GenelKişisel

2020 Yılının İlk Aylarında Yaşadığımız Felaketler

2020 yılında dünyada ve ülkemizde bu kadar korkunç olayların yaşanacağını Allah’tan başka kimse bilemezdi. Kutlayarak girdiğimiz yeni yıl 2020 yılında maalesef gerek ülkemizde gerek dünya da bir çok felaketler yaşandı. Henüz 2020 yılının şubat ayında olmamıza rağmen bu kadar felaketin üst üste gelmesi gerçekten çok korkunç bir şey.

Avustralya Yangın ve Binlerce Hayvanın Ölümü

Dünya Avustralya’da çıkan yangınla korktu. Avustralya’da Aralık’ta başlayan ve milyonlarca hektarlık alanı küle çeviren yangınlarda bir milyardan fazla hayvanın öldüğü açıklandı. Suları içtiği gerekçesiyle Avustralya’da hükümet develer başta olmak üzere binlerce hayvanı katletti. Avustralya’da yangın söndürülmeden bu kez de seller ülkeyi vurdu.

İlginizi Çekebilir : Ormanların Faydaları ve Yangınlar İçin Alınabilecek Önlemler

Çin’de Corona Virüsü Felaketi

Dünya, Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan corona virüsü ile ilgili araştırma yapmayı sürdürüyor. Çin dışında 17 ülkede daha görülen Koronavirüs ile ilgili önlemler alınmaya devam ediyor. Virüsün ortaya çıktığı Wuhan kentinde giriş çıkışlar kapatıldı. Son bilgilere göre ise hayatını kaybedenlerin sayısı 130’u geçti.

Corono Virüsü Nedir?

Corona virüsler, insan ve kuşlar gibi memelilerde hastalıklara sebep olan virüslerdir. İnsanlarda genellikle ciddi olmayan fakat ölüm riski bulunduran solunum yolu enfeksiyonlarına sebep olur. İnek ve domuzlarda ise ishal, tavuklarda üst solunum yolu hastalıklarına sebep olur. Bilinen türleri arasında MERS-CoV, SARS-CoV ve 2019-nCoV sayılabilir

Coronaviridae ailesinden hayvan ailelerinde bulunan bir RNA virüsüdür. Solunum, sindirim ve boşaltım organlarını etkileyen virüs daha çok ilkbahar ve sonbaharda etkindir. Aslında Corona virüsü kedilerin sıklıkla karşılaştığı bir virüstür. Mutasyona uğramadan öldürücü olma riski neredeyse yok gibidir. Virüs kediden kediye temas yoluyla geçer, yayılma yoluysa genelde dışkıdır. Kedilerin neredeyse yarısı bu virüsle hayatlarında bir kez karşılaşırlar.

Corona virüsü ile ilgili internette çok daha fazla bilgi bulabilirsiniz. Uzmanların dediklerine göre şu an için ülkemizde henüz corona virüsüne rastlanılmamış ama eğer imkanınız varsa dışarıdayken maske kullanmanız ve tokalaşmamız öneriliyor. Umarım en yakın zamanda tedavisi bulunur ve artık bu hastalık yüzünden daha fazla insan hayatını kaybetmez.

Elazığ ve Malatya’da 6.8 Büyüklüğünde Deprem

24 Ocak 2020 yılında merkez üssü Elazığ’ın sivrice ilçesi olan 68 büyüklüğündeki deprem hem Elazığda hemde Malatya da can kayıplarına yol açtı. Bir çok insan binaların altında kalarak vefat etti ve bir çok kişi de yaralandı. Hatta 2 kişi de deprem sırasında kalp krizi geçirerek vefat ettiler.

Bir çok kişi bir anda evsiz kaldı, evi yıkılmayanlar ise bir süre evlerine giremediler. İnsanlar sokakta kaldılar ama milletimiz elden ele hemen yardımlarını esirgemediler. İnsanlar ellerinden geleni yaptı, bağışlar toplandı, giyecek ve yiyecek yardımları yaptılar. 2020 yılının insanların unutamayacağı kadar acı çektikleri bir yıl olmaz inşaallah.

2020 Yılının Şubat Ayında Van’da Çığ Düşmesi

Van’ın #bahsesaray ilçesinde bir minibüsün üzerine çığ düştü ve ilk önce 5 kişi hayatını kaybetti. Kaybolan 2 kişiyi kurtarmaya arama ekiplerinin üzerine de çığ düştü ve yine bir çok kişi çığ altında kalarak vefat etti.

2020 Yılının Son Felaketi Uçak Kazası

İzmir-İstanbul seferini yapan Pegasus Havayolları’na ait içerisinde 177 yolcu ve 6 mürettebat bulunan uçak, inişten sonra Sabiha Gökçen Havalimanında pistten çıktı. Kazada üç kişi hayatını kaybetti. Sadece bu gelişmelere bakıldığında 2020 yılının çetin geçmesinden endişe ediliyor. Ayrıca kaza yerine giden bir polis aracıda kaza yaptı ve araçtakiler vefat etti.

Bunların dışında yine kadın cinayeti yaşandı. Ankara’nın Çubuk ilçesinde lise öğrencisi Şeyma Yıldız’ın, yol kenarında cansız bedeni bulundu. Polise teslim olan babanın, erkek arkadaşı olduğunu öğrendiği için kızını öldürdüğü iddia edildi. 2020 yılı olmamıza rağmen ne yazık ki ülkemizde halen böyle kendi öz kızına öldürecek kadar canilerin olduğunu bilmek gerçekten çok ama çok acı verici bir şey.

İlginizi Çekebilir : Türkiyede Yaşanan Kadın Cinayetleri ve Alınabilecek Önlemler

Allah her şeyin daha iyisini bilir. Fakat bütün bunlara baktığımızda 2020 yılının daha ilk aylarında bu kadar felaketin bir anda meydana gelmesi acaba 2020 yılı bitene kadar böyle mi geçecek diye korkar olduk. İnşallah bundan sonraki aylarda Dünya insanlar için daha çok yaşanılabilir bir hale gelir. Allah’ım sen insanları koru ve dünyayı biz insanlar için daha yaşanılabilir bir yer haline getir, kadın cinayetlerinin olmadığı, tecavüz olaylarının yaşanmadığı ve insanları öldürenlerin elini kolunu sallayarak dışarıda gezmediklerini görmemizi nasip et inşallah.

İlgili Makaleler

25 Yorum

  1. Güzel yazın için teşekkür ederim. Bu arada 2020 yılı hakkaten olabilecek en kötü şekilde başladı. İnşallah daha fazla kaza bela olmadan biter artık bu yıl.

  2. Merhaba, evet maalesef 2020 gerçekten ilk aylarında çok kötü geçti. Maalesef ki bu felaketlerin çoğunu bu kendi ellerimiz ile yapıyoruz insanlık insanlık oluyor.

    Bilgilendirici yazınız için teşekkür ederim Gökhan bey

  3. 2020 yılı ne yazık ki çok can yakarak başladı. Endişelerimiz henüz bitmiş değil, hala korkuyoruz.

    1. İnşaAllah bundan sonraki günlerde böyle olumsuz durumlar yaşamayız.
      Blog siteniz hayırlı uğurlu olsun. Bizimkiler dizisindeki Cenap bey :)
      Başarılar dilerim.

  4. 2020 yılı çok zor başladı gerçekten corona virüsü, Avustralya yangını ve içimizi parçalayan Elazığ depremi.

    İnşallah bundan sonraki günlerde ülke ve dünya olarak güzel günler görebiliriz.

  5. Süreç gittikçe düzelip dinginleşir diye umarken daha da felaket haliyle yeniden hayatımıza giriyor olaylar.
    Ve hepsi gerçekten insan yaşamını, doğa hayatını, besin zincirini, hayvanların yaşantısı ve yaşam alanını tamamen yerle bir eden durumlar.
    Bir ormanın bunca zaman yanması, bir dünya kadar oksijenin tamamen yok edilmesi demekti aslında. Pervasızca kirlettiğimiz, yaktığımız ve zarar verdiğimiz ormanların bugün nelere mal olabileceğini umarım görebiliriz.

    Öte yandan her gün deprem olmaya devam ediyor. Özellikle en çok etkilenen bölgeler olan fay hattı sınırında yer alan şehirlerde hala hasarlı, oturulmayacak, dokunulsa yıkılacak binalar mevcut ve burada insanlar yaşamaya devam ediyor. Sonrası ise tam bir felaket. Bugün her anı neredeyse depremle geçen Çin’in bu konuda aldığı önlemler çok çok büyük örnek olmalı ancak görünen o ki maalesef durumumuz iyi değil.

    Ülkem için hakkımızda hayırlısını dilemekten fazlası gelmiyor elimden ne yazık ki.

    1. Evet Çin depremler konusunda çok büyük önlemler alıyor bizler ise maalesef öylece kalıyoruz. Bakalım zaman neyi gösterecek. Her şeyin hayırlısı.

  6. Evet 2020 pek iç açıcı olmadı tabi sisin yazınızdan sonra birde 30-40 arası şehit verdik Allah ülkemizin askerimizin yardımcısı olsun.

  7. Bu yılı sanırım hiç unutmayacağım, 99 depremini yaşayıp unutmadığım gibi, umarım her ay her hafta yeni bir felaket haberi ile uyanmayız, insan elde olmadan bu işte bir tuhaflık var demeden edemiyor.

  8. 2020 hem ülkemiz için hemde Dünya için gerçekten çok kötü geçti. Bu virüs gerçekten çok kötü. Bilmiyorum belki de Allah bizleri uyarıyordur bilemiyorum ama inşallah 2021 ve sonra hem ülkemiz için hemde Dünya için daha iyi olur.

    2020 kötü geçse de yine de buna şükür. Beterin beteri vardır Allah sonumuzu hayır etsin inşallah.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu