Blog İpuçlarıKişisel

Benim İçin Blogların Olmazsa Olmazları

 Günümüzde neredeyse herkesin artık bir blogu var , öğrencilerin , ev hanımlarının , mesleğiyle ilgili bilgilerini veya becerilerini başka insanlarla paylaşmak isteyen herkesin bir blogu var artık, özellikle de bildiklerini diğer anneler ile paylaşan ev hanımlarına hayranım onca işin gücün arasında bir de blog yazıyorlar harika bir şey yapıyorlar. Peki bu kadar blog arasında hepsini nasıl takip edeceğiz , elbette hepsini takip etmek mümkün değil , ben bu yazımda benim için blogların olmazsa olmazları nelerdir , ne tür blogları takip etmeyi seviyorum kısaca bunlardan bahsetmek istiyorum.
 
1.Öncelikle şunu belirtmek istiyorum ki bir blogun özgün olması benim için 1. şarttır, eğer bir blog özgün değilse istediği kadar paylaşım yapsın o bloga bir defa girerim bir daha girmemeye çalışırım.
2. Tasarım benim için çok önemlidir, tasarımı güzel ve sade olan blogları çok seviyorum.
3. Bazı bloglar var  ziyaretçiyle alay edermiş gibi dilleri var bu tür blogları da sevmiyorum isterse özgün olsunlar,  bana göre blog yazarı ziyaretçisiyle alay eder gibi bir dil kullanmamalı elbette bir sohbet havası içinde yazılarını yazabilir, ziyaretçilerine küçük tatlı şakalar yapabilir. Fakat alay edermiş gibi söylemlerde bulunmamalı bence
4.Ciddi olan blog yazarlarının yazıları daha çok hoşuma gidiyor,
5.Blog yazarı eğer başka bloglardan bir yazı alıp blogunda paylaşıyorsa mutlaka ama mutlaka yazının altında o yazıyı aldığı yerin kaynağını belirtmelidir.
6.Sırf ziyaretçi çekmek için kopyala + yapıştır yolu ile yazı veya resim paylaşanların bloguna hiç girmem.
7.Bir bloga girdiğimde ve bir makale okuduğum zaman eğer o makaleyi beğenmişsem mutlaka ama mutlaka konuyla ilgili görüşlerimi bildiririm, yazıyla ilgili yorum yaparım.
8.Benim için bir blogun olmazsa olmazlarından bir tanesi de Hakkıma sayfasıdır. Yazılarını okuduğum kişinin hakkında bilgi sahibi olmak isterim 
9.Özellikle kişisel bloglar benim için vazgeçilmezdir.
10. Kitap bloglarını çok seviyorum. Örneğin internet üzerinden kitap siparişi vermek istediğim zaman önce alacağım sitedeki kitabın altındaki yorumları okuduktan sonra o kitabı daha önce okuyup kitapla ilgili düşüncelerini blogunda paylaşan blogları çok seviyorum , blog yazarının o kitapla ilgili yazısı

Kısacası : Bir blogun benim için olmazsa olmazları, karmaşıklıktan uzak sade bir tasarım, blog yazarının ciddi olması, kopyala + yapıştır değilde yazıların özgün olması , tasarımın sade olması ve hakkımda sayfasının olması benim için çok önemlidir.

 

İlgili Makaleler

32 Yorum

  1. Güzel bir yazı olmuş kardeşim ben de bu tür şeylere dikkat ediyorum. Ama tasarım konusunda pek sıkıntı yok benim için. Herkes blog tasarımında yeterli bilgiye sahip olmayabilir. Ne bileyim kodlarla uğraşmayı bırak bir tema indirip yüklemeyi bile bilmeyenler vardır. Bu yüzden tasarımı güzel olmasa da olur. Ama diğer konularda sana katılıyorum.

    1. Evet haklısın fakat insan deneme yanılma yoluyla öğrenebilir. Ben yıllar önce blog nedir hiç bilmezdim bile fakat zamanla deneme yanılma yoluyla öğrendim bir çok şeyi.

  2. Ben uzun uzun kendi hakkımda şeyler yazmadım:) ya öyle şu , şu okullardan mezunum vs. diye anlatırsam – takıntılıyım- kendimi övmüş gibi hissediyorum.
    Ama her zaman kaynak ve link gösteririm. Tıklayınca doğrudan kaynağa ulaşır okur. Çok hak veriyorum. Bir de ben yorum bıraktığım bloglardan nezaketen de olsa bana da yorum bırakmalarına önem veriyorum. Bir, iki ben ziyaret edip yorum bırakıyorum, karşı taraf hiç iade-i ziyaretime gelmiyorsa bırakıyorum çünkü bunu nezaketsizlik olarak hatta kendini beğenmişlik olarak addediyorum. Şöyle ki, hep başkaları gelsin, beni okusun, bana yorum yazsın ama ben onlara yorum bırakmaya tenezzül etmem. :)))gibi….

    1. Çok haklısınız bende çok çok detaylı bir hakkımda sayfası yapmadım zaten o yüzden bazı şeyleri yazarsam bende kendimi övmüş gibi hissederim insanlar yanlış anlar diye bende çok detaylı bir hakkımda sayfası yapmadım. En azından yazar hakkında biraz bilgide olmalı.

      Yorum konusunda da katılıyorum fakat ben şunu sevmiyorum bazıları yorum bölümüne direk link paylaşıyor bana da beklerim falan yazıyorlar. En azından okuyucu önce yazıyla ilgili yorum yapacak zaten blog yazarı istedikten sonra o kişinin bloguna ulaşır.

  3. Günaydın Gökhan. Güzel bir konu değil mi? Blog yazmak ve okumak birkaç sene önceye göre daha az popüler aslında çünkü anlık paylaşım olanakları (facebook, twitter, instagram vs) çok daha pratik, kolay ve adı üstünde anlık. Yazmak herşeyden önce ciddi bir süreç ve emek istiyor. Salih Seçkin Sevinç gelecekte blogların vazgeçilmez olacağını yazmıştı ama ..Bu anlık paylaşım sevdası blog olayını ne noktaya getirecek bilmiyorum doğrusu..

    1. Günaydın Elif abla, evet güzel bir konu evet bloglar geleceğin vazgeçilmezleri olacaklar bence de çünkü artık insanlar sosyal medya sitelerinden bıkmış durumda. Fakat bazıları var ki neredeyse tüm gününü sosyal medya sitelerinde geçiriyor, kim ne yapmış, kim ne yemiş, kim kiminle neredeymiş, takip ediyorlar o tür insanlara acıyorum ben.
      Blog yazmanın bir de şöyle güzel bir yönü var burası bize ait istediğimizi karakter sınırı olmadan istediğimiz kadar yazabiliyoruz fakat sosyal medya sitelerinde öyle değil karakter sınırlaması var yani sırf bu yüzden bile insanlar blog yazabilir.

  4. Yazılan yorumlara kısa da olsa yanıt verilmesi… Ben bunu da oldukça önemsiyorum. Kendi blogumda da mümkün olduğunca yanıt veririm yazılan yorumlara. Yanıt yazmadığım bir tür var; o da "Canım bloguna bayıldım, takipteyim. Bana da beklerim" minvalindeki yorumlardır. Ne zaman "can" olduk, o kısma hiç girmiyorum:)

    1. Bende yorumlara elimden geldiği kadar cevap veriyorum. O tür yorumları bende hiç sevmiyorum resmen yorum değil kendilerinin reklamını yapıyor o tür insanlar bence , önce en azından yazıyla ilgili düşünceni belirtmeli yorum yapan.

  5. Yorumlar konusunda hepimiz hem fikiriz galiba güzel bir konu. Takip etmem için tasarım çok önemli değil benim için daha çok içerikle ilgileniyorum. Sade olması tercihim olur. Ama takip etmeme engel değil karmaşıklığı. Elif'in yazısını da okuyup beğenmiştim yerinde bir konu seçmiş. Esinlendiğini belirtmen çok şık olmuş bazıları bunu hiç önemsemiyor.

    1. Aslında bende tasarımdan bahsederken sade temalardan bahsetmek istemiştim. İçerik iyi olduktan sonra tasarım çok ta önemli değil fakat fakat sade bir tasarım olursa benim için açımdan daha iyi olur. Esinlenme konusunda ise evet bazen benim yazlarımı tamamen kopyalayıp bloglarına koyanlar oluyor bence bu hem kul hakkı yemeye giriyor hemde çok büyük bir saygısızlık.

  6. Ben tazecikde olsam hepsine ayrı ayrı katılıp uygulamaya çalışıyorum . Önemli olan emek vermek , kopyala yapıştır yapmak sahtecilikten , hırsızlıktan ibaret… Olabildiğince özgün olmaya yorumlara kısa da cevap vermeye çalışıyorum .
    Çok güzel ve bilgilendirici , uyarıcı bir yazı olmuş . Elif hanımın da sizin de emeğinize sağlık .

  7. hocam emeğine sağlık bu kurala uyanlar rahatça google reklamları alabilir :)

    1. Teşekkür ederim kardeşim. Evet bu kurallara uyanlar Google adsense reklamını alabilirler.

  8. Güzel ayrıntılar gerçekten. Benimde önem verdiğim temel ayrıntılar, temanın sade olması ve tamamen özgün bir şekilde kişisel yazılardan oluşuyor olmasıdır.

  9. Merhaba Gökhan,
    yazını okuyunca düşündüm ve hemen hemen aynı şeyleri düşündüm,. Bende bloglar da çok fazla kopyala yapıştır paylaşımarı sevmiyorum, özellikle özgün yazıları olanları, kendi paylaşımlarını seviyoum.

    1. Merhaba Gülşah hanım
      Sanırım biz özgün yazılar yazanlar hep aynı düşücedeyiz

  10. Bu gerçekten çok keyifli bir blog konusu:) Elif hanımı da, sizi de okurken çok keyif aldım. Beklentilerimiz ve dikkat ettiğimiz unsurlar hemen hemen aynı:) Benim için en önemli şey sadelik, içtenlik ve temiz bir Türkçe. Sevgiler.

    1. Öncelikle güzel yorumunuz için teşekkür ederim. Sadelik benim için gerçekten çok önemli fakat dil bilgisi konusunda çok fazla iyi değilim bazen dil bilgisi konusunda hatalar yapıyorum fakat blog yazdıkça bu sorunu da aşacağımı düşünüyorum.

  11. Laptopum bozulduğu için hakkımda yazısını bir türlü yapamadım:) Son 3 aydır zor da olsa telefondan konu ekliyorum ve blogları ziyaret ediyorum.Özgünlük ve sadelik benim için de çok önemli.

    1. Abi , umarım en kısa zaman da bilgisayarına kavuşursun, sanırım özgünlük ve sadelik bir çok kişi için geçerli.

  12. Aynı şeyleri hissediyoruz. Ben özellikle tasarımla ilgileniyorum. Karışık bir tasarımlı blog sayfasını, yazıları güzel olsa da okuyamıyorum ne yazık ki.

  13. Gökhan seninle gurur duydum biliyormusun,Bloğuma şiir girecektim.Senin yayınını gördüm.Elif hanımın yazısını okudum önce.Bir iki kişi hariç hiç rastlamadığım kişiler ve konulara hakimler.Sanırım ben başka yerlerde dolaşıyorum,ya da hakikaten ellerimin arasına başımı alıp düşünme zamanı.Bunu seninle İstanbul'a dönünce bir konuşmam gerekiyor.Zira şehir dışındayım.Bana bir dışarıdan bakış yorumu yapmanı isteyeceğim o zaman. Sevgilerimle Gökhan oğlum.Hayırlı bir cuma günü olsun inşallah.Görüşmek üzere.Ece ablan.

  14. Yorumlardan çıkardığım kadarıyla yapmış olduğunuz tespitler herkesin kendini değerlendirmesi açısından faydalı oldu. Bazıları eksik yanlarını gördü, bazıları ise doğru yolda olduğunun farkına vardı. Bu güzel yazınız için teşekkürler.

  15. Makalenizden ve yorumlardan anladığım kadarıyla bir çok kişi blog takip ederken benzer konulara dikkat çekiyor. Benim için de özgün yazı, güncellik ve tema öncelikle dikkat edeceğim konulardan. Özellikle tema çok önemli. İçeriği ne kadar iyi olursa olsun ilk görüşte insan blogdan soğursa bir daha o bloga girmek istemiyor. Yazınız için teşekkür ederim Gökhan Hocam.

    1. Evet tasarım konusunda çok haklısın örneğin karmakarışık siteler var ben o tür sitelere elimden geldiği kadar girmem kullanımı kolay olmalı sitenin bir şey aradığım zaman hemen bulmalıyım. Rica ederim hocam

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu