Genel

Blogunuz İçin Alan Adı ve Hosting Nasıl Seçilir?

Eğer SEO açısından kaliteli bir blog oluşturmak istiyorsanız . Alan adınız anahtar kelime veya marka odaklı olsun, alan adı seçerken dikkat etmeniz gereken bazı şeyler var. Alan adı seçerken yapmanız gereken ilk işlem anahtar kelime odaklı bir alan adı seçmek olmalıdır. Arama motorlarında hangi kelimede yükselmek istiyorsanız alacağınız alan adında anahtar kelimesinin geçmesine dikkat etmelisiniz.

Bir domain seçtikten hemen sonraki adım, blogunuz için bir barındırma hizmeti yani blogunuz için ideal bir hosting seçmektir. En uygun barındırma planını seçmeniz bloğunuzun hızlı olması açısından dolayısıyla kaliteli olması açısından daha iyi olacaktır.

Alan Adı Nedir?

Dijital ortamda yani internet ortamında yayın yapan sitenin harfler ile temsil edildiği sisteme alan adı denir. İnternet üzerinden insanlara ulaşan her türlü sitenin bir alan adı olmalıdır. Alan adı internet sitesini nasıl tanıtacağını gösterir. Domain seçimi yaparken kayıt edeceğiniz alan adının akılda kalıcı olması, anahtar kelimenizi içermesi oldukça önemlidir.

ücretsiz alan adı kampanyası
Hosting ile ücretsiz .com kampanyası

Alan Adı Kayıt Ederken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Kısa ve yaratıcı olmaya özen gösterin; akılda kalıcı ve kısa isimler kullanım kolaylığı sağlar. Yaratıcı bir alan adı kullanarak kullanıcıların sizi unutmamasını sağlarsınız.

Harf dışı kullanımlardan kaçının; noktalama işaretleri kullanmadan gerekirse bitişik kelimelerden oluşan alan adlarını tercih edin.

Anahtar kelime analizi yapın; alan adınız popüler ve odaklı kelimelerden oluşmalı. Alan adınızın ve ilgili URL’nin arama motoru görünürlüğüne yardım etmesini sağlamalısınız. Bunu sağlamak için ücretsiz anahtar kelime araçlarından faydalanabilirsiniz.

Alakalı isimler tercih edin; alan adınız kuracağınız web sitesinin özelliklerini ve konusunu anlatmalıdır. Alaka düzeyi yüksek alan adları arama motorlarında bulunmanızı ve ilgili konuda tercih edilmenizi sağlar.

Dikkat etmeniz gereken en önemli nokta ise alan adınızda Türkçe karakterlerin ( ş,ğ,ı,ç,ö,ü ) olmamasına dikkat edin. Çünkü içerisinde bu harflerin olduğu alan adları arama motorlarında kaliteli bir şekilde indexlenmez. Sitenizin URL’si çok çirkin görünür o yüzden alan adının Türkçe karakter içermemesine özen göstermeniz gerekiyor.

alan-adi
Vargonen hosting firmasının wordpress hosting paketleri

Eğer wordpress altyapısı ile blog kurmak istiyorsanız hosting alırken de wordpress uyumlu hosting almanız sitenin güvenliği ve sitenizin hızı açısından daha iyi olacaktır. Çünkü wordpress hosting paketlerinin ayarları wordpresse uygun olarak optimize ediliyor. Sunucu ayarları wordpress altyapısına göre ayarlandığı içinde gerek performans olarak gerek güvenlik olarak web hosting paketlerine göre daha iyi. Web hostingler standarttır her script kurulabilir. Yani web hostinge wordpress sitesi kurulduğunda wordpress hosting gibi hızlı olmayabilir. Yani wordpress için hazırlanmış olan paketin wordpress sitesi için daha iyi olacağını düşünüyorum.

Maalesef ülkemizde hemen hemen her şey dolar endeksli olduğu için hosting ve alan adı alırken maliyetler düşündüğünüzden daha fazla olabilir. Vargonen hosting firması yeni hosting alacak olan müşterileri için çok güzel bir kampanya başlatmış. Vargonen hosting firmasından hosting alacak olanlara .com domaini ücretsiz olarak veriyor. Böylece site kurarken maliyetiniz biraz daha azalmış oluyor. Eğer blog açma düşünceniz varsa bu kampanyadan yararlanabilirsiniz.

İlgili Makaleler

10 Yorum

  1. Gökhan Bey yazınızı okudum ve vargonen adlı şirkete bir tanıtım yazısı nasıl yazılır? konusunda güzel bir iş başardığınızı söyleyebilirim. Gelelim asıl konuya yukarıda belirtmiş olduğunuz bilgilerde sınırsız disk alanı ve sınırsız trafik kısmı bulunmaktadır. Bu aslında hosting şirketlerinin bir yalanıdır. Sınırsız disk alanı diye söyleniyor ama sınırsız disk alanı diye bir şey yok. Kişisel blogunuzda keşke insanlara daha doğru ve net bilgiler vererek paylaşım yapsaydınız. Ancak şu yazınızı görünce gerçekten çok sinirlendim. Bende sizin gibi kişisel blog yazarıyım. Eğer kişisel blogunuzu sınırsız bir şekilde kullanmak istiyorsanız bir vds sunucuya geçmelisiniz. Belki de blogunuzda teknoloji anlamında fazla yazılara yer vermediğiniz için bu konuda bilginiz yoktur. Keşke diğer yazılarınızda söylemiş olduğunuz gibi bilgimiz olan konularda yazılar paylaşssak da sadece maddi yönü düşünerek hareket etmesek.

    1. Neden sinirlendiniz ki onu anlamadım. Ben kimseye yalan bilgi vermiyorum kardeşim. Hosting firmasında yazan her neyse onu anlatmaya çalıştım. Eğer siz o sınırsız hosting paketini alıp sınırlı olarak kullanıyorsanız bunu hosting firmanız ile görüşürsünüz. Bunu vargonen firması içinde demiyorum. Herhangi bir firmada olabilir. Burada sırf maddi boyutu düşünerek yazı yazmadım. Alan adının ve hosting kavramlarını açıklamaya çalıştım. Vargonen firmasının da böyle bir kampanyası varmış ondan da bahsettim. Neyse hocam bilgilendirme için teşekkür ederim.

  2. Hosting firmaları zaman zaman böyle kampanyalar yapıyorlar kullanıcılar için oldukça faydalı oluyordur. Bu arada alan adı ve hosting kavramlarını detaylı bir şekilde anlatmışsın Gökhan abi sağolasın.

  3. Çok faydalı bir yazı olmuş Gökhan :) Valla çok anlamadığım için sizlerden destek alıyorum ben de :)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu