GenelKişisel

Erkek ve Kadın Eşit midir? Sorusunun Mükemmel Cevabı

Eski çağlardan günümüze kadar bazı insanlar, özellikle kendini çok beğenmiş erkekler kendilerini her şeyden üstün zannederler ve bununla yetinmeyip biz erkekler kadınlardan daha üstün varlıklarız düşüncesini ortaya atarlar ve kadınları işe yaramaz, bencil, saçı uzun aklı kısa gibi tanımlamalar yaparlar.

Erkek ve Kadın Eşit midir?

Evet kesinlikle kadınlar ve erkekler eşittir. Erkekler ve kadınlar arasında bir takım biyolojik farklar, bunun yanı sıra günümüzde, bir takım yetenekler, beceriler ve fiziksel özellikler açısından sadece bizim ülkemizde değil dünya genelinde erkeklerin lehine bazı farklar gözlenmekte ve ölçülmektedir. Ancak vurgulamak gerekir ki, erkeklerin lehine görülen söz konusu farklar, kadınların yüzyıllar boyunca baskı altında kalmasından, problem çözme ortamlarından uzak yaşamasından ve ikinci sınıf insan sayılmasından kaynaklanmıştır. Dünyada bu iki cinsiyete, adil bir yarışma ortamı sunulmamıştır.

Olaya deneysel psikoloji mantığıyla bakacak olursak şunu söyleyebiliriz;

  Diyelim ki dünyadaki erkek ve kadın evreninden bunları temsil eden iki örneklem seçip biri erkekler diğeri  ise kadınlar olmak üzere iki grup oluşturduk. Erkeklere uzun süre, gerek labaratuvar ortamında gerekse dışarıda, fiziksel ve zihinsel güçlerini artıracak eğitimler verdik  önlerine zor problemler koyduk, çözenleri ödüllendirdik onlara geribildirim ler verdik kadınlardan oluşan gurubu da uzun süre bir labaratuvar ortamında tutup dantel öğrettik. Daha sonra her gruba, erkeklere verdiğimiz eğitimle ilgili sorular sorduk, becerilerini karşılaştırdık sonuçta erkeklerden oluşan grubun daha başarılı olduğu ortaya çıktı  ve biz de güvenle  ” Bazı zihinsel ve fiziksel açıdan erkekler kadınlardan daha üstündür ” sonucunu çıkardık.

Soru: Sizce bu deneysel çalışmamızda sınava girsek kaç puan alırız?

Cevap: Kesinlikle sınıfta kalırız. Çünkü bu araştırma baştan sona yanlıştır, deney bile sayılmaz. Kadınlar ve erkekler başlangıçta karşılaştırılmamıştır. Karıştırıcı değişken dikkate alınmamıştır. Bu yüzden   ” Erkekler kadınlardan üstündür ” sonucunu çıkaramayız.
Günlük yaşamda bu sonucu telaffuz ettiğimizde , hiç farkında olmadan yukarıda özetlenen tuhaf deneyi yaptığımızı varsayıyoruz.  Bugün dünyamızda yüzyıllar boyunca ikinci sınıf sayılmasından kaynaklanan bir takım dezavantajları, erkeklere oranla birtakım fiziksel ve zihinsel farklar bulunabilir. Ancak kadın ve erkek bir konuda birbirlerine eşittir.  ”Onur” Onurları eşittir. Erkeğin kadından daha önemli algılanması ve bunun savunulması yanlıştır.  Bu alanda çalışan bilim insanları arasında yaygın  görüş sosyal ve psikolojik  açıdan bakıldığında da , cinsiyetler arasındaki farkın, aynı cinsiyetteki bireyler arasındaki farktan daha büyük olmadığı yolundadır.
 
Sonuç olarak:  Kadın ve erkek eşittir bir takım fiziksel özellikleri farklı olsa da erkek ve kadın kesinlikle eşittir.

İlgili Makaleler

49 Yorum

  1. Kadın-erkek diye ayırmaksızın söylüyorum; her insan şahsına münhasır olup kimse kimse ile eşit değildir. sevgiler… ;)

    1. Her durumda olmasa da bazı ortak noktalarda eşittir bence, fakat biz insanlar bu durumu kabullenemiyoruz.
      Sevgiler :)

  2. Elbette eşittir Gökhan'cığım tersini savunmak için zeka özürlü olmak lazım, fiziksel olarak, biyolojik olarak daha kaslı, daha kuvvetli olmak önemli değildir, kadınlar kaslı, kuvvetli olsaydı o zaman da erkekler zayıf cins kabul edilecekti. Bunlar tamamen görece şeyler.

    1. İnşallah bu konuda yetkililer çalışmalar yapar, hatta yapıyorlar ama yetmiyor sanırım daha farklı şeyler yapmak gerek belki.

  3. Gökhan merhaba; Sonuç olarak: Kadın ve erkek eşittir bir takım fiziksel özellikleri farklı olsa da erkek ve kadın kesinlikle eşittir. Kesinlikle katılıyorum. Emeğine sağlık, etkili bir yazı olmuş. Saygılarımla.

  4. Bir erkek olarak bu yazıyı yazmanıza çok sevindim. Dediğin gibi onurlar eşittir. Fiziksel özellik hiç bir zaman ayrım değildir. Kalemine sağlık Gökhan Abi!

  5. Öyle kadın vardır ki zekasıyla dağ devirir,öyle erkek vardır ki gücüyle tank devirir…önemli olan insan olabilmek…

  6. Önce anaların beynine bu dikri sokmak lazım ki,oğullarına bunu öğretsinler.Arap adetleriyle haşır neşir olma durumunun giderek arttığı toplumumuzda kadın kendini erkeğe eşit görmezken ne desek boşa.Esasen anaerkil bşr toplum olan Türk ırkı,girrikçe Araplaşmakta ve Ortadoğu geleneklerini nenimsemekte.Haliyle eşitlik fikri toplumun genelinde kabul görmemekte.Yazdığın yazı öylesine doğru ki,bir tezin giriş yazısı olur bence.Yüreğine sağlık ablacığım.

    1. Kesinlikle… Bazı kendini bilmezler var kendini her şeyin üzerinde gören tipler, o yüzden böyle bir yazı yazmak istedim, onlara insanların eşit olduklarını anlatmak istedim.

  7. Erkek ve kadın eşittir. Fakat bunun bilincinde olmayan çok erkek ve kadın var. Durum böyle olunca erkeklerin üstün olduğu olgusu yer ediniyor.

  8. İnsanlık ve tüm canlılar eşittir.Sadece her canlının diğerinden daha iyi meziyetleri vardır.O da bütünlenmek için ;)
    Güzel yayın için teşekkürler Gökhancım…

  9. Salam. Yazını bir nəfəsə oxudum. Çox bəyəndim. Təəssüf ki, çox az kişi(erkek) bunu qəbul edir. Bu yazıya bənzər 8 mart yazısı yazmışdım. Yazımın adı 8 mart olsa da iç olaraq buna bənzər hər gün oxunula biləcək tip idi. (yazımı reklam deyil sadəcə fikirlərimizin bənzər olduğunu yazını oxusanız anlayarsınız bunu demək istəyirəm.) Bir də bunu deyim, bərabərliyi qəbul edə bilən erkeklər məncə egosuna yenilməyən, həqiqətən ağıllı insanardırlar! İnsanları qadın və ya kişi/erkek olaraq deyil də xarakterinə uyğun qəbul etmək daha yaxşı olar. ;)

  10. Kadın erkek eşit değildir, biyolojik, fizyolojik ve fiziksel olarakta. Bu demek değildir ki biri diğerine üstün. Kadın-erkek birbirini tamamlayacak şekilde yaratılmıştır, onları eşit saymak iki türe haksızlık olur. Dediğim yanlış anlaşılmasın, kadın ve erkekler farklı yeteneklerle donatılmıştır. Örnek vermek gerekirse (istisnalar hariç) çoğu kadının sosyal becerileri erkeklere göre daha gelişmişken, erkeklerin fiziksel becerileri (daha güçlü olmak gibi) kadınlara göre daha gelişmiştir.
    Bir kadın olarak iki tarafın eşitliğine inanmadığım gibi herhangi bir tarafın da üstün olduğuna inanmıyorum.

    1. Tabii ki hayır, birbirine üstün olmayan her şey eşittir gibi bir sonuç çıkar bundan ve bu da oldukça yanlış bir düşünce olur. İki tarafı eşit ya da üstün olarak değil ve farklı ve saygıya değer olarak kabul etmeliyiz bence.
      Ve sizin 'deney' düşüncenizde kendisiyle çelişiyor, bir kez daha düşünün ve bu durumu daha iyi araştırın derim.

  11. Kadın erkek eşitliğini bu kadar güzel anlatan kalemin dert görmesin değerli Kalemşör… Bu arada Sevda Şahin'in son paylaşımında kitap demişsin, blog ayarı demişsin… Elimde on tane kitap var ama adres yok. Adresini e-mail olarak gönderirsen kitapları yollayabilirim.

  12. kadın fiziksel olarak narin olsada hak ve fikir olarak tabikide eşit olmamlı hatta pozitif ayrımcılığa tabi tutularak toplumda daha ön plana cıkarılmalı, kaleminize sağlık

  13. Sevgili Gökhan merhaba ;
    Fiziksel özellikler kişisel olarak bile değişken ….
    Kaldı ki herkes kendi başına ayrı bir ekol …
    Kadın ya da erkek …
    Güzel düşüncelerine ve emeğine sağlık …
    Keyifli pazarlar

  14. Toplum bilincini artıran bu tür bir yazı yayımlamanızı takdir ediyorum. Kaleminize sağlık.

  15. Gökhan abi, keşke herkesin ruhu seninki gibi güzel olsa… Yazıların, hissiyatın insanlara o kadar faydalı ki, seni örnek almanın dışında farklı bir yola sapmamam gerekiyor.

  16. Kadın erkek her bakımda eşittir. Fiziksel güç sadece dış dünyayı yansıtır. Güzel bir yazı olmuş elinize sağlık.

  17. Yazının sonunda ki gibi kesinlikle eşittir olayı direkt insan olarak alınması çok daha hoş olur farklılıklar olabilir,istisnalar kaideyi bozmaz.İllaki eşittir. Kalemine yüreğine sağlık

  18. aslında eşitlik var ama kadınlar bu eşitliği abartıyorlar bence bazı noktalarda kısıtlanmaları gerekiyor tabi herkes içinde aynı şey söylenemez

  19. Kadın ve erkek eşit midir sorusundan önce; eşitlikten kasıt nedir o önemli. Duygusal olarak mı, fiziksel olarak mı, zeka olarak mı? Hiç biri eşit olamaz. Kadınlar kendi aralarında; erkekler de kendi aralarında eşit değildir ki zaten. Zenginlik var fakirlik var. Eğitim vs. Hiçbir zaman insanlar eşit olamaz. Hatta inanç ve maneviyatta bile eşit değillerdir. Herkesin takvası bir değildir.

    Eşitlik değil ama insanlar arasında adalet olmalıdır. O da malesef günümüzde ahirete erteleniyor.

  20. Merhabalar Gökhan Kardeşim.
    Doğada eşitlik yoktur. Hiç bir şey diğerine eşit değildir. Bir daldaki elmaları ve portakalları bir düşünün, birbirlerine eşit olduğunu söyleyebilir miyiz? Söyleyemeyiz. Daldaki bu meyvelerin hiç biri suyunu, güneşini aynı anda, aynı yönde ve aynı ölçüde alamamaktadırlar. Bu bir eşitsizliktir. Ancak, her bir portakal veya elma güneşi, suyu aldığı andaki durumuna göre yansıtır ve ona göre oluşur. İnsan da bir canlı olarak öyledir. Kadın kadına, kadın erkeğe, erkek kadına, erkek erkeğe eşit değildir. Bu eşitsizlik hem varlıksal, hem sosyal, hem de fizyolojiktir (görevseldir). Eşitlik görev ve hak arasında olmalıdır.
    Selam ve dualarımla.

    1. Merhabalar Recep Bey,
      Evet örneğiniz çok güzel, fakat ben yazımda şunu anlatmak istemiştim; insanlık olarak birbirlerine eşittir demek istedim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu