GenelKişisel

Kendini Dünyanın Merkezinde Gören Bencil Ruhlu İnsanlar

  Bencil insanlar hayatımızın her alanında karşımıza çıkabiliyor. Bencil insanlar, sıra beklemek istemezler, işlerinin hemen yapılmasını isterler. Kuyruğa girmezler, trafikte kırmızı ışıkta beklemesini bilmezler. Onların vakitleri herkesten daha değerlidir,  başkaları için geçerli olan yasaklar veya toplumda etik olmayan davranışlar onlar için geçerli değildir.
Onlar başkalarına her türlü şakayı yapabilir ama siz onlara bir şaka yaptığınızda sizi bin pişman ederler. Herkes uyurken onlar müzik dinlerken, müziğin sesini sonuna kadar açabilirler çünkü kendiler rahatsız olmadıkları için başkasınında rahatsız olmaları onlar için önemli değildir. Bencil insanların bir çok özellikleri ortaktır. En belirgin özellikleri ise kendilerini özel hissetmeleri bu nedenden dolayıda ayrıcalık beklentisi içinde olurlar. Çünkü kendilerini dünyanın merkezinde görürler.

Bencil bir insanla yaşadığım bir tartışmayı sizlerle paylaşmak istedim.

 İşlerin en yoğun olduğu gün pazartesi ( 8 Şubat 2016 ) günü bankada işim vardı sıra numaramı alıp, sıramı beklemek üzere koltuğa oturdum. Dijital panodan herkes elindeki numaraya göre kalkıp işlemini yaptırmak için gişeye gidiyordu, her şey olağan bir şekilde işliyordu. Biraz bekledikten sonra benim sıram yaklaştı ve ayağa kalktım. Benden sonraki kişiler fazla beklemesin diye gişeye yaklaştım. Bu arada sıra numaram gelmişti gişeye doğru yürürken dışarıdan hızlı bir şekilde bir bayan geldi hiç bir şey demeden önüme geçti, bende;  Galiba bir şey soracak diye sesimi çıkarmadım.
Ama sonra baktım ki bayan işlem yaptırıyor olaya hemen müdahale ettim ve karşımdaki kişinin bir insan olduğunu bilerek düzgün bir şekilde ‘‘Hanımefendi lütfen sıra alır mısınız” dedim. Kadın bana ne dese beğenirsiniz?  ”Benim acelem var, sıra bekleyemem” dedi , sanki bizim acelemiz yok dünyada sadece kendisi var, kendisinden başka hiç kimse yok zannedersiniz, yine de sinirlenmedim tekrar söyledim sıra almasını. Tabi bu arada memura’da elinde numaraya olmayan kişinin işlemini nasıl yapıyorsunuz demeyi de ihmal etmedim.
 Velhasıl, kadın sıra aldı ve beklemeye başladı. Şimdi ilk girdiğinde direk olarak benim önümü geçip işlem yaptırmaya başlamadan önce bana ve oradaki diğer sıra bekleyen kişilere; Herkesten özür dilerim. Fakat benim şundan dolayı acil olarak işlemimi yapıp çıkmam gerekiyor mümkünse eğer, izin verirseniz işlemimi yaptırabilir miyim deseydi, eminim ki bizim  iyilik sever insanlarımız yani bankadaki diğer insanlar ve ben sesimi çıkarmazdım.
Belki yine hakkını yedirtmeyen, sırasını vermeyecek insanlar olabilirdi bilmiyorum ama bir çok kişi sesini çıkarmazdı. Zaten çok olsa 3 – 5 dakikalık bir işlem ne olacak sanki, tabi şimdi diyeceksiniz ki sen neden sesini çıkardın o halde diyebilirsiniz, hemen söylemek istiyorum ben kadının yaptığı haksızlığa gelemedim. Evet kadınlara saygım var.
Ama böyle kendini beğenmişlere, böyle bencil insanlara’da kadın veya erkek olsun hiç fark etmez sesimizi çıkartmazsak eğer her yerde bu şekilde davranırlar.
 Belki bir çok kişiye göre iyi , bir çok kişiye göre yanlış yaptım ama ben doğru yaptığıma inanıyorum. Çünkü biliyorum ki bu tür insanlar bugün bankada böyle yapar, yarın başka yerde böyle yapar. Ayrıca böyle insanlar bu tür davranışlar yaparak sadece bencillik yapmakla kalmıyorlar. Oradaki insanların da hakkını yiyerek kul hakkı yemiş oluyorlar.

“Üzerinde kul hakkı olan, ölmeden önce ödeyip helâllaşsın! Çünkü âhırette altının, malın değeri olmaz. O gün, hak ödeninceye kadar, kendi sevâblarından alınır, sevâbları olmazsa, hak sâhibinin günâhları buna yüklenir.” [Buhârî]

İlgili Makaleler

24 Yorum

  1. Esasında, her insan kendini özel hissetmelidir. Nitekim, bu 'özel' olma durumumuz, başka insanları olumsuz etkiliyorsa, orada bir sorun var demektir.
    Bence sen doğru olanı yapmışsın Gökhan abi. Dediğin gibi, kadın izin isteyebilirdi ve eminim ki: orada bulunan insanların çoğuda, kadına izin verirdi. :)

    1. Teşekkür ederim kardeşim.
      Evet kadın izin alsaydı zaten herkes izin verirdi dediğin gibi, benim kızdığım nokta sanki kendisinden başka kimse yokmuş gibi hareket etmesi

  2. kesinlikle doğru olanı yapmışsınız. ses çıkarmayınca bu tip insanlar çoğalıyor. ben iki çocuğumla (bankanın altını üstüne getirmelerine rağman) sıramı bekledim. kimseden de ricada bulunmadım çünkü gerçekten zaman herkes için çok önemli

    1. Haklısınız bu tip insanlara ses çıkarmayınca gerçekten her yerde kendilerini bir şey zannediyorlar.

  3. Hayatımızı bencil insanlar ile paylaşmak zorunda kalmamız gerçekten sıkıntılı bir durum. Önümüze koydukları engeller gün içinde fazlasıyla canımı sıkıyor. Hastanede çalıştğım için fazlasıyla karşıma çıkıyor.

  4. Gökhan bey bir bayan olarak sizi tavrınızdan dolayı tebrik ediyorum.Haksızlığın cinsiyeti olmaz .Kimsenin fiziki yetersizlikler dışında ayrıcalığı yoktur diye düşünüyorum.Bazen bana tanınan ayrıcalık ve imtiyazlar beni eziyor ,üzülüyorum.Bencillik yanına cimrilikte eklenince felakete dönüşüyor.Böylelerini görünce ardıma bile bakmadan kaçasım geliyor.

    1. Teşekkür ederim.
      Kesinlikle haksızlığın cinsiyeti olmaz, çok haklısınız
      Zaten fiziki yetersizliği olan insanlarımıza bizim iyi kalpli, yardımsever insanlarımız her zaman ayrıcalık tanır.

  5. İnsan olmak ne kadar Kolay ve ne kadar zor …
    İyi yapmışsın ama gidip ona sorsanız ooo neler der sizin için kesin bütün gün kulaklarınızı çınlattı:)

    1. Evet aynen o kişiye sorsalar ben dünyanın beni ve benim gibileri dünyanın en kötü insanı olarak anlatır.

  6. Hiçbir özgürlük başkasının özgürlüğünü kısıtlamamalı! Dediğiniz gibi rica etseydi ses çıkarmayabilirdik ama herkesi ve zamanını hiçe sayarak böyle bir saygısızlık uyarıyı hakediyormuş ve siz de gayet uygun bir dille uyarmışsınız.

    Esas görev memura düşüyor tabi. O işlemi yaptığı sürece biz ne desek boş ;(

    1. Allah yardım etsin size o zaman çünkü gerçekten çok zor ve dediğiniz gibi çok sinir bozucu.

  7. Eline sağlık Gökhan Hocam. Daha dün sokakta kendi kendime insanların ne kadar bencil bir hal aldığı hakkında düşünüyordum. Hatta bununla ilgili bir yazı yazmayı kafamda tasarlamıştım ve senin yazınla karşılaştım.

    Maalesef birçoğumuz böyle olaylar ile karşılaşıyoruz. Eğer sen orada o kadına sıra almasını istemeseydin, o kadın aynı şeyleri yapmaya devam ederdi, ki şimdi biraz daha başkalarını düşünerek hareket eder diye düşünüyorum. Takdir edilesi bir davranış sergilemişsin.

    1. Teşekkür ederim kardeşim.
      Evet bende senin gibi düşünüyorum o kadın artık bu tür davranışlar yapmadan önce daha dikkatli düşünür umarım.

  8. Kalemine sağlık ,ağzına sağlık az bile söylemişsin ,memura da şaşırdım genelde sıranızı bekleyin derler ona da kal geldi herhalde:))).
    Ben de dün alışveriş dönüşü Eşim bir dükkana girdi onu beklerken elinde ki boş sigara paketini caddenin ortasına fırlatan gençle tartıştım ; yer yoksa koy cebine sonra at dedim bana benim cebim çöplük değil dedi, ben de kızıp farkında değilsin bu durumda tamamın öyle dedim yürüdüm ,Eşimi de dahil edip olayı büyütmek istemedim .
    Birileri kendini dünyanın merkez gibi görmekten vazgeçtiğin de baya bir yol alacağız da bakalım artık:)

    1. Teşekkür ederim Ablam
      Gençlerimiz bazen çok cahilce ve bencilce davranabiliyor. İnan bana abla bende sinir oluyorum sokaklara çöp atanlara, belediye çöp kutularını neden koymuş, insanlar çöplerini atsınlar diye ama yok illa ki yere atacağız nasıl olsa temizleyenler var. Avrupa da insanlar içtikleri sigaraları söndürüp eğer yakınlarında çöp yoksa izmariti ceplerine koyarmış, çöpe atarlarmış.

      Aslında en iyisi sokakları kirletenlere, çöp atanlara para cezası uygulamak o zaman sokaklar tertemiz olur. Sokağa çöp atarak kimse para cezası yemek istemez :)

  9. Zaman hepimiz için çok değerli ve önemlidir, asıl olan zamanı doğru kişilerle geçirebilmektir.

  10. Kadına karşı davranışınız yerinde olmuş ayrıca üslubunuzda o kadar kaba olmamış bence. Kırık cam teorisi diye bir yazı vardı zamanında okuduğum siz bu şekilde tepki verdiğinizde adeta örnek olarak bu tür davranışların yapılmasını da engellemiş oluyorsunuz. Bir dahaki sefere bunu yaptığınız için bu davranışta bulunmayacak, bulunananı da kendisi bizzat uyaracaktır. Kırık cam teorisini okumadıysanız googleden bulup, okumanızı öneririm. Beni anlayacaksınız ki, zaten yazınızda da buna benzer bir ifadede bulunmuşsunuz. Allah kul hakkından hepimizi muhafaza etsin. Çünkü Allah affedebilir ama kul affetmez.

    1. Teşekkür ederim.
      Orada kadın veya erkek olsun fark etmez, kaba davransaydım öncelikle bunu kendime yakıştırmazdım. Evet o kadın bir daha ki seferde daha dikkatli olacaktır inşaAllah.

      Kul hakkı gerçekten çok kötü bir şeydir. Rabbim kimseye kul hakkı gerçekten çok kötü, bazen insanlar kırmızı ışıkta geçiyor bu da bana göre bir kul hakkıdır.

      Güzel yorumunuz için teşekkür ederim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu