GenelKişisel

Hadi Hadi Allah Versin

Eğer bir ihtiyaç sahibi ben onlara dilenci , dilenen demek istemiyorum. Öyle insanlar ile karşılaşırsanız ve sizden para veya bir yardım isterse lütfen ''Hadi Hadi Allah Versin'' demeyin çünkü karşınızda ki o kişide bir insan onu da sizi yaradan Allah yaratmıştır.  Sinirliyim biraz o tür insanlara gördüğüm bir olay karşısında çok üzüldüm ve bunu yazayım mı , yazmayayım mı diye çok düşündüm ama ben kayıtsız kalırsam benimde o tür ( dilenci olan insanı rezil eden ) insanlardan hiç bir farkım kalmaz diye yazmak istedim.
 
 Bundan bir kaç gün önceydi gününü tam olarak hatırlamıyorum. Sabah iş yerine geldim fakat büroya çıkmadan önce her zaman yaptığım gibi arkadaşlar ile biraz sohbet edelim dedik ve çay ocağının önünde çaylarımızı yudumlarken yaşlı belli ki kimsesi olmayan çok ama çok ihtiyaç sahibi olduğu her halinden belli zorla yürüyen bir teyze geldi yan tarafımızdaki iş yerinin kapısının önünden içeriye bakarak bir şeyler diyordu fakat tam olarak anlaşılmıyordu teyzenin sesi ama inanın bana gerçekten yardıma muhtaç bir insan olduğu her halinden belliydi iş yeri sahibi , o yaştaki teyzeye demediğini bırakmadı yok git çalış, sana devlet baksın , Hadi hadi Allah versin. Diyerek teyzeyi doğduğuna pişman etti  teyze iş yerinin önünden ayrılırken gözlerinden akan yaşları siliyordu. burayı yazmak istemedim ama konunun tamamlanması için yazacağım; Sonra biz teyzeyi yanımıza çağırdık teyzeye çay aldık , teyze ağlamaktan çayı içemiyordu sonra teselli etmeye çalıştık yanına bir şeyler de aldık biraz sohbet ettik teyzeyle söylediği sözler gerçekten çok güzel ve çok doğruydu.
 
Allah sizlerden razı olsun diyerek başladı cümlesine. Teyze ; Benim zoruma giden onun para verip vermemesi değil çocuklarım. Kendisine uzatılan bir eli geri çevirmesi ve bana, hadi hadi Allah versin demesi çok zoruma gitti dedi , sanki Allah istese vermesini bilmiyor bunu kimse neden düşünmüyor. İnsan durduk yere dilenir mi benim oğlum yok , kızım yok , kimsem yok diye yaşamak bana haram mı olsun dedi
 
 Teyze bize o kadar güzel bir mesaj verdi ki , aslında bu bir insanlık dersi , tabi şu da var çalışabileceği halde çalışmayıp daha genç yaşlarda dilenen insanlar da var onları bende sevmiyorum bende para vermiyorum çünkü  Allah'a şükür eli ayağı tutuyor ama çalışmadan para kazanayım diyorlar ve toplumun huzurunu bozuyorlar.  Fakat inanın bana bu anlattığım teyze gerçekten çok farklıydı.
 
Son olarak söylemek istediklerim ; Eğer sizden , birisi bir şey istediği zaman. ''Hadi Hadi Allah Versin'' deyip azarlamayın unutmayın ki 5 DK sonra bile ne olacağımız belli değil ölümü hiç aklımızdan çıkarmayalım bugün karşınızdaki kişi o durumdaysa yarın bizler de olabiliriz hayat bu kimin ne olacağı belli değil, eğer yardım etmek istemiyorsanız bile yardım edecek gücüm yok deyin veya buna benzer bir şey söyleyerek karşınızdaki kişiyi kırmadan , o kişinin gururunu incitmeden güzel bir şekilde diyebilirsiniz. Zaten karşıdaki kişi sizi anlar. Karşınızdaki bir dilencide olsa ön yargılı olmayın ve o kişiye kıracak sözler söylemeyin.
 
Sizden Yardım İsteyen Kim Olursa Olsun , Hadi Hadi Allah Versin Demeyin

İlgili Makaleler

26 Yorum

  1. Biri avuç açıp karşınıza geldiyse ihtiyaç duyduğu şeyi daha onceden Allah size vermiştir demektir..sizdeki sizin değil onundur.
    Yine de vermek istemeyen Allah rızası için sözüne versin Allah için versin Allahin rizasi sizin icin kac lira ise o kadar versin….ihtiyacı olsun veya olmasın sen Allah için verdin mi vermedin mi bunu düşünmek lazım .

  2. Çok üzücü:((( Katılıyorum dilenci diye kimsenin kimseyi aşağılamasına, hakaret etmesine hakkı yok, yalnız şu da var yani okuyoruz gazetelerde ya da tv haberlerinde duyuyoruz: Dilencinin bankada bilmem kaç milyon lirası çıktı diye:) O yüzden kim gerçekten muhtaç, kim değil bilemiyoruz.

    Bir de gencecik, eli ayağı tutan, sakat filan olmayan kadınlar görüyorum, minnacık kundak bebeğini almış özellikle buz gibi havada taşın üstüne yatırmış! Duygu sömürüsü yaparak o bebeği kullanarak – hayatıyla oynayarak- dileniyor. Ben böyle bir kadına kızmıştım, sen nasıl annesin? Ne hakkın var o bebeğin hayatıyla oynamaya? filan demiştim…evlere çalışmaya gitse pekala gidebilir…yani sakat değil, yaşlı değil, gencecik….

    Tabii o teyzenin durumu gerçek olabilir, hayat öyle ki, insan kimseye güvenemiyor…yine de dediğim gibi yardım etmezsen etme ama rencide edip, bağırıp çağırmak niye?

    1. Kesinlikle… O tür insanlara bende çok kızıyorum. Fakat o teyzenin durumu gerçekten içler acısıydı , dilenirken kendini belli ediyordu çünkü çok utanarak dileniyordu zaten gerçekten çok yaşlıydı artık yaşlılıktan olsa gerek elleri titriyordu.

      Evet , dilenciye bir şey vermiyorsak bile kesinlikle ve kesinlikle onun kalbini kırmaya hakkımız yoktur.

  3. Okurken duygulandım Gökhan Hocam. Ben de en çok yaşlıları o durumda görünce kötü oluyorum. Bir çok yaşlının o teyze gibi kimi kimsesi yoktur, çalışma imkanı da yoktur. Ama kendini bilmezler, saygısızlar fütursuzca davranabiliyor. Sanki bir gün o duruma düşme ihtimalleri yokmuş gibi.

    Allah o durumda olanlara yardım etsin; yardım edecek insanların eline düşürsün.

  4. Çok anlamlı bir yazı yazmışsın da işte bu olay biraz durumla ilgili. Yani düşünsene bu durumda olan kişilerin çoğu duygu sömürüsünden para kazanıyor. Teyzeme üzüldüm… Bilinçlendirmek gerekiyor insanları. Allah kavramının yardım etmediğini akıl ve bilimle işlerin çözüleceğini kişilerin fark etmesi zorunlu olmalı. Ülkenin her yerinde Suriyeli dilenciler de çoğalmaya başladı. Allah bakar kafasıyla doğurulan çocukların sonu işte. Bu duruma gelecek çok kişi olacak daha özellikle bu gerici eğitim sisteminde büyüyen insanların içinden…

    1. Evet insanları bu konularda bilinçlendirmek gerekiyor ki , bu durum içinde güçlü bir eğitim sistemi gerekiyor ama ne yazık ki , eğitim sistemimiz o kadar iyi değil

  5. Gerçekten de 5 dakika sonra kimin ne olacağı hiç belli olmaz.. Dilenciler her zaman içimi acıtır benim. Ah şu dilenciliği sektöre çevirenler….. İnsan gerçekten ihtiyaç sahibi mi sahtekar mı bilemiyor bu yüzden.
    Bazı ihtiyaç sahipleri de dilenmek yerine yara bandı, selpak, maskot gibi şeyler satıyorlar.. Bir defasında denk geldim Engelliydi.. Koltuk deyneklerine tutunmuştu. Ellerinde maskot tespih gibi şeyler tutmuştu. Satarak birkaç kuruş para kazanmaya çalışıyordu. Elimde olsa o insana dilenme,şunları satma; ömür boyu sana bakayım derdim..:( Şimdi bu insan bu halde çalışmak için çaba sarfediyorsa, zengin olmak için dilenen ve zengin olan sahtekarların yaptığı günah değil mi?
    Ha öte yandan gerçekten ihtiyaç sahibi olan birini de rencide etmek, azarlamak da çok yanlış. Bence herşeyden önce vicdan konuşmalı. Hepimiz insanız..Ve insanca davranmayı da unutmamalıyız..

    1. Evet bence de her ne olursa olsun , bir insanı şekilde rencide etmek ve onu küçük düşürmek hiç iyi bir davranış değildir, dediğiniz gibi kimin 5 dakika sonra ne olacağı hiç belli değil.

  6. Gökhan;daha senin ilk yazını okuduğumda(ki gecelerce çalışıp bloğunu kendi çabalarınla hazırladığını yazmıştın),bu azimli olduğunun göstergesiydi.Diğer güzel özelliklerini ise,tanıdığım ve bana yardımcı olduğunda zaten anlamıştım.Sen çok erdemli bir evlatsın.Dilenciler konusunda ise:Tabii ki biz de karşılaşıyoruz.Ben hakiki ihtiyaç sahiplerini sezgilerim ve onların tavırlarından anlamaya çalışıyorum önce.Hele verecek bir şey yoksa o anda,üzülüp gözlerimi kaçırıyorum.Ne olacağımız belli değil.İyilik ve fedakarlığın insana döndüğüne inanırım.Ama içten,gösterişsiz ve riyasız olanlarının.Yine topluma yararlı ve uyandırıcı bir yazıyla karşımızdasın.Seni kutluyor ve güzel bir hafta diliyorum.Sağlıklı ve hep mutlu olman dileklerimle.Ece ablan:)

  7. Çok üzücü bir olay yaşanmış gerçekten :(
    İhtiyacı olsun ya da olmasın kapıya gelen kişi boş çevrilmez diye öğrendik biz büyüklerimizden. Biz Allah rızası için vereceğiz gerisi kapıya gelen kişi ile Allah arasında artık. Az veren candan çok veren maldan… Boş çevirmek yerine paran yoksa ekmek, ekmek yoksa ne varsa evde verilir diye öğretti rahmetli annem. Günümüzde insanların ahlaki değerleri gitgide zayıflamakta ve insanlar duyarsızlaşmakta. Allah sonumuzu hayır etsin.

    1. Benim annemde ben küçükken hep öyle derdi sizden kim ne isterse istesin eğer imkanınız varsa elinizden geleni yapın derdi karşınızdaki kim olursa olsun fark etmez derdi , siz Allah için yapın derdi
      Allah sonumuzu hayır eder inşallah.

  8. ….. Ne kadar üzücü bir olay…
    Bazen sokağa çıkmaktan hiç hoşlanmıyorum özellikle dilenen, yardım isteyen insanları görmek içimi parçalıyor… ve gördüğüm de aklımdan çıkartamıyorum.
    Hoş olmamış tabi yaşadıklarınız… Ama bende her yardım dileyene para yardımı yapmamaktan yanayım.
    Özellikle çoook yaşlı ise yada özürlü ise yardımdan yanayım.
    İyi haftalar…

    1. Bende genç olanlara ve sağlığı yerinde olanlara yapmıyorum. Bu tür yaşlı insanlara yapıyorum elimden geldiği kadar. Teşekkür ederim size de iyi haftalar.

  9. Merhabalar.

    Gerçek ihtiyaç sahibi dilenen ile bu işi alışkanlık haline getirmiş insanları çevremizden tanıyoruz artık. Eğer yardım yapmayacaksanız Gökhan kardeşimin de değindiği gibi sakın "Allah versin!" demeyin. "Müsait değilim" deyin.

    Bildiğim kadarıyla dilenmek kanunen yasaktır. Çünkü devlet kendine bağlı kurum ve kuruluşları aracılığı ile , başvuran muhtaçlı kişiye her türlü yardımı yapmaktadır.

    Ülkemize mülteci olarak sığınan milyonlarca Suriyeli'den her birine bile devletimiz tarafından aylık yardım yapılmaktadır.

    Selam ve dualarımla.

    1. Merhabalar.
      Evet dilenmek kanunen yasak diye biliyorum bende çünkü bazen görüyorum belediye zabıtalarının dilencileri topladığını

      Benim bu olaydaki kızdığım durum şu ; Karşısındaki her kim olursa olsun dilenci veya başka biri olsun fark etmez Allah o insana verse , vermesini biliyor sonuçta , vermemişki belki o insanı onunla sınıyor. Fakat bunu diğer insanlar anlamayabiliyor bazen, Yani Allah istedikten sonra zaten verir. Allah versin kelimesi bence hiç kullanılmaması gereken bir kelime , en iyisi vermiyorsan bile sizinde dediğiniz gibi müsait değilim gibi bir kelime kullanılabilir.
      Güzel yorumunuz için teşekkür ederim Recep bey,

  10. Yaşı genç olup da dilenenleri ben de hiç sevmiyorum.Bir de bebeklerini kullanıyorlar o zaman çok sinir oluyorum.Taşı sıksa suyunu çıkaracak ama kolaya kaçıyorlar.Bu teyzedeki durum ise biraz farklı.Ne oldum değil ne olacağım demeli insan.Kalemine sağlık kardeşim.

    1. Evet abi öyle genç olup kolaya kaçanları bende sevmiyorum fakat bu teyzedeki durum çok farklıydı. Dediğin gibi insanın 10 dakika sonra ne olacağı hiç belli olmaz.
      Teşekkür ederim abi

  11. Malesef insanların kalbi taşlaşmış resmen vermek içinden gelmiyorsa tamam Allah yardımcısı olsun diye dua et içinden geç ille istemiosan. Ama bi beş on kuruşun sana zararı olmaz ki. Sadaka belayı def eder ömrü de uzatır. Allah herkese merhamet versin.

  12. Yüreği güzel Gökhan.. kurunun yanında yaşta yanar hesabı günümüzde okadar sahte olaylar varki hangisi dogru hangisi yanlış bilemez olduk.. ben para vermekten ziyade o esnada yakınımda bulunan bakkal, market, unlu mamuller neresi varsa oralardan birşeyler alıp ikram etmeyi tercih ediyorum.. hem paylaşmış oluyoruz hemde gerçekten o anda en temel ihtiyac karnının doyması.. en çok kücücük cocuklar içimi acıtıyor benimde :(

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu