GenelKişisel

Yeğenim ve Ödevleri

Benim, bu yıl 3.sınıfa geçmiş olan bir yeğenim var. Ev ödevlerinin çoğunda ben yardımcı oluyorum.  Dersleri iyi olduğu halde bazen anlayamadığı şeyler olabiliyor.  Ödevlerinde yapamadıkları olduğu zaman da hemen benim yanıma gelip yardım istiyor. Fakat inanır mısınız bazen ben bile onun ödevlerinden anlamıyorum. Eğitim sistemimizin gerçekten içler acısı olduğunu bir kez daha anlıyorum ve bir kez daha Annelerin ne kadar değerli olduğu çok daha iyi anladım çünkü bir çok anne çocuklarını okula götürüyor,getiriyor akşam da ödevlerini çocuklar ile birlikte oturup saatlerce çocuklarının ödevlerini yapıyorlar. Gerçekten elleri öpülesi insanlar onlar benim için. Allah annelerimizi başımızdan eksik etmesin.

 
Yeğenim dün gece yine benden yardım istedi. Hayat bilgisi dersinden ödevi varmış amca ben bunu anlayamadım diyerek benim yanıma geldi. Kitapta öyle bir konu vardı ki çok dikkatimi çekti ve açıkçası gerçekten onu yeğenime nasıl anlatayım diye düşündüm o yaştaki çocuğa o durumu nasıl anlatayım. Anlatsam dahi acaba anlar mı diye düşündüm bir an kitapta şöyle bir soru vardı.
 
*Daha önce demokratik olmayan bir olay ile karşılaştınız mı
* Bu durumda ne yaptınız
 
Gibi iki tane soru sormuşlar ve soruların altını boş bırakarak öğrencinin doldurmasını istemişler. Düşünüyorum Demokrasinin ne olduğunu ben bu çocuğa nasıl anlatabilirim. Anlatsam bile acaba anlayabilir mi? diye Her neyse konuyla ilgili biraz sohbet ettik yeğenimle anlattıklarımı anladı. Sonra kendisi bir şeyler yazdı.
 
 Sonra yeğenim yazarken bir şey dikkatimi çekti 1.sınıftan bu yana hep el yazısı ile yazıyor yeğenim yani eğitim sistemi böyle olduğu için ve öğrencilere el yazısı öğretildiği için. Sonra merak ettim ve yeğenime  
'' Yeğenim sen düz yazabiliyor musun dedim'' hayır amca yazamıyorum dedi çok tuhaf oldum ileri ki yıllarını düşündüm bir an için üniversitesi var bunun, ondan sonrası var hep bu şekilde mi kalacak diye düşündüm kendi kendime.  Burada öğretmenlerimize bir şey demiyorum elbette onlara verilen müfredat neyse onlar onu uyguluyor sorun eğitim sistemimizden kaynaklanıyor. Bir yerde okumuştum ne kadar doğrudur bilmiyorum Dünyadaki en iyi eğitim sistemine FİNLANDİYA en iyi ülkeler arasında ilk sıralarda geliyormuş  bizde neden olmuyor bu eğitim sistemi her yıl değişiyor , her yıl olmasa bile 2 – 3 yılda bir değişiyor. bir türlü bir düzen olmuyor.
 
 Son olarak şunları söylemek istiyorum;  Öğrencilere bu kadar çok ödev verilmesi belki bir bakıma iyi olabilir, onların araştırma yapmalarını sağlamak adına, fakat bazen de bu durum çocuğu okuldan soğutuyor. İnşallah bir an önce düzelir bu durum 
 
 

İlgili Makaleler

2 Yorum

  1. İnanmıyorum yuh yani dedim okurken. Kızdım resmen öfkelendim şu an. (Sana değil tabii:)))sisteme ve 3. sınıf öğrencilerine demokratik olmayan davranışı soran Hayat Bilgisi kitabını yazanlara. Ya hakikaten rezalet, kepazelik. Zaten eğitim sistemini cia ajanı (görünürde eğitimci!!!) lere bırakılmış bir ülkede aksini beklememek lazım.

    Naçizane aklıma bir şey geldi yani en azından çocuklar şaşırmasın, bocalamasın diye, konuyu 3 yaşındaki birinin anlayabileceği şekle düşürecek şeyler bulabilirsin ne bileyim "bir yere giderken ne giyeceğine zorla annen, baban karar verirse bu demokratik olmayan bir davranıştır" gibi:) Bilmiyorum şu an öylesine aklıma geldi. :)
    Finlandiya evet, pekçok ülkede çocukları sıkmıyorlar, hatta eğitimi yazın hep bahçede yapan okullar varmış, böyle kaplumbağa, kedi, köpekle içiçe…ağaçlar ormanlar arasında…
    Kalemine sağlık çok önemli bir konuya parmak basmışsın.

    1. Evet inanın bana bende çok kızdım. Verdiğiniz örnekteki gibi bir şey anlattım yeğenime sonra onu yeğenime sonra da ona buna benzer bir şey düşün ve onu yaz yeğenim dedim kendisine bıraktım.

      Eğitim konusunda gerçekten çok geri olduğumuzu düşünüyorum. Dediğiniz gibi en azından küçük çocuklar için eğitim sistemi öyle olsa çocuklar okulu daha çok severler.

      Güzel yorumunuz için teşekkür ederim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu