Tanıtım

İnşaat Sektöründe Taş Yünü Kullanım Alanları

İnşaat sektörünün en önemli malzemeleri arasında binaların son rötuşlarında kullanılan yalıtım malzemeleri gelmektedir. Bu yalıtım malzemelerinin kaliteli ve kullanışlı hammaddeden elde edilmesi de çok önemlidir. Bu hususta en fazla kullanılan doğal yalıtım malzemesi taş yünü olmaktadır. Volkanik kayaçların içerdiği minerallere sahip organik taşların 1500 derece civarında eritilip, elyaflaştırılmış halinden taş yünü elde edilmektedir.

Taş Yünü

Taş yünü birçok özelliğiyle diğer yalıtım malzemelerine kıyasla daha fazla tercih edilen ve birçok avantaja sahip bir malzemedir. Yapısında %97 oranında doğal elyaf bulundurması, su itici özelliği, ateşe dayanıklılığı sayesinde ses ve ısı yalıtımında çok fazla tercih edilmektedir.

Taş yünü elyafın avantajları öncelikle çevre dostu olmasıyla ortaya çıkmaktadır. Su itici özelliği sayesinde nem tutmaması, bakterilerin üremesine engel olup çürümenin yaşanmaması, yangın güvenliği sağlaması ve ısı dengesini odada en iyi şekilde tutmasıyla sağladığı avantajlar devam etmektedir.

Ses ve ısı yalıtımı binaların ve dairelerin enerji ve ısı kaybını önleyerek aynı zamanda bütçenin korunmasına da yardımcı olmaktadır. Kolay elde edilebilmesi, doğal bir malzeme olması ve bunca avantaja sahip olması nedeniyle yapılacak iç ve dış yalıtım işlemlerinde de en fazla taş yünü kullanılmaktadır.

Taş yünü kullanım alanları başlıca inşaat ve yapı sektöründe kendini göstermekledir. Isı yalıtımında taş yünü kullanımı sayesinde odalarda ve binalardaki ısı kaybını en iyi şekilde önleyerek, %90’a kadar yalıtım sağlamaktadır. Kullanım sıcaklığı -55 dereceden 760 dereceye kadar ulaşabildiği için, A1 yanmazlık sınıfında yer alıp, yangın sırasında binalarda önemli kurtarıcı etkiye sahip olmaktadır.

Ses yalıtımında taş yünü kullanımı, özellikle akustik ortamlarda en fazla tercih edilen malzemedir. %40 ile %90 arasında ses yalıtımı sağlamaktadır. Ancak taş yünü kullanımı yalnızca inşaat ve yapı sektörüyle sınırlı değildir. Doğal hammaddeye sahip olması ve çevre dostu bir malzeme olması nedeniyle topraksız tarım sektöründe de taş yünü kullanımına rastlanmaktadır. Seracılık ve organik tarım çalışmalarında da sıklıkla taş yünü kullanımı, üst düzey su tutucu özelliğe sahip olması ve köklere hava sağlaması nedeniyle tercih edilmektedir.
Bu makale Kanyon Yapı tarafından hazırlanmıştır.

 

Bilgi : Yazıda bahsi geçen siteye erişim olmadığı için yazı içindeki link çıkışları kaldırılmıştır.

İlgili Makaleler

13 Yorum

  1. Geçen gün inşaatın birinin yanından geçiyordum. Bu malzemeyi görünce merak ettim. Binanın dışını taş yünüyle kaplıyorlarmış demek ki. :)

  2. Taş yününü biliyordum ama elyaf tabanlı bir yalıtım maddesi zannediyordum gerçekten taştan yapıldığı hakkında bilgim yoktu. Teşekkürler Gökhan paylaşım için. Bilginin zararı olmaz 😀. Sevgiyle sağlıcakla kal 😊

  3. En etkili ısı yalıtım malzemelerinden birisidir.Mantolama yapmak isteyenler için en iyi tercihlerden birisi olacaktır.Xps panellere göre daha sağlık ve kullanılabilirdir.Hatta şuan için bazı tuğla modellerinin içerisinde taş yünü mevcuttur.Hem ısı yalıtımı hemde ses yalıtımı yapması için.Elinize sağlık çok güzel bilgi verici bir yazı olmuş.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu