Tanıtım

İslami Rüya Tabirleri

Hayatımızın yaklaşık üçte birini uyuyarak geçirmekteyiz. Bütün gün çalışmaktan yorgun bedenimiz ve sinirlerimiz uyku sayesinde dinlenirler. Uyumadığımızda yorgun, gergin ve sinirli oluruz. Uyku bizler için büyük bir nimettir. Peki uyurken gördüğümüz rüyalar insanoğlu için ne ifade etmektedir?

Eski Çağlar’dan beri insanlar rüyalarla ilgilenmişlerdir. Özellikle ilkel toplumlar rüyalara çok önem vermişler ve rüyaların tanrılar tarafından verilen armağanlar ya da cezalar olduğuna inanmışlardır. Bazı kahinler rüyaları yorumlamaya ve açıklamaya başlamışlardır. Babilli kahinler rüyalara getirdikleri yorumlarla büyük ün kazanmışlardır. Eski Yunanlıların, Eski Mısırlıların ve Arapların rüyalarla ilgili kitaplar yazdırdığı bilinmektedir.

Çok çok eskilere gitmeye de gerek yok. Osmanlı Tarihi’ni incelediğimizde de rüya olgusuna sık sık rastlarız. Osmanlı Kültür Tarihçisi Aslı Niyazioğlu Osmanlı’ya ait rüyalar üzerine çalışıyor. Entellektüellerin, müderrislerin, kadıların ve şeyhlerin rüyalarını inceleyen Niyazioğlu rüyaların toplumu yansıttığına inanıyor ve “Rüyalar ayna gibidir.” diyor.

Osmanlı Târihi’nde bazı insanların rüyalarını dikkate alıp ona göre amel ettiklerini biliyoruz. Bunun en bilinen örneği 17. yüzyılda yaşamış olan Evliya Çelebi’dir. Evliya Çelebi Seyehatname adlı eserinin başında gençlik yaşlarında gördüğü bir rüyadan bahseder. Rüyasında İstanbul’da Yemiş İskelesi civarında, Ahi Çelebi Camii’sindedir. Bu cami Eminönü İskelesi’nde Yeni Cami’nin çaprazında kalır. Rüyasında bu caminin içinde muazzam bir cemaat vardır. Bir de fark eder ki Peygamber Efendimiz de orada, cemaatle birliktedir.

Dört halife ve ashabı da oradadırlar. Bu manzara karşısında ne yapacağını bilemez Evliya Çelebi. Kapıda kalakalır. Su dağıtan bir zat ona doğru yaklaşır, elinden tutar ve ona “Korkma yavrum, benimle gel ve Efendimizi ziyaret et.” der. Birlikte safları yavaş yavaş geçerler.

Sonunda Efendimizin yanına ulaşırlar. Peygamberin huzuruna gidene kadar aklında hep şefaat dilemek vardır, fakat huzura gelinde şefaat dilemek arzusunu unutur ve heyecandan “Şefaat ya Rasulallah!” diyeceği yerde “Seyehat ya Rasulallah!” der. Peygamberimiz de gülümseyerek seyahatini müjdeler.

Evliya Çelebi uyandığı zaman kan ter içinde kalmıştır. Bu rüya sonrası 70 yaşına kadar sürecek olan çeşitli sıkıntılarla dolu seyehat hayatına başlar ve 10 ciltten oluşan Seyehatname’sini yazmaya muvaffak olur.Gelelim 19. yüzyıla. Ünlü nörolog Sigmung Freud‘un araştırmalarının önemli bir kısmını uyku oluşturur. Düşlerin Yorumu adlı kitabı onun en ünlü çalışmalarından biridir.

Freud’a göre uyku sırasında kişinin bilinçaltında düşünceleri, özlemleri,ve istekleri rüya yoluyla açığa çıkar. Ona göre bilinçaltının gizlemeye çalıştığı bazı olgular rüya yoluyla ortaya çıkar. Hala Freud’un yolundan gidip hastalarını, onların rüyalarını bilimsel şekilde açıklayarak tedavi etmeye çalışan doktorlar vardır.

Peki İslamiyet’te Rüyanın Yeri Nedir?

Islamiyet’e göre rüya 3’e ayrılır. Bunlardan birincisi salih rüya, ikincisi şeytanî rüya ve üçüncüsü bilinçaltı rüyasıdır. Ebu Hüreyre Radiyallahu anh’tan rivayet edildiğine göre Rasulullah (sav) buyurdular ki: “Rüya üç kısımdır. Biri Allah’tan bir müjdedir. Biri nefsin konuşmasıdır. Biri de şeytanın korkutmasıdır.

Biriniz hoşuna giden bir rüya görecek olursa, dilerse onu anlatsın.  Eğer hoşuna gitmeyen bir şey görürse onu kimseye anlatmasın, kalkıp namaz kılsın.”Peygamber Efendimiz salih rüyayla ilgili olarak şöyle buyurmuştur: “Zaman yaklaşınca Müminlerin rüyası nerdeyse yalan söylemeyecek. Esasen Mü’min’in rüyası nübüvvetin kırk altı cüzünden bir cüzdür.” (Buhâri, Ta’bir 26; Müslim-rüya 8; Tirmîzi-rüya 1) Salih rüya haberci rüya olarak da adlandırılır ve ilahi olduğuna inanılır.

Şeytani rüya ise korkuya kapılmamıza sebep olan rüyalardır ve huzursuzluk verirler. Vesveselerden oluşurlar. Hz. Muhammed (sav) şöyle buyurmuştur: “Sizden biriniz sevdiği bir rüya görürse o Allah’tandır. Bunun için Allah’a hamd edip rüyasını söylesin. Hoşuna gitmediği bir rüya görürse o şeytandandır.

Şerrinden Allah’a sığınsın ve onu kimseye açmasın. Yoksa kendisine zarar verecektir.” Hadise göre bizi huzursuz eden şeytani rüyaları kimseyle paylaşmamak en uygun olanıdır. İslamiyette üçüncü çeşit rüya ise bilinçaltı rüyalardır. Kişinin uyanıkken kafasını meşgul ettiği şeyleri rüyasında görmesidir. Bu rüya tamamen fizyolojik etkenlerden oluşmaktadır.

İslam, Rüya Tabirine Nasıl Bakıyor?

Rüya tabiri hem Kuran’ı Kerim de hem de hadislerde örneklerle anlatılmıştır. Yani rüya tabiri için İslâmi bir engel yoktur. Ama islamiyete göte peygamberlerin rüyaları dışında hiçbir rüya bağlayıcı değildir. Kişi rüyasını tabir ettirdikten sonra ister rüyasına göre amel eder isterse etmez. İslami Rüya tabirleri Kaynağı için size önerebileceğim site: http://www.ruyatabirleri.com.tr

Peki Rüyada Araba Görmek Ne Anlama Gelir?

İslam tarihinin en ünlü rüya tabircilerinden İmam Nablusi’nin tabirine göre rüyada araba görmek rüyayı gören kişinin geçimini sağlamak için aldığı tedbirlere işaret eder.

Eğer kişi arabaya bindiğini ve arabanın etrafını birtakım insanların sardığını görürse rüya sahibinin onlara hükümdar olacağı anlamına gelir. Eğer yolculuğa çıkmak için hazırlık yapan bir kişi, rüyasında araba görürse yolculuğunun geri kalacağına yorulur.

Diyanet’in tabirine göre rüyada araba görmek pek hayra yorulmaz. Rüyada araba görmek hastalığa, zahmet ve meşakkat çekileceğine, sıkıntı, keder ve geçim darlığına dalalet eder. Eğer kişi rüyasında bir arabaya bindiğini görürse Diyanet bunu hayra yorar.

Arabaya binen kişinin yüksek bir mevkiye geleceği anlamına gelir. Eğer kişi rüyasında arabadan iniyorsa bulunduğu makamdan indirileceğine, mevkisini kaybedeceğine işaret eder. Mollacamii’nin tabirine göre ise bir kimse ağır yük yüklenmiş bir arabaya binerse o kişinin kederine ve üzüntüsüne dalalet eder.

Rüyada Köpek Görmek Ne Anlama Gelir?

Muhammed İbrahim el-Tiflisi’nin tabirine göre rüyada köpek görmek dört anlama gelir. Bunlar: düşmanlık, söz sahibi tamahkar kimse, kötü huylu alim veya hizmetkar ve gammaz kimse. Eğer köpeği öldürdüğünüzü görürseniz bu özelliklerdeki birine galip geleceğiniz anlamına gelir.

Köpek ölüsü görmüşseniz bu da hastalık, üzüntü, gurbet ve zahmete yorulur. Bir Köpeğin sizi ısırdığını görmek düşmanınızdan size bir zarar geleceğine, elbisenizi bir köpeğin yaladığımı görmek düşmanınızın size verdiği zararlardan bıkacağınıza, bir köpeğin sizden kaçtığını görmek düşmanınızın sizden uzaklaşacağına, bir köpeği beslediğinizi görmek Allah’ın size bol rızık vereceğine yorulur.

İhya Rüya Tabiri’ne göre rüyada bir köpeğin sizi veya birini ısırdığını görmek hastalığa, köpeğin elbisenizi yırtması birinin sizin hakkınızda yapacağı dedikoduya, köpeği öldürmek düşmanınıza galip geleceğinize, köpeklerle birlikte havlamak amacınıza ulaşacağınıza işaret eder.

BİLGİ: Bu yazıdaki içerikler tanıtım amaçlı olarak eklenmiş olup, site sahibiyle hiçbir ilgisi yoktur.

İlgili Makaleler

7 Yorum

  1. Rüya göremeyecek kadar çok yoruluyorum sanırım. Bi gece başımı yastığa koyduğum anı hatırlıyorum gerisi yok :))
    Şaka bi tarafa çok derin bir konu gerçekten bu konu sende güzel bir şekilde ele almışsın tebrikler. Öyle her gördüğünüz rüyayıyı anlatmayın en iyisi akan suya anlatın su gibi duru olsun akıp gitsin derler büyüklerimiz.

    1. Bende çok fazla rüya görmüyorum dediğiniz gibi çok yorgunluktan oluyor olabilir.
      Güzel yorumunuz için teşekkür ederim.

  2. Arkadaşım rüyasında benim evimde yatir görmüş birde ikizlerim olmuş kız bunun anlamı nedir

  3. Arkadaşım rüyasında benim evimde yatir görmüş birde ikizlerim olmuş kız bunun anlamı nedir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu