GenelKişisel

Affetmenin Bedenimize Faydası

Affetmenin bedenimiz ve sağlığınız için ne kadar faydalı olduğunu daha önce hiç duydunuz mu? Affetmek; Affetmek hakkımız olan negatif duygu ve yargılardan şefkat, yardımseverlik ve sevgi ile kurtulmaktır. Bu yazımda affetmenin bedenimize ne kadar faydası olduğundan bahsedeceğim. Yazıma, Mevlana’nın güzel bir sözü ile başlamak istiyorum. ”Sen neye nasıl bakarsan, o da sana öyle bakar.”  Bilim adamları oturmuşlar ve bir araştırma yapmışlar.  Affetmenin kişinin beden sağlığı ve ruh sağlığına çok faydaları varmış, bunu biliyordum. Fakat bu kadar olduğunu tahmin etmemiştim.

 Affettiğiniz de karşı tarafı yüceltip, ona hediye vereceğinizi düşünmeyin. Karşı tarafın yani affettiğiniz kişinin bunun bilmesine gerek yok ( tabi ki bilse daha iyi olur.)  karşı taraf bilmese bile, affettiğiniz zaman özgürleşirsiniz, stresiniz azalır, mutlu olursunuz ve karşıdaki insanı, yani affettiğiniz kişiyi de mutlu edersiniz, hani derler ya büyüklük sende kalsın sen affet diye işte bu güzel söz bu konuyu en güzel şekilde özetleyen bir söz.

Yapılan araştırmalara göre affetmemenin, kızgın olmanın bedenimiz üzerindeki etkileri şunlardır.

* Mide ağrısı, sırt ağrısı ve uykusuzluk
* Kortizal hormonu seviyesini artırarak bağışıklık sisteminin zayıflaması, kilo alımını desteklemesi.
* Şeker hastalığı, yüksek tansiyon hastalığı
*Psikolojik baskının artmasıyla, kalp basıncının daha da artması ve beraberinde pek çok hastalık riskini getirdiği bilimsel olarak kanıtlanmıştır.

Mutlaka duymuşsunuzdur. Olumsuz düşünce ve duyguların bedenimize yansıması sonucu hastalıkların ortaya çıkması belirtiliyor. Peki bütün bunları bile bile affetmek neden bu kadar zor geliyor. Acaba, affettiğimiz zaman kendimize haksızlık, karşı tarafa da jest yaptığımızı mı düşünüyoruz?  Karşı taraf için söylediğimiz, düşündüğümüz her şey bilinç altımız tarafından hapsediliyor. Ne yaparsak kendimize yapıyoruz. Aslında içsel intihar gibi bir şey.

Affetmek ve mutluluk

Bazı insanlar vardır. Dünya yansa bile umurlarında olmaz, tabi ki ben tamamen duyarsız olalım demiyorum. Fakat sağlığımız için ufak tefek sorunları kafamıza takmamamız gerekiyor. Eğer çevrenizde kırgın olduğunuz insanlar varsa bence hemen affetmeye çalışın göreceksiniz üzerinizden büyük bir yük kalkmış olacak, affetmeye hazır olmayabilirsiniz yada affetmek istiyorum ama yapamıyorum diyebilirsiniz. Yinede en azından bu durumu düşünmek bile sizi rahatlatacaktır.

İlginizi Çekebilir: İnsanların Düşüncelerine Ne Kadar Saygılıyız.

Bu yazımda affetmenin bedenimiz için ne kadar faydalı olduğunu yazmaya çalıştım. Eğer küs olduğunuz birileri varsa mümkün olan en kısa zamanda o kişiyi affedin. Affetmenin size ne kadar iyi geldiğini göreceksiniz.

İlgili Makaleler

29 Yorum

  1. Benim katiyen affetmek istemediğim insanlar var onları affedersem tam tersi üzerime bir yük binmiş gibi olacak :)

    1. Affettiğinizi karşıdaki kişinin bilmesine gerek yok, siz affedin en azından o kişi aklınıza geldiğinde sinirlenmezsiniz veya düşünmezsiniz. :)

  2. Önceki yayına yaptıgım yorum gitmemişti. İns bu gider. Ben de bugün Afrika'dan bir anektod seyrettim cok zor şartlarda Mutlu olmaya çalışan insanlar…. Baktım biz ise en iyi şartlarda mutsuz olmaya yer arıyoruz gibi ;) negatif duygular maalesef daha kalıcı oluyor zihnimizde.

    1. Önceki yorumunuza cevap verdim az önce, bu yayın ve önceki yayın otomatik olarak yayınlandığı için ve şehir dışında olduğum için cevap veremedim bloğa giremedim kusura bakmayın lütfen.

      Evet haklısınız oradaki insanlar o şartlarda yaşama daha sıkı sarılıyor. Yine haklısınız negatif durumlar zihnimizde kalıcı hasarlar bırakıyor fakat bu hasarlar sağlığımızı olumsuz yönde etkiliyor en azından kendi sağlığımız için affetmek gerekli bence karşıdaki kişi bunu bilmese bile bizim affetmemiz kendi sağlığımız için iyi olacaktır.

  3. Hayattaki her şey affedilir mi Gökhan abi Mevlena iyi hoş demiş ama hayatta o kadar insanlar varki can ciğer olup da arkadan bıçaklayanlar bunlar da affedilir mi :)

    1. o kişinin kendisine kalmış kardeş, şöyle ki; sen böyle bir durumdaysan ( yanlış anlama akıl vermiyorum ) karşıdaki kişi senden af dilediyse sen affet gitsin, elbetteki aranız eskisi gibi olmayacaktır. En azından o kişi aklına geldiğinde öfkelenip kendi sağlığına zarar vermemiş olursun.

  4. Çok önemli bir konu bence. Dediğiniz gibi ne yaparsak kendimize yapıyoruz. Affedebilmek demek ki bizden büyük bir yük alıyor.

    1. Aynen, karşıdaki kişinin haberi olmuyor belki, ama bu arada olan bizim sağlığımıza oluyor.

  5. Aslinda sirf affetmek degil olumsuz duygularin zarari hep kendimize. Pozitif düsünmeyi aliskanlik haline getirmeliyiz.

  6. Psikolojik olarak kendimizi rahatlatabiliyorsak "bence" affetmesekte bir problem olmaz. Olayın temeli takıntı haline gelip gereksiz stres yapmaktan kaynaklı.

  7. Uzun yıllar mide rahatsızlığı çeken biri olarak(hala ara,ara yaşıyorum) bir çok hastalık kesinlikle stresten olduğu bilindiği üzere, ismi affetmek yada kızmamak olsa bile ne gerekiyorsa kendimiz için yapıyor ve yapmalıyız. Egomuz ya da gururumuz bir çok şeyi gözümüzde büyütüp aslında bize zarar veriyor. Affedip sağlıklı kalalım ;)

  8. Merhabalar, yazınız anlamlı ve sade olmuş bunun için ayrıca teşekkür ederim. Bazı siteleri gezdiğimde sürekli reklam var ve rahatsız ediyor ancak siteniz çok iyi başarılar dilerim..

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu