KişiselKitap Yorumları

Albert Camus – Yabancı

 
 
İlk defa bir kitabı iki okumada bitirdim gerçi kitap biraz ince ve konusu çok güzel , yazar çok güzel anlatmış her şeyi inanır mısınız kitabı okurken sanki karşıma birisi varmışta sohbet ediyormuşuz gibi geldi bana  laf olsun diye demiyorum kitabı gerçekten çok beğendim ben. Aşağıda kitapta anlatılanlardan sizi fazla sıkmamak için kısaca anlatmaya çalışacağım.
 
Kitap iki bölümden oluşuyor. 1.bölümde daha çok yabancıyı (Meursault) tanıyoruz. Asıl konu 2.bölümde anlatılıyor. 
 
Meursault yani yabancı kitapta anlatılanları yaşayan kişi bir memurdur. Annesi yaşlı olduğu için ve annesi için böylesinin daha iyi olduğunu düşündüğü için annesini bakımevi'ne verir ve bir gün bakım bakımevi'nden bir telgraf gelir , telgrafta şöyle yazar, ''Anneniz öldü, cenazesi yarın kaldırılacak'' bunun üzerine  meursault annesinin kaldığı ve kendisine 80 km uzaklıkta olan marengoya gider ve orada bir gece annesinin başında bekler, cenaze başında beklerken oradaki hasta bakıcı ile sütlü kahve ve sigara içer , tabi bunun daha sonra kendisinin aleyhine olacağını bilmeden. Gece annesinin arkadaşları da gelir ve sabaha kadar hiç ses çıkarmadan annesinin cenazesi başında beklerler. Sabah olduğunda annesini cenaze töreni ile defnederler ve meursault yaşadığı yere tekrar geri döner
 
Daha önce kendi iş yerinde çalışan marie ile karşılaşırlar ve daha önceden de ona karşı duygusal anlamda bir şeyler hisseden meursault marie ile güzel vakitler geçirirler , marie hep evlilik hayalleri kurar ama meursault'un böyle bir düşüncesi yoktur. Meursault bir gün arkadaşı ile birlikte kız arkadaşlarıyla birlikte arkadaşının plajdaki evine giderler bu arada Raymond , meursault'ın arkadaşının cezayirli bir kaç kişi ile başı derttedir. Cezayirli olan kişiler bunları takip eder ve plajda karşılaşırlar bir anda ne olduğunu anlamadan meursault raymond'un silahı ile cezayirli olan kişilerden birini öldürür.
 
Bunun üzerine meursault hapse girer ve soruşturmalar başlar devlet, meursault için bir avukat tayin eder. Aylarca süren soruşturmalardan sonra duruşma başlar ve meursault'un idamına karar verilir. 
 
 
Albert Camus - Yabancı
 
 
Son olarak : Kitapta anlatılan konular bundan ibaret fakat ben yüzeysel olarak çok derinlere inmeden anlatmak istedim. Zaten kitabın konusunun güzel olduğunu 50.baskısından anlayabilirsiniz , yani demek ki çok satılıyor ki 50 defa basmışlar tabi şu da bir gerçek bazen çok satılan kitaplar da iyi olmayabiliyor ama bu kitap bana göre çok güzel bir kitap, zaten 1957 yılında nobel edebiyat ödülü almış olan bir kitap, Albert Camus -Yabancı

 

 

 

 
 
 

 

İlgili Makaleler

28 Yorum

  1. Çok güzel bir kitap bitirmişsin Gökhan abi. Okuyacağım kitaplar arasında yer alan bir kitap.

    Bu arada; eğer böyle kitaplar okumayı seviyorsan, henüz yazmakta olduğum yazı tam senin ve senin gibiler için. Bu tür kitaplardan güzel bir liste yapmaya çalışıyorum. :)

    1. Evet servet çok güzel bir kitaptı , senin listeni de bekliyorum. Seviyorum bu tür kitapları.

  2. Gökhan hocam yazdığına göre kitap çok hoşuma gitti ve bunuda yazdım bir köşeye. :) Güzel yazı.

  3. Çok güzel bir kitap Yabancı. Sizin de dediğiniz gibi sanki sohbet ediyormuş gibi bir hava içerisinde ilerliyor kitabın konusu. Siz de kitabı çok iyi özetlemişsiniz Gökhan Hocam eline sağlık.

  4. Kitabı iki okumada bitirdiğine göre, baya sürükleyici imiş. Listeme aldım kitabı;)
    Ama anladığım kadarıyla biraz duygusal bir kitap yani hüzünlü.
    O yüzden daha sonra okumak üzere kaydediyorum;) Teşekkürler.

    1. Evet çok sürükleyici yani en azından bana göre, ben çok beğendim. Evet çok duygusal ve hüzünlü bazı yerleri umarım beğenirsin

  5. Hep gördüğüm, duyduğum bir kitaptı ama hala okuyabilmiş değilim, sizin de yorumlarınızı merakla okudum. Umarım fırsat bulur da bu kitabı da okuyabilirim.

  6. Kitabı ne kadar çok beğendiğin bana öyle güzel geçti ki bu kitabı okumayı beklenenler listeme ekledim. Teşekkürler Gökhan.

  7. Merhabalar, hayırlı haftalar, çok güzel paylaşım için teşekkürler. Güzel bir kitaba benziyor. Bende okuyacağım.

    Saygılar.

  8. Kutluyorum seni Gökhan.Kitabı geçen sene arkadaşımın tavsiyesi üzerine okumuştum. Hafızamı tazelemiş oldum özetini okurken.Çok güzel bir paylaşımdı.Huzurlu bir hafta dileğimle kardeşim.Ece ablan.

  9. Yabancı… Enfes tatlar bırakan çok nadir pek kıymetli kitaplardan biridir bu kitap. Kitabı elime almamla bitirmem bir olmuştu. Zaten kitabı okumaya ilk başladığınızda çok sağlam bir girişle okuyucu sarsıyor. Hatırlayalım onu;

    "Bugün annem öldü. Belki de dün, bilmiyorum. Huzurevi’nden bir telgraf aldım, “Anneniz öldü. Cenazesi yarın kaldırılacak. Saygılar,” diyordu. Bundan pek bir şey anlaşılmıyor. Belki dün ölmüştür.”

    1. Gerçekten öyle çağrı abi, kitabı okudukça okuyasım geldi çok sürükleyici bir kitap, bu tür kitapları çok seviyorum.

  10. Yabancı gerçekten çok derin anlamları olan, başarılı bir kitap. Bu kadar ince olmasına rağmen..

  11. Özellikle son zamanlarda Albert Camus kitapları dikkatimi çekmeye başlamıştı ama hangisinden başlayacağıma karar verememiştim. Yorumunuzdan anladığım kadarıyla çok güzel duruyor, ben de listeme ekliyorum :)

  12. Gökhan kardeşim romanın sonundan bahsetmesen iyiydi:) Bitirmek üzere bu sürprizle karşılaştım:) Spoiler ićerir diye birşey yazabilirsin mesela kardeşim.Ben de tavsiye ediyorum bu güzel romanı;)

    1. Haklısın abi okuyanlar ve okumak isteyenler için sonundan bahsetmek iyi fikir değildi , teşekkür ederim abi

  13. Bende çok beğenmiştim. Gerçekten sanki sen yaşıyormuşsun gibi bunu beğendiysen kesinlikle Stefan Zweig Satranç kitabını da oku onu daha çok seversin

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu