KişiselSosyal Ağlar

Sosyal Medya Siteleri Olmasaydı

Hiç düşündünüz mü? bilmiyorum ama dün uyumak için yatağa geçtiğimde aklıma bir şey takıldı acaba hayatımızda şu andaki gibi sosyal ağlar ( facebook, twitter, ınstagram vb ) gibi siteler olmasaydı hayatımız nasıl olurdu? bilgisayar başında vaktimizi nasıl geçirirdik öncelikle şunu söylemek istiyorum  hayatımızda sosyal medyalar olmasaydı insanlar bloglara ve bilgi sitelerine daha fazla girerlerdi çünkü vakit geçirecek başka bir şey olmayacaktı sosyal medya siteleri olmasaydı. Sosyal medya siteleri olmasaydı bunun artıları da , eksileri de olurdu birazdan aşağıda ben kendime göre sosyal medya siteleri hayatımızda olmasaydı neler olurdu onları kısaca belirtmek istiyorum.

 

Sosyal medya sitelerinin artıları

* Sosyal medya siteleri sayesinde yeni insanlar ile tanışarak arkadaş olabiliyoruz.
* İlk okul , üniversite  veya asker arkadaşlarımızı rahatça bulabiliyoruz.
* Sosyal medya sitelerinde sayfalar açarak ürünlerimizi , sitelerimizi insanlara duyurabiliyoruz.
* Duyurmak istediğimiz herhangi bir şeyi sosyal medya siteleri sayesinde hızlı bir şekilde insanlara duyurabiliyoruz. 
*Uzun zamandır görmediğimiz arkadaşlarımızı , akrabalarımızı sosyal medya sitelerinden takip ederek neler yaptıklarını , resimlerini görebiliyoruz.
* Canımız sıkıldığında yüzlerce uygulama veya oyun bulabiliyoruz.
*Sosyal medya siteleri sayesinde insanlar birbirini tanıyarak evlilik yolunda adımlar atıyorlar ve çok mutlu olabiliyorlar.
 

Sosyal medya sitelerinin eksileri

* Sosyal medya da benim en sevmediğim şeylerden bir tanesi , insanların yediklerini ve içtiklerinin hemen resmini çekip paylaşmaları , onu gören insanların onları alabilme gücü var mı demeden hemen paylaşmaları bence bu görgüsüzlükten başka bir şey değil , o yüzden bu benim için sosyal medya sitelerinin hayatımızdaki en büyük eksilerinden bir tanesi, o yüzden bu maddeyi ilk sıraya yazmak istedim.
* Eskiden aileler arasında bir iletişim vardı, günümüzde ise bir çok ailede insanlar her şeyi sosyal medya sitelerine bağlamış şöyle ki örneğin eskiden ailelerimiz ile veya arkadaşlarımız ile oturduğumuzda sohbetler ederdik fakat günümüzde herkesin elinde akıllı telefonlar neredeyse 7/24 sosyal medya sitelerinde, sohbet ederken bile ellerimizi ve gözlerimizi telefonlardan ayıramıyoruz.
*Eskiden, benim çocukluk dönemlerinde bu kadar sosyal medya siteleri yoktu inanın bana akşam dahi eve zorla gelirdik hep sokakta oyunlar oynardık. Fakat şimdi çocuklara bakıyorum ya bilgisayar başında oyun oynuyorlar ya da sosyal medya sitelerinde kim ne yapmış,  kim kiminle neredeymiş bunları takip etmekten bazen kendilerini bile unutabiliyorlar.
*Artık eskisi gibi dolmuşlarda insanlar birbirleri ile sohbet etmiyorlar. Herkesin elinde bir telefon, telefonlarımızdan gözlerimizi alamıyoruz.
* Sosyal medya siteleri sayesinde boşanmalar oluyor.

Sosyal medya sitelerini gereği gibi kullanmadığımız zaman bakın hayatımızda neler oluyor video'yu izlemenizi tavsiye ederim  çok güzel anlatmışlar.

 

 
 

Peki sosyal medya siteleri olmasaydı ne olurdu?

Sosyal medyanın zararları olduğu gibi yararları da var mutlaka bu inkar edilemez bir şey , fakat bizler bazen her şeyin ölçüsünü çok fazla kaçırıyoruz, sosyal medya siteleri olmasaydı eminim ki insanlar şimdi ki durumlarından çok daha mutlu olabilirdi, Lütfen kimse beni yanlış anlamasın ben şunu demek istemiyorum; Kimse sosyal medya kullanmasın demek istemiyorum , elbette insanlar sosyal medya sitelerini kullanmalı fakat ölçüyü kaçırmadan , fazla abartmadan örnek veriyorum günde bilgisayar başında 3 saatinizi geçiriyorsanız 3 saatin tamamını sosyal medya sitelerinde geçirmek yerine 30 dakika veya 45 dakika geçirin geriye kalan zamanı da kendiniz için faydalı olduğunu düşündüğünüz bilgiler öğrenerek geçirebilirsiniz.
 

İlgili Makaleler

24 Yorum

  1. Gökhan kardeşim.Değindiğin konular hep etik çerçevede oluyor.Toplumun yararına ve zararına olan konuları düşünce süzgecinden çok güzel geçiriyorsun.Çok yorum alıyorsun,zira bir çizgin var,onların dile getirmedikleri ya da akıllarına gelemeyen hepsi yararımıza olacak konuları irdeliyorsun.Önce alışveriş,klavyede ustalaştıktan sonra yazılarımı depolayış ve sonunda bloggerlık,nihayetinde yayın akışı.Ben twitter hesabı mecbur gibi olmasa onu bile açmak istemiyordum.Şimdi ise o akışa bakmayı belli saatlere çekip yazılarıma dönmek tek arzum.Yerinde ve zamanında kullanılan her imkan faydalıdır.Paylaşım için teşekkürler.Hayırlı bir gece dileklerimle.Ece ablan.

  2. Merhabalar.

    Sosyal medya ortamı yaşantımızı öylesine değiştirip dönüştürüyor ki, siyasetten insan ilişkilerine, toplumsal eylemlerden haberciliğe kadar pek çok alanda sürekli bir geçiş yaşanıyor.

    Her konuda ve her geçişte ayağımızı yorganımıza göre uzatmalıyız.
    Selam ve dualarımla.

  3. Çok kaliteli ve aslında gelecekte iyice sormaya başlayacağımız bir sorunun yanıtlarıyla bezeli bir yazı olmuş.Sosyal medya ne kadar faydası olsa da günümüz gerçek dünyasının sorunlarına gerçekçi cevaplar içermediği için zararları da görünüyor.Ancak şurası mutlak ki hayatımızın her alanında öyle veya böyle artık bu medya var.Kaleminize sağlık..

  4. İnanır mısın tam sosyal medya ve bloglar konusunda bir yazı yazmayı düşünüyordum. Şimdi gerek kalmadı içimi dökeyim:)))

    Ben sosyal medyanın faydasından çok zararı olduğuna inanıyorum. Hele bloglara inanılmaz zararı oldu. Şöyle ki, çoğu blog arkadaşım facebook, instagram, vs. yüzünden bloglarını güncellemeyi bıraktılar. Dolayısıyla arkadaşlarını okumak, akebinde yorum yazmak için gelmiyorlar. Sonuçta blog okur sayısı düştü. Saymaya kalktım üşendim enaz 20 blog arkadaşım artık yoklar. Kimileri de facebook'a o kadar düşkünler ki, 24 saat oradalar (görüyorum çünkü facebook'ta da arkadaşız, aynı zamanda blog arkadaşıyız) ama bloğa uğramıyorum.

    Ben facebook hesabımı dondurdum. Facebook bir 'övünme' ve 'kendini acındırarak ilgi çekme' sayfası olmuş, insanların kendini 'ünlü' hissetme, ego şişirme sayfası olmuş. Kimi yeni aldığı arabası, kimi kocası:))), kimi evi, kimi bahçesi ile övünüp duruyor.

    Kimi 'dün hasta oldum', 'başım çok ağrıyor' vs. gibi sanki çok umurumuzda olan şeyleri yazıp duruyor, kimi Ahmet şuradaydı, Ahmet buradaydı diye 24 saat nerede olduğunun HARİTALI konumunu veriyor. 70 yaşındaki bir kadıncağız 20 yaşının güzelliğini profil resmi olarak koyuyor maksat millet 'ay ne güzelsin' desin:))))valla bunlara tahammül edemiyorum. Dondurdum kurtuldum.

    İnsanlar öyle tembel olmuş ki, blog yazısını okumaya üşeniyor 140 karakterle üç, beş satırda bir şeyler yaz, yeter!!!! İyi de o yazılan doğru mu, yanlış bilgi mi, yanlış yönlendirme mi nasıl anlayacaksın? Tembellikten gebereceğiz.

    Oysa internet doğru bilgi için bulunmaz bir nimet. Benim en güvendiğim site GLobal Research, siyasi bir site, GDO arkasında dönen dolaplar da, Lİbya, Suriye, ülkemiz dahil dönen dolapları en iyi orada okuyorum. Sıksık da bloğuma aktarıyorum. Ama ben onları üşenmeden dilimize çevirirken, okunma sayısı az oluyor çünkü uzun yazıları okumaya üşeniyorlar.

    Sanırım bloglar facebook/twitter/instagram karşısında fazla tutunamayacaklar ve yavaş yavaş yok olacaklar, sadece yemek blogları vs. kalacak. Çünkü onlar daha çok tutuluyorlar. Benim yazmam gereken bir, iki yazı var "Müslüman Kardeşler Kimdir?" "Atatürk'e niye düşmanlar?" diye. Bunları aylar önce yazmıştım ama bir dolu yazımla birlikte silmiştim. :( Sonra pişman oldum ve o yazıları yeniden yazacağım. Sonra da sanırım bloğuma uğramayacağım. Çünkü 10 kadar kişiden başka (bir tanesi sensin:) uğrayan yok. Dediğim gibi enaz 20 – 25 arkadaşım ortadan yok olmuş durumda. (Geçen sene ve geçen yaz başından beri) böyle ben de ne kadar sürdürebilirim yazmayı bilemiyorum….

    Harika bir konu seçmişsin çok teşekkürler, başını ağrıtmadım umarım:)

    1. Benim söylemek istediklerimi daha iyi anlatmışsınız. Sosyal medya siteleri blogların okunma oranını ciddi derecede düşürdü insanlar neredeyse 24 saatini sosyal medya sitelerinde geçirir oldular.

      İnsanların sosyal medya sitelerinde , yediklerini içtiklerini paylaşmalarından nefret ediyorum zaten ben o tür insanları GÖRGÜSÜZ olarak nitelendiriyorum.

      Benim anlatmak istediklerimi çok güzel ifade etmişsiniz güzel yorumunuz için gönülden teşekkür ederim.

    2. Sağol Gökhan'cığım, bu arada kendi yorumumda düzeltmek istediğim bir cümle var.
      Sonradan okuyunca yanlış anlamaya sebep olmasın:)
      Şöyle ki, kimi arkadaşımız sanki çok umurumuzdaymış gibi hastalığını, başının ağrıdığını vs. paylaşıyor demişim.
      Elbette önemli bir hastalık geçiren arkadaşlarım bu cümlenin dışında:)
      Mesela bir arkadaşım (o da facebook yüzünden bloğa uğramayanlardan) ciddi bir ameliyat geçirdi, böbrek taşı düşürdü vs. tabii ki, üzülüp, şifa diledim, hatta telefonla da konuşuyoruz bu tür şeyleri çünkü birbirimizde tel. no'larımız var. Ama bazıları da ilgi çekmek isteyen, naz yapan küçük çocuklar gibi kullanıyor bu hastalık olayını.,,kanlı pamuk resmi paylaşanlar, serum takılmış kol resmi paylaşanlar vs…..mazoşizme giriyor artık..:)

    3. Evet sizin demek istediğinizi anladım ben , onları bende sevmiyorum sırf millet beğensin , yorum yapsın diye yok ''Kendini hasta hissediyor'' paylaşım yapıyorlar inanın onlardan bende hoşlanmıyorum.

  5. Sosyal medyanın faydaları elbette saymakla bitmeyebilir. Kuşkusuz faydaları var. Ama çok ciddi boyutta olumsuz yanlarıda var. Mesela aldatmaya kadar gidecek çirkin durumlar oluyor, hemde fazlasıyla oluyor. Ne amaçla olursa olsun kişiye bağlıdır bu. " kişilik " ve "karakter" ile alakalıda olsa insanı bozuyor. İnsanlar, zamanla sahte hesaplar açıyor ve iş omegla.com a kadar gidiyor.

    1. Bu konuda çok haklısın mustafa faydaları olsa da , bana göre de faydasından çok zararı var. Sosyal medya siteleri sayesinde boşanmalar hızla artıyor.

  6. Sosyal medyayı olumsuz yönde kullanan insanlar, sosyal medya olmasa da zamanlarını boşa harcayacak başka uğraşlar bulurdu diye düşünüyorum. Bilgiyi öğrenmek isteyenler yine her şekilde istediklerine ulaşabiliyorlar.

    1. Evet dediğin doğru , bilgiyi öğrenmek isteyen her şekilde bulabiliyor zaten , fakat bence blogların okunma oranı eskisine oranla çok azaldı diye düşünüyorum.

  7. Bloga başlangıç konusunda 4 ayı devirdim.Yazılarım iyi ya da kötü olabilir ama okunma seviyesi altlarda kaldı.Diğer sosyal medya sitelerine baktığımızda ise 140 karakter ile yazılan bir şey çok fazla bilgi içermese de beğeni alıyor,paylaşılıyor.Artık uzun yazılar okumaktan kaçınıyoruz,bunun başında da kitaplar geliyor.Kitap okuma oranı da azalıyor.Video da belirttiği gibi çevreyi incelemiyoruz,güzellikleri görmüyoruz.Sosyal medyanın yararı var ama bunun yanında daha fazla zararı olduğunu düşünüyorum.Bende bu konuda "sosyal medya bağımlılığı" başlıklı bir yazımı geçen aylarda paylaşmıştım.Yorumum da belirtmek istiyorum http://gencblogcunuz.blogspot.com.tr/2015/08/sosyal-medya-bagimliligi.html .Çağımızın genel sorunu bu durum galiba,inşallah düzelir ama pek sanmıyorum.

  8. Sevgili Gökhan, sevgili diye başlamak istedim. Çünkü sevgiyle yazıyorum bu satırları :)
    Yazılarını okumayı çok özlemişim. Bir süredir ancak göz atabiliyordum malesef. Yazın çok iyi geldi bana, teşekkür ederim. Ne de güzel anlatmışsın. Ayrıca videoya da bayıldım. Zaten paylaştığın videolar beni hep çok etkiliyor.
    Konu üzerine de sen her şeyi söylemişsin zaten, pek söz bırakmamışsın söylenecek. Sadece ekleyebilirim ki, giderek yalnızlaşan bir toplum haline geliyoruz, farkında bile olmadan. Üstelik sosyalleştiğimizi zannederken…
    Hele hele benim İstanbul gibi bir şehirde iseniz bunu daha fazla yaşayabiliyor ve hissedebiliyorsunuz…
    Sevgiyle…

    1. Merhaba hocam, Hoşgeldiniz. Bence de yalnızlaşan bir toplum olduk. İnsanlar her an , her yerde sosyal medya sitelerinde , İnsanlar birbirleriyle sohbet etmek yerine sosyal medya sitelerinde.

      Genelleme yapmıyorum ama bir çok anne evde küçük çocuğun eline akıllı telefonu veriyor kendisi de akşama kadar sosyal medya sitelerinde o sosyal medya site senin, bu sosyal medya sitesi benim hesabı gibi sosyal medya sitelerinden , sosyal medya sitelerine atlıyor kim ne yapmış , kim kiminle nerede gezmiş gibi. Söylediğim yanlış anlaşılmasın tabi ki sadece bayanlar değil bunu ne yazık ki toplumumuzda bir çok insan yapıyor.

  9. Sosyal Medyanın Yararları kısmında "insanlar tanışıp yuva kurabiliyorlar" demişsiniz lakin, 5 kişi sosyal medya sayesinde evleniyorsa 500 kişi de sosyal medya yüzünden boşanıyor. Ki bununla ilgili birçok örnek biliyorum.

    Bu konuyla ilgili Facebook'u Acilen Bırakın başlıklı bir makale hazırlamıştım. Okumanızı tavsiye ederim. Nitelikli bilgi ve bloglara olan ilginin artması dileğiyle.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu