Blog İpuçlarıKişisel

E-Posta Aboneliği Nedir? Neden Önemlidir?

E-posta aboneliği günümüzde çok önemlidir.  Artık hemen hemen herkeste akıllı telefon var. e-postalarımızı her an kontrol edebiliyoruz. Böyle olunca da e-posta aboneliği kurumlar için, kişisel blog siteleri için çok önemli. Bir çok sitede e-posta abonemize veya e-bülten abonemize kayıt olun tarzında eklentiler görebilirsiniz. Hatta bazı büyük e-ticaret siteleri daha fazla e-pota abonesi kazanmak için müşterilerine küçük hediyeler verebiliyor. Çünkü yeni bir duyuru yaptığında veya ürünlerde indirim olduğunda üyelerini e-posta ile bilgilendiriyor. Bu sayede ürün satışını artırarak daha fazla kar ediyorlar.

E-Posta Aboneliği Neden Önemlidir?

Peki e-posta aboneliği sadece ürün satanlar için mi önemlidir. Tabi ki hayır, blog sitesi olan veya herkes için e-posta aboneliği çok önemlidir. Eğer daha fazla kitleye sahip olmak istiyorsanız e-posta abonelerinizin sayısının artmasına özen göstermelisiniz. Bir çok abonelik sistemleri var fakat en çok kullanılan abonelik sistemleri feedburner ve mailchip abonelik sistemleridir.

Feedburner abonelik sistemini kullandığınızda yazdığınız yazılar e-posta abonelerinize otomatik olarak gider. Fakat aynı durum mailchip için geçerli değildir. Eğer mailchip abonelik sistemini kullanıyorsanız yazdığınız yeni yazılar abonelerinize otomatik olarak gitmez, abonelerinize mail göndermek için yapmanız gerekenler vardır.

  • E-posta aboneliği önemlidir çünkü ziyaretçilerinize, müşterilerinize kolayca ulaşabilmenizi sağlar.
  • E-posta listenizi oluşturduktan sonra ve abonelerinize düzenli olarak yazılarınızdan haberdar ettiğinizde ziyaretçi kitleniz artar.
  • Eğer bir e-ticaret siteniz varsa ve internet üzerinden satış yapıyorsanız, müşterilerinize sattığınız ürünler hakkında veya yeni gelen ürünler hakkında bilgi verebilirsiniz. Böylece satış oranınızı artırmış olursunuz.
  • Bazı firmalar e-posta aboneliğinde, e-posta abonesi olmak isteyen kişilerin doğum tarihlerini de belirtmelerini zorunlu tutuyor ve bu sayede müşterilerinin doğum tarihlerinde doğum gününü kutlayan e-postalar göndererek müşterisinin ilgisini çekiyor.
  • Sadece e-ticaret sitesi olarak düşünmeyin. Eğer kişisel blog sayfanız varsa veya herhangi bir konuda blog yazarlığı yapıyorsanız blog sitenize koyacağınız e-posta aboneliği eklentisi ile ziyaretçilerinizin, yazılarınıza abone olmasını sağlayabilirsiniz. Zaten sizi devamlı takip eden, yazılarınızı merakla bekleyen kişiler hemen yazılarınıza abone olacaktır.

E-Posta Listenizi Oluşturmak İçin Yapmanız Gerekenler.

  • Öncelikle içerik oluştururken okuyucularınıza, ziyaretçilerinize güzel bir şekilde hitap edin. Yazıya başlarken alaycı ve küçük düşürücü bir şekilde değil. Üslubunuz iyi olsun.  Bazı blog sitelerinde görüyorum blog yazarı yazıya başlarken selam millet, naber millet, hey millet gibi kelimeler ile yazıya başlıyor. Şahsen ben bunu hiç doğru bulmuyorum. Belki siz böyle yazarak samimi olmak istiyor olabilirsiniz ama bu samimiyetlikten ziyade
  • saygısızlık olur. ( En azından benim düşüncem böyle )
  • Ziyaretçilerinize istediğini verin. Peki bunu nasıl yapabilirim derseniz, en çok okunan yazılarınız ile ilgili yazılar yazabilirsiniz. Okuyucunun dikkatini çeken içerikler üretebilirsiniz, böylece okuyucu diğer yazılarınızı kaçırmamak için yazılarınıza abone olacaktır.
  • Okuyucularınız herhangi bir yazınıza yorum yaptığında veya size yazıyla ilgili bir şey sorduğunda mutlaka cevap yazın. Yorumlara karşılık vermeye çalışın.
  • Açılır pencere yani pop-up dediğimiz tarzdaki eklentiler işe yarayabiliyor. Fakat burada dikkat edilmesi gereken çok önemli bir şey var, açılır pencere kullanıyorsanız eğer bu ziyaretçiyi rahatsız edecek şekilde olmasın yani her dakika açılan açılır pencere olmasın günde 1 kez olması yeterlidir.
  • Ziyaretçilerinizin güvenini kazanmaya çalışın. Çünkü sitenize ilk giren bir kişi veya devamlı sizi takip eden bir kişi dahi olsa size güvenemiyorsa size e-posta adresini vermek istemez. Fakat ziyaretçilerinizin güvenini kazanabilirseniz, ziyaretçiler hiç düşünmeden yazılarınıza abone olabilir.

   İlginizi Çekebilir : Kişisel Blog Yazarları İçin Altın Değerinde Tavsiyeler

 E-posta aboneliği ve e-posta aboneliğinin öneminden bahsetmeye çalıştım. Muhakkak yazıda eksikler vardır, eğer konuyla ilgili düşünceleriniz benimle paylaşabilir veya yazıya eklememi istediğiniz herhangi bir şey varsa yorum bölümünde benimle paylaşabilirsiniz.

İlgili Makaleler

24 Yorum

  1. Tavsiyeleriniz için teşekkürler.Sizin blogunuzdaki gibi ziyaretci bloga girdiğinde açılan e-posta abonelik eklentisini nasıl gösteriyorsunuz?Şimdiden teşekkürler :)

    1. Rica ederim.
      Benim kullandığım eklenti ücretli bir eklentidir.
      Kullandığım e-posta aboneliği eklentisinin adı : Easy Social Share Buttons eklentisidir.

  2. e-postama o kadar çok firmadan, siteden bildiirm geliyor ki artık WhatsApp’dan çok kullanır oldum e-postamı. Bu e -posta abonelikleri bitirdi beni :)

    1. Aynen, bende çok kullanıyorum e-postayı, iş yerindeki yazışmalarda da aynı mail adresimi kullanıyorum. Bazen gereksizleri sileyim derken, içlerinde gerçekten gerekli olanlarda siliniyor ne var ki çöp kutusundan geri alabiliyorum :)

  3. E-posta aboneliği gerçekten çok güzel bir şey. Alış veriş yaptığım sitelerde herhangi bir indirim kampanyası olduğunda mail hesabıma bilgilendirme geliyor.

    Blog siteleri içinde çok iyi bir özellik bu sayede takip ettiğim bloglardaki yeni yazılardan hemen haberim oluyor.

    Blog yazarları için yine çok faydalı bir yazı hazırlamışsın Gökhan abi sağolasın eline sağlık.

    1. Evet Yusuf bende alışveriş yaptığım sitelerde e-posta aboneliğine üye oluyorum. Dediğin gibi indirimler falan olduğunda bilgilendirme maili geliyor.
      Teşekkür ederim Yusuf :)

  4. Ben blogger alt yapısına sahip olduğum için başlarda Feedburner kullanıyordum ama inceleme yazıları yazdığımdan ötürü 2000 kelime olabiliyor yayımlarım bazen ve bu tür yazıları Feedburner email abonelerine gönderim sağlayamıyor.

    Yakın zamanda her ne kadar gözüme çok fazla iş gibi gözükse de Mail Chimp’e geçtim ve aslında çok kolay olduğunu fark ettim. Gönderilen tüm emailler ile ilgili tüm kontrol sizin elinizde ve geçen gün e-postama sizin bir mailiniz düştüğü üzere belirli kategorilere ait yazıları da istediğiniz kişileri seçip gönderebiliyorsunuz.

    Bir de rahatsız edici bir pop-up çok kullanmak istemediğimden; sadece ziyaretçinin sitemden ayrılacağı sırada aşağıdan sağdan bir küçük pop up geliyor sayfayı kaplamayacak şekilde ve eğer ziyaretçi bu pop up’ı kapatırsa da cookie sayesinde uzun bir süre boyunca o ziyaretçiye görünmüyor. Bu pop up ile ilgili yaşanılan rahatsızlıkları da önlemiş oluyor. Şu an çok mutluyum Mail Chimp ile, ben de tavsiye ederim herkese… :)

    Çok yararlı bir paylaşım olmuş her zamanki gibi :)

    1. Teşekkür ederim.
      Aslında Feedburner’de çok güzel ayarlarını yapmış olsaydınız 2000 kelime olan yazılarınızda gönderilirdi.

      Fakat mailchip gerçekten çok güzel. İstediğiniz zaman mail gönderebiliyorsunuz ayrıca. Ben ziyaretçileri rahatsız etmemek için fazla göndermiyorum.
      Mailchip her yönüyle çok daha iyi, bende tavsiye ederim. :)

      1. Feedburner’ın ayarları ile çok uğraştım, “Summmary” kısmını işaretledim ve “rsync” yapıp yazılarımı güncellettim. Hatta Feedmatic’te hiçbir sorun yok diyordu. Ama bir hafta bekledim bu ayarlamalardan sonra. Yazılarım Feedburner’da görünse de email olarak gönderilemedi bir türlü. Bu yüzden de daha fazla vakit kaybetmek istemedim. Ki bir de feedburner ve rss ile yazı kopyalanması geldi başıma, artık tamamen kaldırdım feedimi ve başka önlemler aldım :)

        1. Evet Feedburnerde o sorunda var.
          Mailchip her yönüyle çok daha iyi, ayrıca sitenizde kullandığınız eklenti gerçekten çok güzelmiş, sitenize girdim baktım abone de oldum. Bir de size instagram üzerinden bir mesaj gönderdim müsait olduğunuzda cevaplarsanız sevinirim. :)

  5. WordPress tabanlı blog sitelerinde ücretsiz olarak sunulan jetpack altyapısını kullandığınızda e-posta aboneliği sistemini kolaylıkla kullanabiliyorsunuz. Ben de Feri Per’nin dediği gibi ilk başlarda Mailchimp kullanıyordum ama jetpack in yeterli olduğuna kanaat getirdim. Mailchimp daha fazla özellik sunuyor, bu da ayrı bir durum tabii. :)

    Blogspot tarafında zaten site takibi yapıldığında yeni yazı bildirimleri de geliyor bildiğim kadarıyla. Tek tıkla okuyucu google hesabı sayesinde sizi takibe alıyor. WordPress’te ise okurlarınızın yeni yazılarınızı takip etmesini istiyorsanız e-posta aboneliği şart. İnsanlar biraz çekiniyor gerçi. Mail adreslerini verdiklerinde sık sık e-posta gelmesi ya da reklam amaçlı kullanım olmasından çekinenler de oluyor.

    Bilgilendirici yazınız için teşekkürler Gökhan Bey.

    1. Rica ederim Zafer hocam.
      Jetpack siteyi çok kastığı için ben kullanmıyorum. Fakat jetpack gerçekten çok güzel bir eklenti, içinde gerekli olan her eklentiyi barındıran çok güzel bir sistem ama gerçekten sitenin açılış hızını çok etkiliyor.

      Evet insanlar e-posta abonesi olmaktan kaçınıyor. Dediğiniz gibi bir çok kişi e-mail adresini bu tür formlara yazmaktan kaçınıyor.

      Hocam bu arada mim etkinliğiniz de beni de etiketlemiştiniz bir türlü yazamadım. Lütfen bunun için kusura bakmayın. Bu konu için mim yazamadığım için sizden çok özür dilerim. Hakkınızı helal edin.

      Zafer hocam az önce sizin siteye girmek istedim fakat girişte veritabanı hatası alıyorum. Belki bilginiz yoktur diye söylemek istedim.

      Girişte
      Veritabanı bağlantısı kurulurken hata oluştu, uyarısı alıyorum ve sitenize giremiyorum. Bir kaç defa sayfayı yenilememe rağmen sitenize giremedim. Sanırım kullandığınız bir eklentiden veya hosting firmanızdan kaynaklanan bir sorun var.

      1. Bilgilendirme için teşekkür ederim, Gökhan Bey. Ayrıca burayı görmeme ihtimaline karşın e-posta da yollamışsınız, sağ olun. Dediğiniz gibi problem host kaynaklı idi, şu anda düzeldi. :)

  6. Merhabalar sizdeki gibi otomatik çıkan e posta aboneliğini nasıl yapabilirim. Bir blog şablonunda. Yardımınızı beklerim, şimdiden çok teşekkür ederim. :)

    1. Merhaba.
      Otomatik derken sanırım Pop-up olarak çıkan abonelik formundan bahsediyorsunuz.
      Kullandığım eklenti ücretli bir wordpress eklentisi.
      Eklenti adı : Easy Social Share Buttons eklentisidir.

  7. Ben blogumda abonelik icin ayarlari yaptim. Ama abonelere mail gitmiyor yayin yuklenince. Feedburner kullaniyorum bu arada. Sizce nerde hata olabilir ? Cozemedim bir turlu

    1. Sitenize baktım. Yanlış yaptığınız bir şey yok. Herhangi bir ziyaretçi sitenize e-posta adresi ile üye olduğunda abonelik formuna mail adresini yazıp şimdi üye olun butonuna tıkladığında yeni pencerede aşağıdaki gibi bir sekme açılır oradaki ben robot değilim butona tıklayıp devam etmesi gerekir. Üye olan kişi bu işlemleri yaptığında yeni yazdığınız yazılar bir süre sonra örnek veriyorum siz yazınızı yazdıktan 5 – 6 saat sonra veya daha uzun bir süre sonra yazılarınız sitenize abone olan kişilerin mail adresine otomatik olarak gidecektir.

      1. Baska bir hesabimdan abone olmayi denemistim yazimi yayinlayinca gelmemisti e posta. Ama tabi birkac saat beklememistim ben, hemen olur sanmistim ☺ tesekkurler cevabiniz icin

      2. Feedburnere uye olduktan sonra herhangi yapmam gereken bir ayar var mi? Uye olmak yetiyor mu sadece ?

      3. Merhaba e posta abonelik sorununu hallettim. Birsey sormam gerek. Yeni yayin yukledigimde abonelere yayinin tum metni degil de bir kisminin gitmesini istiyorum. Boyle bir ayarlama yapilabiliyor mu acaba ?

        1. Merhaba.
          Evet var. Eğer isterseniz ziyaretçilerinize, sitenize e-posta ile abone olanlara, yazınızın bir bölümünü gösterebilirsiniz. Bunun için aşağıdaki işlemleri takip edebilirsiniz.

          1.Blogger Paneline giriş yapın
          2. Ayarlar bölümünde Diğer seçeneğine gelin.
          3. Site içerik takibi / Blog içerik takibine izin ver bölümünün karşısındaki KISA seçeneğini seçin ve ayarları kaydedin. İstediğiniz olacaktır.

  8. mailchimp eklentisi posta adresimize ingilizce içerikle onay maili gönderiyor. acaba bunun türkçesini nasıl ayarlarız? Sende de aynı ingilizce içerik var. ben mailchimp eklentisini kullanıyorum sen easy share eklentisi aboneliğini kullanıyorsun. tam türkçe bir eklenti yok mu acaba?

    1. Muhakkak vardır bahsettiğin gibi bir eklenti Şafak, araştırmak gerek, alternatif çözümler vardır mutlaka, aslında en iyisi feedburner sanırım ama kullandığım eklentide de feedburner ekleme özelliği yok. Belki ilerleyen güncellemerde gelir bekleyelim bakalım :)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu