GenelKişisel

Bu Kadar Çok Ödev Öğrencinin Okuldan Soğumasına Neden Olabilir.

Ben okula başladığımda çok sevinmiştim. Okula giderken sevinerek gidiyordum. Benim zamanımda öğrencilere çok fazla ödev verilmezdi. Çoğu zaman okul çıkışında okul bahçesinde arkadaşlar ile birlikte ödevlerimizi hemen yapar sonrasında ise oyunlar oynardık neredeyse hava kararana kadar sokakta oyun oynardık tabi o zamanlar bilgisayar ve internette çok fazla olmadığı için olsa bile bizim mahallede yoktu o yüzden hep sokakta oyun oynardık. Ben şu şekilde tabi derslerime de çalışarak ilk okulu ve liseyi başarılı bir şekilde bitirdim.
Böyle bir yazı yazmak istedim çünkü henüz ilk okul 1. sınıfa giden yeğenimi ödev yaparken gördükçe o küçücük parmakları ile sayfalarca harf veya başka şeyler yazdığını gördükçe yeğenimin durumuna üzülüyorum. Gerçekten bir anlam veremiyorum bu yaştaki çocuklara neden bu kadar çok ödev veriliyor açık söylemek gerekirse bana çok mantıklı gelmiyor. Çünkü çocuk okuldan geliyor biraz dinlendikten sonra oturup sayfalarca yapıyor. Elbette ödev verilmeli. Ben, hiç ödev verilmesin demiyorum. Ödev veriliyorsa bence bunun bir ölçüsü olmalı. Bunu yeğenim için demiyorum genel olarak bütün ilk okul öğrencileri için söylüyorum. Belki yanlış düşünüyorum ama ben şöyle düşünüyorum. Bu çocuk bu kadar ödevi yaparsa arkadaşlık kurmayı, sosyal aktivitelerde bulunmayı kısacası çocukluğunu yaşamaya fırsat bulamaz. Burada öğretmenlerimize de bir şey demiyorum sonuçta onlarda kendilerine verilen programı uyguluyor
 Sayfalarca yazı yazmak veya kitaptakileri deftere geçirmek / yazmak ödevleri çok fazla olmasın. Çünkü diğer yeğenimden de biliyorum bazen ödevlerini annesi yapıyor. Böyle olunca da çocuk bir şey öğrenemiyor yani sayfalarca yazdığı zaman illaki de onu öğrenecek diye bir şey yok bence. Henüz 1.sınıfa giden yeğenim şu anda okuldan neredeyse okuldan soğumuş durumda. Bazen defalarca 2. sınıfa geçtiğinde daha güzel olacak diyerek tekrar ikna ediyoruz. ( Fakat biliyorum ki bu durum da çocuğu bir beklenti içine sokuyoruz, ama aklıma başka bir şey gelmiyor. Umarım 2. sınıfta gerçekten fazla ödev olmaz ve yeğenim okuldan tamamen soğumaz. )

Benim Düşüncem

Öğrenciyi okuldan soğutacak derecede bu kadar çok ödev verileceğine, öğrenciye özellikle de 1.sınıf öğrencilerine, okulu daha çok sevmelerini sağlayacak  faaliyetlerin olması çok daha mantıklı geliyor bana, belki bazılarına göre yanlış düşünüyorum ama böyle olması yani öğrenciye okulu daha çok sevdirecek faaliyetlerin fazla olması daha iyi olacak diye düşünüyorum.

Benim Zamanımda

Zaman benim çocukluğumdaki zaman değil farkındayım ve belki yine yanlış düşünüyorum ama benim zamanımda bu kadar çok ödev yoktu sonuçta yine okuyan okudu, yani öğrenciye bu kadar ödev verilerek onu daha çok zekalı yapamayız, daha zekalı olması için farklı alanlarda gelişmesini sağlamalıyız diye düşünüyorum. Bence

İlgili Makaleler

34 Yorum

  1. aynı fikirdeyim ama maalesef eğitim sistemimiz kötü istemeyerek ödev veren öğretmende tanıyorum, okulda kendi öğretemediği için eve bir dünya ödev veren öğretmende biliyorum. Olan çocuklara oluyor.

  2. Merhaba Gökhan Bey,

    Bu yıl 1. sınıfları okutuyorum. "Bugün ödev ne?" diye soran velilerimize, "sınıfta işlediğimiz harf üzerinde alıştırma yapalım. Dolayısıyla bu vakte kadar öğrendiklerimizi içeren harflerden oluşan kelime ve cümle çalışması yaparsak iyi olur." Bu çalışmalar olmazsa ne olur, derseniz pekiştirme yapmadan nasıl olacak? Her işte olduğu gibi biraz sorumlulukla birlikte biraz da çocuğun okula gittiğini fark ettirmek gerekir diye düşünüyorum. Saygılar.

    1. Evet haklısınız, fakat bazen bu kadar çok ödev verilmesi de çocuğun okuldan soğumasına neden olabiliyor ne yazık ki.
      Saygılar.

  3. evet ya bu konuya ben de katılıyorum çoçukları şimdiden okuldan soğutmak ne kadar kötü umarım sistem buna bi çare bulur ya da düzelir..

    1. İnşallah diyelim ama benim pek umudum yok açıkçası bu sistem hep böyle gidecek diye korkuyorum.

  4. Ben düşüncenize hak veriyorum, efendim. Benim zamanımda ise çok ödev verilirdi, özellikle matematik. Ve sonuç: matematikten hala nefret ediyorum. Çocukların üzerine fazla gidilmemeli…

    İyilikler dilerim :)

  5. Aslında ödev vermektense, pekiştirmek için ertesi gün ilk dersler önceki günün tekrarı yapılsa çocuk daha iyi öğrenir hem de ödevle uğraşmaz.

  6. Her şey kararında güzel derler ya. Yemeklere baharat lezzet katar ama kararında. Aynı hesap.
    Ben ödev hiç verilmemeli düşüncesine karşıyım. Çocuğa ders çalışma sorumluluğu ve bilincini kazandıracak kadar verilmeli. Ama kararında verilmeli işte :)
    Sevgiler

    1. Kesinlikle, zaten benim düşüncem de bu yönde, kararında ödev verildiğinde çocuk okulu daha çok sevecektir.
      Sevgiler :)

  7. Kesinlikle aynı fikirdeyim. Evet ödev verilsin ama bırakalım da biraz da çocukluğuna zaman kalsın. Sorumluluk duygusu edinsin derken, robotlaşmasın çocuklarımız. Böyle anlamlı bir konuyu ele aldığınız için teşekkürler :)

  8. Haklısın, benimde kardeşim orta okula gidiyor. Her akşam yoğun şekilde ödev yapmaya çalışıyor. Bazı ödevleri oluyor, benim dahi yapmam zaman alıyor.Çocuklara çok yükleniyorlar. Birde çocuk ödevini bir şekilde yapmak zorunda kalıyor. Zira, okullarda çocuklara karşı psikolojik baskının da olduğunu düşünüyorum.

    1. Aynen her öğretmen olmasa da bazı öğretmenler psikolojik baskı yaparak öğrenciyi korkutuyorlar.

  9. Benimde 3. sınıftan 4. sınıfa geçen kuzenim var. Geçen yaz öğretmenleri 4 tane kalın test kitabı bitecek diye ödev vermiş. Yaz tatilinin 3 ay olmasına rağmen o kitapların bitmesi için hergün en az 2-3 sayfa soru çözmesi gerekiyor. Bu çocuklara tatilde rahat bırakılmıyor. Onun yerine öğretmenler yaz spor okullarına, sosyal aktivite kurslarına yazılmasına teşvik etmeli diye düşünüyorum.

  10. Nitelikli ve kararında verilmiş ödevlerin faydalı olabileceğini düşünüyorum ben de :)

    1. Bazen, yeğenlerim bilmedikleri yerlerde soruyorlar bana da aynen bende bir kaç dakika sonra bunalıyorum :)

  11. Katılıyorum size aşırı yük biniyor çocukların üzerine. Zaten eğitim sistemi tamamen yanlış bizim ülkemizde :(

  12. Eğitim sistemimiz artık gitgide çöküyor. Dünyanın eğitimde ilk sıranda yer alan Finlandiya'da çocuklara ödev kesinlikle vermiyorlar ve ders süreleri 3-4 saat. Kimsenin umrunda olan bir durum değil artık.

  13. Bu konuda kesinlikle haklısınız. Haklı satırlar. Tabi bende biraz farklıydı.
    Bilmiyorum ben çok severdim ders çalışmayı, ödev yapmayı. Yani kaba tabiriyle tam bir inektim.
    Ama şimdi kardeşime bu konuda çok üzülüyorum. Emeğinize sağlık, faydalı bir paylaşımdı.

    1. Estağfirullah.
      Ama eskiden bu kadar çok ödev verilmezdi, günümüzde gerçekten çok fazla ödev veriliyor bence.

  14. Merhaba , sizinle nasl iletisime gececegmi bulamadm blogunuzda o yuzden buradan yaziyorum . Beni size deep yonlendirdi ben henuz bloggerda cok yeniyim bi sorunum var yardmci olabilirsenz cok sevinecegim. arkadaslarim bloguma yorum yaptiginda cevap verdigim zaman kendilerine bildirim gitmesi icin beni bilgilendir butonunun olmadigini soylediler yorum kisminda napacagimi neden boyle oldugunu bilmiyorum . :( kac gunudr ugrasiyorum ama olmadi . Yardimci olursanz cok sevinirim. Simdiden cok tesekkurler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu