GenelKişisel

Oruç Tutamıyor Olabiliriz Fakat Oruç Tutanları Unutmayalım Onlara Karşı Saygılı Olalım

Oruç tutmuyor veya bazı nedenlerden dolayı oruç tutamıyor olabiliriz. Peki oruç tutanlara karşı ne kadar saygılıyız?Yaklaşık 10 gündür yazmak istediğim ama bir türlü zaman bulamadığım yazımı bugün yazma fırsatı bulabildim. Biraz geç oldu ama umarım faydalı bir yazı olur ve bu tür insanlara bir uyarı şeklinde olur.

Benim çocukluk yıllarımda Ramazan ayları çok güzel geçerdi. Elbette benden daha büyük olanlar daha iyi bilir fakat ben kendi düşüncelerimi paylaşmak istedim. Eskiden oruç tutmayanlar veya belli nedenlerden dolayı tutamayanlar, tutan insanlara karşı saygılı olurdu. Örneğin insanlar sokakta bırakın yemek yemeyi su içmeyi kimse görmesin, ayıp olur düşüncesiyle sokakta sigara dahi içmezlerdi. Bunun nedeni ise oruç tutanları canı ister düşüncesiydi. Tabi o zamanlar bu kadar sosyal medyada yoktu hatta internet bile bu kadar gelişmiş değildi, akıllı telefonlar bile yoktu hatta herkeste telefon dahi yoktu. Belki de yine sosyal medya siteleri vardı ama bu kadar kullanıldığını sanmıyorum.

 Fakat günümüzde öylemi? genelleme yapmıyorum ama bir çok kişi her yediğini, içtiğini sosyal ağlar sitelerinde paylaşmaktan büyük bir mutluluk duyuyor nedense, insanların o paylaşımları beğenmelerinden ise daha ayrı bir mutluluk duyuyor.

Eskiden bir köyde veya mahallede neredeyse herkes birbirini tanırdı fakat günümüzde özellikle büyük şehirlerde bu durum daha çok sanırım. Apartmanlarda insanlar neredeyse kapı komşularını bile tanımıyor ve bu durum her geçen daha da kötüye doğru gidiyor. İnsanların hayat sıkıntıları çevresindeki insanları görmesini engelliyor.

 

Günümüzde Oruç Tutmak

Günümüzde insanlar sokaklarda Ramazan ayında sigara içerken bile saklama gereği duymuyor aksine sanki çok iyi bir şey yapıyorlarmış gibi neredeyse insanların gözlerinin içine sokacakmış gibi içiyorlar. Şimdi bazı arkadaşlar şöyle düşünebilir; sigaranın, suyun veya yemeğin oruç tutanlar ile ne ilgisi olabilir ki diyebilir veya tutuyorlarsa benim için mi tutuyorlar diyebilir ama inanın çok ilgisi var.

Bende bazı nedenlerden dolayı tutamıyorum ama tutanlara karşı elimden geldiği kadar dikkatli olmaya çalışıyorum örneğin kokusu üzerime sinmesin ve insanları rahatsız etmesin diye sigara içip dolmuşa binmiyorum eğer dolmuşa bineceksem en azından 1 saat öncesine kadar sigara içmiyorum, sokakta su içmiyorum içiyorsam bile elimden geldiği kadar saklamaya çalışıyorum.

azından Ramazan aylarında biraz empati kurarak kendimizi oruç tutan insanların yerine koyup ona göre hareket edelim. Elimizden geldiği kadar dikkatli olmaya çalışalım.

İlgili Makaleler

22 Yorum

  1. İnancın gereklerinin sorgulandığı bir zamandayız, tam aksi bu yazıyı özgürlüklerine müdahale gibi değerlendirenler bile olabilir. Ama oruç ibadetinin empati yaparak anlmak gibi bir yönü de var. Toplumsal olarak kucaklama ve kuşatma anlamında yitirdiğimiz değerler var, oysa zor değil küçük adımlar bile herkese iyi gelecektir.

    1. Kesinlikle çok haklısınız, bazen küçük adımlar bile insanları çok mutlu edebilir.
      Teşekkür ederim.

  2. Bence oruç tutmayanların tutanlara gösterdiği saygı, oruç tutanların tutmayanlara gösterdiği saygıdan daha fazla. Benim çevremde böyle.

    1. Doğrudur Serdar bey.
      Zaten ben genelleme yapmadım. Ama maalesef bir çok yerde oruç tutanlara karşı saygılı olunmadığını gördüm.
      Teşekkür ederim yorumunuz için.

  3. Bir ay hoşgörülü olmaktan kimse bir şey kaybetmez, özellikle Rabbimin kullarına serinlettiği bu özel Ramazan ayında … teşekkürler hatırlatma için

  4. Bırakın empati kurmayı oruç tutanların yanında sigara içip çay demleyenler bile var. Eskiden insanlara karşı saygı vardı. Değişti/değiştik artık…

  5. Bence bu dönemi atlattık sanırım yada benim çevrem düzeldi diyenilirim. Bizde herkes tutan tutmayana tutmayan da tutana karşı empati ile yaklaşıyor saygı herşeyin önünde bu heryerde böyle olmalıdır diye düşünüyorum. Hadi bunun gerçekleşmesi dileğiyle

  6. Ya öncelikle ben seni çok daha küçük sanıyordum, cım'li, cim'li hitap ediyordum, fotoğrafını koymuşsun, sakallı filan görünce aaa! Ayol Gökhan bey oğlum lise son filan sanıyordum. Neyse bu hatamı telaffi etmiş olayım böylece, kusura bakma. Tabii yine de benden çok küçüksün en azından yine abla-kardeşiz. Teyze daha uygun gerçi bana.:)

    Neyse konuya geleyim şimdi Gökhan bey oğlum, aslında ben oruç tutanlara bir saldırı, mahsus yeme, içme duymadım, sanmıyorum da öyle yapan olsun. Yani yüzyıllardır bu ülkede oruç tutuluyor. İlk kez tutulmuyor.

    Şimdi şöyle ki, ben sigara içmem, içenden de hazzetmem, içenlerin evlerine gidemem ama biliyorum ki, içenler yani tiryakiler bunu asla bırakamıyorlar, yani o yüzden de sokakta içiyor, o güne kadar sigara içmeyen bir adam

    "Ramazan gelmiş sokakta sigara içeyim, mahsus:)"

    demiyor, zaten tiryaki olduğu için içiyor. Oruçlu olan rahatsız olacaksa bakmasın, onu bıraktım oruçluyken insan iftara yemekler de yapıyor, börek de pişiriyor, onları canı çekmiyor mu? Ya da evinde ihtiyar, yaşlı, çocuk filan yemek yerken canı mı çekiyor? Bunlara dayanıyorsa, sokaktaki tiryakiye de bir zahmet dayansın. Başını çevirsin.

    Ama asıl problem oruç tutanların oruç tutmayanlara saygısı.
    Bak link veriyorum, daha bugün olmuş:

    Yani bence durum tam tersi.

    1. Estağfirullah ablacığım hiç önemli değil, ben 31 yaşındayım. İstediğin gibi, kendini nasıl rahat hissedersen öyle hitap edebilirsin ablam, hiç sorun değil.

      Abla senin dediklerinde doğru ama ben konuda daha farklı bir şey anlatmak istedim ama anlatamamışım sanırım. Ayrıca herkes böyle demiyorum yazıda da bahsettim zaten yani genelleme yapmıyorum ama bu tür insanlar gerçekten var. Zaten bu yazıyı da bu tür insanları gördükten sonra yazma gereği duydum.

      Teşekkür ederim ablacığım.

  7. Yorumumu yazıp göndere bastıktan sonra, bir haber daha gördüm, bak onun da linkini alta yazdım.
    Çocuklar, çocuk olduğu için oruç tutmaz, videoyu tıklamadım asabım bozulmasın diye ama videoda Eminönü'nde dondurma yiyen iki çocuğa, cübbeli biri kızmış diyor.

    1. Abla o haberi izledim bugün videoyu da izledim. İşte o tür Müslüman olduğunu sanan insanların yüzünden oluyor ne oluyorsa, geri zekalı sapık düşünceli insan, o çocuk dondurma yese ne olur yemese ne olur.

      Bu tür insanlar gerçek Müslümanlığı kendi çıkarları için kullanıyor. Ben o tür kişilere ( insan demiyorum ) sapık düşünceli olarak adlandırıyorum.

      Müslümanlık hoşgörü dinidir ama öyle kendini bilmezler, küçücük çocuğa bile tahammül edemiyor.

  8. Bence de dışarıda sigara içenler ya da yemek yiyenler bunu oruçlu insanlara saygısızlık olsun diye yapmıyorlar. En azından böyle bir davranış biçimini ne gördüm ne duydum. Fakat oruç tutanların tutmayanlara yaptığı saygısızlık örneği çok. Burası Müslüman bir ülke ben tutuyorsam sen de oruç tutacaksın baskısı. Yoksa oruç tutma bir nefis meselesi. Karşısında sigara içene müdahale edeceklerine nefsine sahip çıkıp fazla sevap kazanmaya çalışsalar daha doğru bir davranış değil mi? Oruç tutan da var bu ülkede, tutmayan da. Ne kimseye neden oruç tutuyorsun demek doğru ne de neden tutmuyorsun demek. Ramazanda oruç tutmayanlar için açık yer bulunmayan vilayetler var. Bu onlara karşı yapılan bir baskı ya da saygısızlık değil mi?

    Neyse daha fazla uzatmayayım, saygının aranması gereken en son şey belki ramazanda aleni sigara içilmesi. Bu arada sigara içen biri olmadığımı belirtmiş olayım. Teşekkürler.

    1. Haklısınız, ben herkes böyle yapıyor demiyorum zaten, fakat böyle yapan insanları da gördüğüm için bu yazıyı yazmak istedim.
      Teşekkür ederim.

  9. Ben oruçluyum diye karşımdaki insan bir şey yemeye içmeye çekinince rahatsız oluyorum ama tabi hiç aldırmadan gözümün önünde yer içerse ondan da rahatsız olurum. En azından izin isteyebilirler, "yesem/içsem için sorun olur mu" diye, evet diyecek değilim ama bana saygı duyduğunu görmek isterim :)
    Ben ramazanın yaz aylarına denk gelmesi ile aramızdaki hoşgörünün de arttığını düşünüyorum bir yandan, eleştirileceğim korkusuyla kışın ille de oruçlu gibi davranmak zorunda hisseden kişiler belki de yaz aylarında o baskıyı üzerlerinden attılar.

    1. Evet haklısınız eskiden böyle baskılar vardı, fakat günümüzde insanlara baskı yapılmıyor.
      Teşekkür ederim.

  10. Bende şu şekilde düşünüyorum. Burası bir imtihan yeriyse ve oruç tutmak da seçeneklerden biriyse, sınanmak mecburiyetindeyiz. Sokakta kinin sigarasına, suyuna, simidine bir şey diyemeyiz ama o kişinin bizim imtihanımız olduğunu söyleyebiliriz. Eğer başkasının imtihanı olmak güze bir şeyse devam etsinler, sorun yoktur. Sevgiler abim. Ha bu arada ramazan yerinde duruyor da, nerede o eski insanlar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu