Blog İpuçları

Blogger Https Kullanımı ile Daha Güvenli Olacak

Blogger Nisan Ayının Sonunda Sizlerle Bilgilendirmesi Ne Anlama Geliyor

Blogger her geçen gün kendimi güncellemeye devam ediyor. Bu defada öyle bir güncelleme ile geldi ki, tek kelimeyle harika bir güncelleme diyebiliriz.  Blogger paneliniz de görmüşsünüzdür. aşağıdaki gibi bir bilgilendirme yazısı var.  Resimlere tıkladığınız zaman resim büyüyecektir. 

Peki blogger panelindeki bu bilgilendirme ne anlama geliyor?

Kısacası, artık blogger kullananlar ( özel domain kullananlar hariç ) daha güvenli olacak şöyle ki eskiden http olarak kullanılan blogger nisan ayı sonunda https üzerinden kullanılabilecek bu şekilde çok daha güvenli olacak. Aşağıda  http ve https hakkında kısa bilgiler var merak edenler okuyabilir.

Http Nedir?

İleri konulara gitmeden önce her zaman temelleri hakkında bir şeyler bilmek gerekir. HTTP HyperText Transfer Protocol demektir. Verici ve sunucu arasında bilgi ve istemci alma sistemidir. Herhangi bir web sitesini ziyaret ederseniz adres http:/ / ile başlar. Bu tarayıcı şimdi HTTP kullanarak sunucuya bağlı demektir. HTTP ile bağlantı kurmak güvenli bir yol değildir. HTTP savunmasız bir bağlantıdır.

Https Nedir?

SSL/TLS protokolü ile Hypertext Transfer Protocol (HTTP) bir kombinasyonudur. HTTPS, her şeyi şifreli olarak gönderir ve alır, bir emniyet elemanı ekler. HTTPS kullanımı genellikle bankalar tarafından kullanılır. Sadece bankalar değil, alışveriş sitelerinde görmeniz mümkündür.
Yani Https kullanımı ile çok daha güvenli blogunuz olacak, fakat yukarıda da belirttiğim gibi özel domain kullananlar bu özellikten faydalanamayacak
https kullanımından sonra blogspot.com uzantılı olan blogunuz artık https://blogadınız.blogspot.com.tr şeklinde olacak yani eskisine oranla çok daha güvenli olacak

Aşağıdaki anlatılanları yaparak https kullanımını etkinleştirebilirsiniz.

blogger https kullanımı nasıl yapılır

Https kullanımı etkinleştirmek için

Ayarlar>Temel>HTTPS Ayarları yolunu izleyin ve Https kullanılabilirlik seçeneğini Evet yapın.
Devre dışı bırakmak içinse tekrar Hayırı seçin.
Bilgilendirme : Eski yazılarım ne olacak diye endişelenmenize gerek yok, eski yazılarınız  https olarak açılacak yani güvenli şekilde açılacak

İlgili Makaleler

78 Yorum

  1. Ben de az önce okudum o uyarıyı. Anlamamıştım çok iyi oldu anlatımın sağol. Tam zamanlı bir konu bravo

  2. Çok teşekkürler. Ben de şimdi merak etmiştim.. Peki bu durum, özel alan adalarının daha az güvende olacağı anlamına mı gelir.

    1. Rica ederim
      Özel domainler şu anda nasılsa yine öyle olacak, fakat https kullananlar elbette ki daha güvenli olacak.

  3. Ben de tam görüp ne değişcek yani derken alt tarafta bu yazıyı gördüm :) ama sanırım seçmesek de https olcak artık :)

  4. Abi tam video çekiyordum sabah sabah videoda girdim yazına. :D :) Ellerine sağlık güzel olmuş. Sabah saat 5.45 de fark ettim o uyarı. Ama bence bizlere de gelse daha iyi olurmuş. :(

  5. Kendi kendine https e gwcmeyecek mi? İlla biz mi ayarlamamiz gerek acaba? Birde bu https ile yine tr uzantisi gibi alexa degerlerinin yukselmesine neden olmaz mi?

    1. Https eklenince alexa değerlerinin değişeceğini sanmıyorum fakat kesin bir bilgim yok, değişebilirde.

  6. özel domain kullanmadığım için sevineceğimi hiç zannetmiyordum oysa . Aklımda sorular vardı biraz . İyi oldu bu yazı. Teşekkürler ederim.

  7. Çok teşekkürler, benim gibi cahil birine harika bir bilgi oldu. Anlamamıştım ben de :)

  8. Bu kadar olur. Az önce blogger panelde gördüm ne diyo yine bu Google yahu diye söyleniyordum senin yazın geldi. Maşallah hiçbirşey kaçmıyor senden :) teşekkürler Gökhan aydınlandık ^^

  9. Ben de anlamamıştım ama sizin anlatacağınızı biliyordum ve bir baktım ki yazmışsınız zaten, teşekkürler

  10. Ne anlattığının bir kısmını takip edemiyorum ama sen yazmışsan doğrudur.Hemen yapıyorum ben de.Sağol ablacığım.Seni taktir etmemek mümkün değil,ışık akıllı çocuk.Çevrendeki tüm gençlere ışık ol inşallah.

  11. Senin hiç bir yayının akışta göremiyorum artık Gökhancığım, yani gelen bildirimlerde yani.Sebebini zaten bilirsin anlayamıyorum.Ben de dündü galiba gördüm o https olayını bloğa girince.Bir şey yapmamız gerekiyorsa oğlum beni bilgilendirir dedim.Sağol Gökhan, sevgilerimle. Hayırlı günler ve iyi çalışmalar sana.Sevgiler.

    1. Sanırım izleyiciler eklentisinden kaynaklanan bir sorun Ece abla, benim yayınlarımın sende görünmemesi.

      Abla sen özel domain kullandığın için bu özellikten yararlanamıyorsun aynı şekilde bende yararlanamıyorum.

      Yani .com kullananlar ( özel domain kullananlar ) bu özellikten yararlanamıyor.

      Teşekkür ederim Ece abla.
      Saygılar.

  12. Aynı anda aynı konuyu yazma gereği duymuşuz :) En çok özel alan adında kullanılmamasına üzüldüm.

    1. Evet kardeş senin yayınını bugün gördüm ben blogger listemde.

      Hiç deme ya böyle faydalı bir özelliği keşke özel domain kullananlarda kullanabilseydi :)

  13. teşekkürler Gökhan, teknik blogger sın valla daha kimse sormadan hemen cevaplamışsın yeni düzeni :)

  14. Selam.
    Ben de herkes gibi dün gece gördüm ve acaba ne demektir derken bugün yazınızı okudum. Size çok teşekkür ederim bu bilgileri bizimle de paylaştığınız için.
    İyi haftalar.

  15. Bilgilendirdiğiniz için teşekkürler. Ama özel alan adı kullanan blogların bundan faydalanamaması üzücü. Umarım çözüm getirirler..

    1. Teşekkür ederim.
      Evet özel domain kullananların böylesine faydalı bir uygulamadan yoksun bırakılması çok can sıkıcı, inşallah bir sonraki adımda da bu durum için bir şeyler yaparlar.

    1. Google'ın blogger kullananlar için bugüne kadar yaptığı en faydalı bir uygulama diyebilirim.

  16. Bugün panel de görünce bir türlü anlayamamıştım şimdi çok güzel oldu :)

  17. Emeğine sağlık gökhan çok net anlatmışsın ama yorumlarda dikkatimi çekti sorayım dedim şimdi benimki domain değil zaten biliyorsun ama .com kullananlar demişsin ya ee bizim adreslerde .com la bitiyor kafam karıştı :) gerçi sen yaptın benim ayarları ama merak ettim çok teşekkür ederim tekrardan iyi ki varsın gerçekten.

    1. Teşekkür ederim Zehra abla.
      Evet ben senin bloğunun ayarlarını yapmıştım yani EVET yapmıştım.
      Şöyle anlatayım abla, özel domain dediğim örneğin benim blogumun adresine baktığın zaman.

      bloggokhantekin.com olarak geçiyor yani .blogspot yok o yüzden ben kullanamıyorum bu özelliği, özek domain kullandığım için

      Senin bloğun ise özel domain kullanmadığın için. Yani blog adresin .blogspot.com uzantılı olduğu için bu uygulamadan faydalanacaksın.

      Kısacası özel domain kullanmayanlar yani senin blogun ile .blogspot.com uzantılı olan bloglar bu uygulamadan faydalanacağı için çok şanslılar.

  18. Cahilligime verin. Özel domain blogspot linkli olmayanlar mi oluyor. Mesela benimki bloggerdan bağlantılı. Benimki de hayır mi oluyor yoksa wordpressse geçenler için mi hayır. Benim alt taban blogspot

    1. Estağfirullah Nilgün hanım.
      Evet sizde kullanamıyorsunuz şöyle anlatayım, bende özel domain kullanıyorum. Evet blogger kullanıyoruz fakat ben zamanında blog adresim kısa görünsün diye yani .blogspot.com uzantısı görünmesin diye .com yaparak özel domain almıştım.

      Sizin sitenizde aynı şekilde özel domain kullanıyorsunuz o yüzden sizde bu özellikten faydalanamıyorsunuz. Şu anda zaten özel domain kullandığınız için 2.resimde göstermiş olduğum hayır olan yeri siz değiştiremezsiniz çünkü özel domain kullanıyorsunuz yani özel domain kullananlar o bölümü aktif etme gibi bir şansları yok, İnşallah blogger yöneticileri özel domain kullananlar içinde bir güncelleme yaparak bu duruma bir çare bulurlar.

  19. Bende pek anlamamıştım bu uyarıyı. Bilgilendirme için teşekkürler ^^

  20. Çok teşekkür ederim Gökhan abi. Bende bune diye merak ediyordum. Kötü birşey değilmiş.

  21. Gökhan abi yeni özellikler çıkar çıkmaz hemen açıklayıcı paylaşımlar yapıyorsun çok sağol gerçekten :) Yeni özelliğin alan adı olanlara bir faydası olmadı. Ama bu yenilikler Google'un bloggera önem verdiğinin göstergesidir ve sevindirici bir şey bizler için :)

    1. Aynen kardeşim, bu özellik blogpot kullananlar için çok ama çok faydalı bir uygulama olacak.

  22. Biz, özel alan adı kullanıcıları için henüz aktif edilmemiş fakat ilerleyen günlerde belki oda olur :)

    1. İnşallah Mustafa, bende bekliyorum ileri ki zamanlarda özel domain kullananlar içinde bir güncelleme gelir inşaallah.

    1. Evet özel domain kullananlar, bu özellikten faydalanamayacak, umarım ileri ki zamanlarda özel domain kullananlar içinde bir çözüm üretirler.

  23. Uyarıyı okuyup ne işe yarayacağını anlamamıştım sayende aydınlandım :) Paylaşımın için teşekkürler ♥

  24. Ben bunun google dizinine eklenmeye etkisi olup olmadığını merak ediyorum bilgilendirirseniz sevinirim..Bunun dışında yazı için teşekkürler

    1. Rica ederim.
      Google dizinine olumsuz yönde bir etki yapacağını sanmıyorum, aksine daha iyi olacaktır diye düşünüyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu