Kişisel

Ehliyet Alırken Yaşadığım Talihsizlikler.

Ehliyet Almaya Karar Verdim

Bugüne kadar bazı sağlık sorunlarımdan dolayı ehliyet almıyordum, alamıyordum. Fakat, artık sağlığım  iyi olduğu için geçtiğimiz mayıs ayında ( 2018- Mayıs ) ehliyet almaya karar verdim. Motorsiklet kullanmayı çok sevdiğim içinde hem motorsiklet ehliyeti  hemde araba ehliyeti almak istedim. Öncelikle sürücü belgesi için gerekli olan belgeleri bir iki gün içinde hazırlayıp sürücü kursuna götürdüm ve işlemlerin başlamasını sağladım. Bana bir adet soru bankası bir adette konu anlatım kitabı verdiler ve sınavı geçebilmem için çok çok fazla çalışmam gerektiğini söyleyerek açıkçası biraz gözümü korkuttular. Ne yalan söyleyeyim belki geçemem diye aklıma da geliyordu.

Verdikleri kitaplardan sadece ilk konuya baktım ve aslında sınavın kolay olacağını düşündüm daha sonra kitaba hiç çalışmadım. İnternet üzerinden eski yıllarda çıkmış son 5 sınavı yazdırdım ve sadece onları okudum ve sınav günü    (2 Haziran 2018) geldi elektronik yani e-sınava girdim. E-sınav sisteminin şöyle güzel bir yanı var. Soruları dokunmatik monitörde okuyorsunuz ve ileri ileri butonu ile ilerliyorsunuz öyle kalemle silgi ile uğraşmıyorsunuz. E-sınav sisteminin en güzel yanı da sınavınız bittiğinde sınıfta veya genelde sınıfın kapısının önünde oluyor dijital göstergeli bir makine var Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlık numaranızı yazıyorsunuz ve sınav sonucunuzu, puanınızı, kaç yanlışınızın ve kaç doğrunuz olduğunu hemen görüyorsunuz. Yani sınavdan geçip geçmediğinizi görüyorsunuz. Allah’a şükür ilk girişte sınavı 80 puan alarak başarılı bir şekilde geçtim.

Sıra geldi 2018-Ağustos ayında önce motor sınavını yani motorsiklet kullanma sınavına geldi ve motor kullanma sınavını da başarılı bir şekilde geçtim artık A2 yani motorsiklet kullanabilir belgesini çıkartmaya geldi. İşe motorsiklet ile gidip geldiğim için de ehliyetin bir an önce çıkması için işlemleri ben yaptırmak istedim.

Ehliyeti Çıkarırken Yaşadıklarım

Ehliyet bir an önce çıksın diye son üç gündür bir türlü ehliyet harcını yatıracağım sistem gelmedi gitti ne zaman bankaya gidip sorsam sistem yok sistem yok dediler. 2. gün tekrar bankaya gittiğimde sıra numarası aldım ve yaklaşık 45 dakika sıra bekledim. Sıra bana geldiğinde memura daha ehliyet harcı yatıracağım derken sözümü kesip sistem yok dedi ve bir anda sinirlenmeme neden oldu. Memura, bir zahmet kontrol edin belki gelmiştir dedim, kontrol etmeye gerek yok beyefendi dedi sonra ben zaten hep sistem olmuyor deyince tamam kimliğinizi verin kontrol edelim dedi. Bende; gerek yok çünkü önünüzdeki monitörü ben görmüyorum sistem olasa da yok diyeceksiniz diyerek bankadan ayrıldım ertesi gün başka bir bankaya yatırdım.

Bu yazıyı okuyan bankacı memur arkadaşlar varsa lütfen yanlış anlamasın genelleme yapmıyorum, genelleme yapmaktan nefret ederim. Fakat nedense banka komisyonu yani  bankanın yatıracağınız paradan veya vergiden kendi alacağı para az olduğunda çoğu zaman sistem olmuyor nedense. Allah’tan iş yerinde vergileri ve SGK ödemelerini internet üzerinden yatırıyoruz. Şunu da belirtmek istiyorum evet sistem çoğu zaman olmuyor. Örneğin biz iş yerinde SGK bildirgelerini gönderirken veya Beyannameleri gönderirken de sistem bazen olmuyor ama hemen geri geliyor. Sistem olmasa bile bankalarda çalışan bazı memurlar nedense çok büyük bir iş yaptığını sanarak insanları dinlemeden sözlerini kesiyorlar ve saygısızca davranıyorlar. Tekrar belirtiyorum; Bankalarda çalışan her memur böyledir demiyorum gerçekten yardımcı olmaya çalışan, işini seven çok iyi memurlarda var ama işte bazıları da maalesef bahsettiğim gibi.Her neyse ehliyet harcını da yatırdım ve Nüfus Müdürlüğüne işlemleri yatırmak için gittim. İnternet üzerinden sıra almıştım ama sırayı 5 eylül tarihine atmıştı.

Sonunda Geçici Sürücü Belgesini Aldım.

Belki fazla sıra olmaz diyerek Nüfus Müdürlüğüne gittim ve aslında çok fazla sıra yoktu yaklaşık 1,5 saat bekledikten sonra sıra bana geldi. Memur tam işlemlere başlayacaktı ki sistem yine gitti her neyse işlemleri bir şekilde yapıldı ve geçici ehliyet belgesini aldım. Sanırım Kurban bayramından sonra da sürücü belgesi gelir. Ondan sonra da Eylül ayının sonlarına doğru direksiyon sınavına gireceğim onuda geçersem aynı işlemleri ( ehliyet çıkarma işlemleri ) tekrar yapıp iki ehliyeti tek ehliyete dönüştüreceğim. Fakat onun işlemlerini kesinlikle ben yaptırmayacağım. Artık sürücü kursu yaptırsın çünkü gerçekten bu işlerden tiksindim. Nereye gittiysem hep sistem gitti :)

Size Tavsiyem; Eğer ehliyet alacaksanız ve çok acelesi yoksa bırakın bütün işlemleri sürücü kursu halletsin. Eğer bir an önce ehliyetim çıksın derseniz ve işlemeleri kendiniz yapmaya karar verirseniz muhtemelen aynı sorunlar ile sizde karşılaşırsınız.

Bu arada bütün islam aleminin mübarek kurban bayramını şimdiden kutlar, hayırlara vesile olmasını dilerim.

İlgili Makaleler

23 Yorum

  1. Ben ehliyetimi 4 yıl önce aldığımda trafik şube müdürlüğüne sadece ehliyetimin basılması için gitmiştim. Ama evrakların toplanıp trafik şubeye başvurmak için tüm işlemleri ve evrakları sürücü kursu hazır bana vermişti. Ehliyet belgen hayırlı olsun..

    1. Evet eskiden işlemlerin bir kısmı Trafik müdürlüğünden yapılıyordu. Artık bütün işlemler Nüfus müdürlüğünden yapılıyor.
      Teşekkür ederim.

  2. Öncelikle hayırlı olsun :) Şu ehliyet konusunda hevesi olmayan tek ben mi varım acaba :) Nedense şu zamana kadar araba sürme isteği olmadığından ehliyet alma gereği de duymadım ama mevcut İstanbul şartlarında olmazsa olmaz gibi duruyor ve bu konuda fikrim değişebilir.

    1. Teşekkür ederim Erol, aslında benimde araba için pek hevesim yok ben daha çok motor kullandığım için yazıldım. Motosiklet kullanmayı çok seviyorum. Araba ehliyetini de alırsam tam olacak bir gün gerek olabilir. Sana da tavsiye ederim bir an önce almanı çünkü her geçen gün zorlaşıyor ve fiyatları da artıyor.

    1. Teşekkür ederim. Bende uzun süredir kullanıyordum ehliyet almak bugüne kısmet oldu. :)

  3. Abi ehliyet harcı vb randevu alıp nufusa gittikten sonra mı yatırılıyor yoksa gitmeden önce mi yatırılıyor?

    1. Kardeş önce ehliyet ( yazılı ve motosiklet kullanma ) uygulamalarını geçiyorsun. Sürücü kursu sana dosya hazırlıyor. Nüfusa gitmeden önce Ehliyet harcını yatırıyorsun. Sonra nüfus müdürlüğünden internet üzerinden sıra alıyorsun. Fakat ben internet üzerinden sıra aldım ama çok uzun bir süre vardı sıramın gelmesine, sabah erken gittiğin zaman hemen hallediyorlar. Zaten en fazla 10 dk sürüyor işlem.

      Harcı yatır.
      Sürücü kursu dosyanı hazırlasın.
      Nüfus müdürlüğüne git ve geçici ehliyet belgeni al.

      İşlemler bu şekilde ilerliyor.

      1. Çok teşekkür ederim abi benim de dün direksiyon sınavım vardı geçtim. Yarın da dosya hazır olacakmış onu alacağım harcı ne zaman yatrıacağımı tam anlayamamıştım onu da öğrenmiş oldum. Çok teşekkür ederim :)

  4. E-sınav hiç duymamışım şaşırdım.
    Hayırlı olsun, aman kask takmayı ihmal etme Gökhan. Her gün ameliyat oluyor motorcular hastanede

    1. E-sınav uygulaması yeni çıkmış sanırım.
      Ben yıllardır motosiklet kullanıyorum abla kask olmadan kesinlikle binmiyorum kask kullanmayı alışkanlık yaptım. Hatta uzun yolculuklarda diğer ekipmanları da kullanıyorumç
      Teşekkür ederim Elif abla :)

  5. Bazı aksilikler olmuş ama sonuç güzel olmuş. Ehliyetiniz hayırlı uğurlu olsun. Allah kaza bela vermesin inşallah.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu