GenelKişisel

Her Kürt Terörist Değildir.

Zor günler yaşıyoruz hem de çok zor günler yaşıyoruz neredeyse her gün vatan borcunu ödeyen Askerlerimiz ve Polislerimiz şehit oluyor. Öncelikle bütün şehitlerimizin mekanı cennet olsun , Rabbim yakınlarına sabır versin inşallah Daha önce Buradaki yazımda sosyal ağ sitelerinde Ahkam kesenlerle ilgili düşüncelerimi yazmıştım.
 
 Son bir kaç gündür. Sosyal Ağ sitelerinde yeni bir şey gözüme çarpıyor bazı kendini bilmezler ve bizleri birbirimize düşürmeye çalışanlar ve bundan prim sağlayacak olanlar tarafından paylaşılıyor bu tür şeyler ve bu benim moralimi çok bozuyor. Bizleri birbirimize düşürmeye çalışanlar baktılar ki olmuyor bu tür söylemler paylaşarak bizleri birbirimize paylaşıyor.  Sosyal ağ sitelerinde aslı astarı olmayan şeyler paylaşıyor, Sanki her Kürt  terör yanlısıymış gibi paylaşımlar yapılıyor bir kaç gündür.  Benim çok sayıda Kürt arkadaşım var , Laz arkadaşım da var, Alevi arkadaşlarım da var onlarla sohbet ettiğimiz de onlarda oynanılan bu oyunun farkında 
 
 Unutmayalım ki hiç bir insana doğarken cinsiyeti , ırkı veya anne babasının kim olacağı sorulmuyor. Hiç kimse kimseden üstün değildir. Hepimiz aynı çamurdan yaratılmışız. Allah beni farklı yarattı diyebilen var mı? olmaz çünkü öyle bir şey yok o yüzden bütün bütün kürtleri hepsinin terörist olduğunu söyleyip genelleme yapmasın. Evet bazı kendini bilmezler Türk veya Kürt ırkı önemli değil terör yanlısı olanlar muhakkak var. Fakat sadece o kişileri düşünerek genelleme yaparak değerlendirme yapmayalım.
 

Terörü Lanetleyin , Kürtleri Değil

İnsanlarda şöyle bir şey vardır bu demek istediğimi psikolog olanlar daha iyi anlayacaktır. Örnek veriyorum evinizde , okulunuzda veya mahalleniz de size kötü gözle baksalar. '' Sen hırsızsın, sen şöylesin, böylesin'' deseler çok dürüst olsanız dahi bir süre sonra kendiliğinden o kişilerin baskısına dayanamayıp o kişilerin söylediklerini kabul edersiniz ( belki herkes kabul etmese bile , bir çok kişi kabul edecektir.) ve belki de Allah göstermesin hırsızlık yapmaya başlayacaktır o insan. Buradaki çok güzel bir örnek vermek istiyorum. 1985 yılında baş rolünde Şener Şen'in oynadığı NAMUSLU filmini hatırlayalım izleyenler zaten biliyordur izlemeyenler ise izlesin anlatmak istediğimi çok güzel anlatıyor o film. Ali rıza bey yani Şener Şen bir iş yerinde veznedar olarak çalışır, kendi halinde  fakir ama fakir ama çok dürüst ve namuslu biridir , bir gün iş yerine gelirken hırsızlar tarafından soyulur. Şener Şen ne kadar anlatsa da parayı kendisinin çalmadığını hiç kimseyi hatta kendi ailesini dahi inandıramaz ve en sonunda dayanamayıp , Evet ben çaldım der, ama parayı çalan kendisi değildir.
 
Yani anlatmak istediğim şu; biz karşımızda ki insana sırt çevirirsek sen şöylesin , böylesin dersek ister Kürt olsun , ister Türk olsun veya başka bir ırktan olsun hiç fark etmez o kişi kendiliğinden o olayı yani bizim söylediğimizi gerçekten kabullenir ve kendisini o olayın içinde bulur. Hepimizin Kürt komşusu var, Kürt arkadaşlarımız var , Kürt öğretmenlerimiz , Doktorlarımız , Bakanlarımız , vs var. Bir hastaneye gittiğimizde doktora soruyor muyuz? sen Türk müsün veya Kürt müsün diye , Eğer kürt ise muayene olmuyor muyuz veya kürt olan bir öğretmenin olduğu okula çocuklarımızı  göndermiyor muyuz?  Ayrıca unutmayalım ki Atalarımız Kurtuluş savaşında savaşırken orada Türk , Kürt , Alevi , Çerkez, her ırktan millet varmış yani bu Ülkeyi hep birlikte kurtarmışlar.
 
Irkı ne olursa olsun, insanları kendimizden soğutmayalım , her şeyden önce karşımızda ki kişinin İNSAN olduğunu unutmayalım , insanlar arasında ayrımcılık yapmayalım. Sosyal Ağlar'da gördüğümüz aslı astarı olmayan haberlere inanmayalım. Bizleri birbirimize düşürmeye çalışanları Çanakkale savaşında ülkemizi bölemeyip bizleri bu şekilde böleceğini düşünenleri sevindirmeyelim. Sağduyulu olalım , oyunlara gelmeyelim Birbirimize sahip çıkalım.

İlgili Makaleler

59 Yorum

  1. Şahsi düşüncem ben hiç bir zaman böyle düşünmedim.Allah'ın yarattığı kullar eşittir.Böyle ayrımcılık kimseye yarar getirmez.Saygılarımla kardeşim.

  2. Cok haklisiniz hocam. Bir de bu islere hala siyasetide katip milleti birbirine katmayi hedefleyenler var. Siyasetciler degil bizim milletimizi diyorum. Yok oyle yok böyle. Insallah duzeliriz en yakinda.

  3. Böyle günlerde genellikle sosyal medyayi hele hele Facebook'u hic kullanmiyorum. Herkesin yazdigina dikkat etseydim böyle günlerde, arkadas listemi komple siler, tek basina Facebook'ta kalirdim ;) Bu arada benim blogumu takibe almissin. Almanya'dan kucak dolusu sevgiler. Yorumlarda görüsmek üzere.

    1. Aslına bakılırsa günde 10 – 15 dakikadan fazla bende kullanmıyorum.

      Evet blogunuzdaki yazılarınıza fazla bakma fırsatım olmadı ama vaktim oldukça hepsini okumak isterim. Saygılar

  4. Yani sonuç olarak Kürdistan özerk olmalı. Kürsitan'ın özerkliğini isteyenler de terörist değildir. Bu konuda haklısın :D

    1. Hocam yazımı okuduktan sonra yanlış yorumlamışsın sanırım ben öyle bir şeyden bahsetmedim etmem de zaten. Kürt kardeşlerimizin hepsine soralım bakalım böyle bir şey istiyor mu , Bana göre onları isteyen milletvekilleri Kürtlerin değil yabancıların Uşakları

    2. Şaka yapıyorum Gökhan. Ne demek istediğini anladım.
      Ayrıca ben Kürdistan'ın özerk olmasını, kürtlerin de diğer halklar gibi özgürce yaşaması taraftarıyım. Ne yani ben "yabancıların uşağı" mıyım?
      Rasyonel olmaya çalışıyor ve bunun "hak" olduğunu düşünüyorum sadece. Yoksa arkamda İsrail ya da Amerika yok :D

    3. Kardeş o senin görüşündür. Ama bu güzel ülkede birlikte barış içinde yaşamak varken by düşünce neden anlamıyorum.

    4. Barış aynı zamanda "adalet ve eşitlik" demektir. Bu konuyu daha önce de konuşmuştuk sanırım. Anadilde eğitimden, kimlik haklarından, kürtçe sanat ve bilimle uğraşılmasından vs.
      Bu bahsettiğim haklara kürtlerin de en az türkler kadar sahip olma hakkı olduğunu düşündüğüm için özerklikten yanayım. Çünkü bu bahsettiklerimin gerçekleşmesinin özerklikten başka çözümü yok. Dünyanın her yerinde bu tür sorunlar bölgede referanduma gidilmesi ve "özerklik"le çözülüyor. Umarım Türkiye'de özerklik savaşla değil karşılıklı hoşgörüyle gerçekleşir.

      Ayrıca Kürdistan ve Türkiye kardeştir :D

    5. Kardeş sen böyle düşünüyorsun ama benim senin tam tersini düşünen Kürt arkadaşlarım da var nasıl olacak bu iş ayrıca insan ülkesini ikiye bölmek ister mi bunu kim istiyor 3 – 5 kişiden başka

    6. 3-5 mi? Dağlara çıkanlar kimler? Şehirlerde eylemlere, serhıldana(isyana) kalkanlar kimler? Gerilla cenazelerine katılan binler, onbinler kimler?

      Aslında ülkeyi bölmek olarak değerlendirme bunu, başka çaremiz yok. Bir asırdır asimile ediliyoruz. Bize yapılan baskılar çocuklarımıza yapılmasın diye Kürdistan'ı istiyoruz, yoksa bizden geçti zaten :D

    7. Ben senin düşündüğün gibi düşünmüyorum kardeş, Asimile ediliyoruz diyorsun ya nasıl asimile ediliyorsun onu anlamıyorum. Sen bir Kürt olarak , Türklerin faydalandığı her şeyden faydalanmıyor musun. Şimdi diyeceksin ki anadilde eğitim diyeceksin peki her ırka göre eğitim verilirse bu ülkenin hali ne olacak?

    8. Asimilasyon'un anlamı: " çoğunluk veya erk sahibinin baskısıyla, farklılık gösteren grupların, bunların kültür birikimleri ve kimliklerinin, baskın yapı içinde eriyerek yok olması." (eiritilerek yok edilmeye çalışılması)
      Asimilasyon, bir insanlık suçudur ayrıca.

      "Anadilde eğitim" aslında şu demek; ilkokuldan üniversite ve sonrasıda dahil anadilde eğitim yapılması. Anadilde ticaret, bilim ve sanatla ilgilenilmesi demek. Sanırım bunun anlamı da özerklik. Daha önce ifade ettiğim gibi Türkiye'de hiçbir azınlığın durumu kürtler gibi değil. Yani "herkes" isterse ne olacak? sorusu doğru değil. İrlanda bağımsız oldu İngiltere güç mü kaybetti? Bask bölgesi-Katalanlar özerk oldu da İspanya yok mu oldu?

      Bence korkulacak bir şey yok, insanlar sadece haklarını ve eşitlik istiyorlar.

    9. Öncelikle selamun aleyküm abi. Özerklik meselesine fazla takıyorsun bence. Çözüm illa özerklik değil, daha farklı barış yolları bulunabilir. Anadil konusunda da nasıl bir çözüm bulunabilir bilmiyorum, ama Amerikanın çarkı nasıl işliyorsa bizde de o tarz birşey olabilir. Okumak isteyen her türlü okuyor da zaten. Toprak vermek gibi birşey de olamaz, şayet sen bunu rahatlıkla söyleyebiliyorsun ve sorun olmaz diyorsun. Toprak bu kadar önemsiz birşey değil bir ülke için. Siz özerklik alınca nüfüs olarak az veya çok farketmez, oralardaki Türk ve diğer halk, Kürtçe bilmediği için şehirlerden uzaklaşmak zorunda mı kalacak. İmkansız bir durum bu. Amerikanın Güney kısmının tamama yakını İspanyolca konuşuyor. Ayrıca New York örneği var. Kaç milyon İtalyan ve başka ırktan insanlar yaşıyor. Her birine özerklik verseler bir avuç toprak kalır ellerinde. Onlar birbirleriyle nasıl anlaşıyorsa bizde anlaşabiliriz ve eğitim nasıl işliyorsa bizde de aynısı yapılabilir. Asimile edilip kültürünüzün yok edildiği de yok. Gayet kültürünüzü yaşıyorsunuz ve bunu engelleyen kimse de yok. Ne dininize ne de ırkınıza karışan yok. Üstelik Türk halkı sefillik çekerken kendi parasıyla Kürt halkına eğitim, elektrik, su, burs herşeyi ücretsiz sağlıyor. Bu nankörlük niye. Her sebebi bizde arıyorsunuz. Sizlik hiç problem yok mu? Türkiye PKK ile uğraşırken kaybettiği miktarlarla yeni bir ülke kurardı. Kimsenin bizden toprak isteme hakkı yok o kadar zararlar verildikten sonra. Kürdistan diye bir ülke kurulsa da o zihniyetteki insanların ülkeyi ayakta tutacağını da sanmıyorum, çöker çok yakın zamanda. Özerklik istiyoruz demek o kadar basit olmamalı. Tamam senelerce o topraklarda yaşamış olabilir ve savaşlarda sizlerde bulunmuş olabilirsiniz ama yaşadığınız yer T.C toprakları ve bunun değişeceğini sanmıyorum. İnsani yollarla çözüme gidilebilir ve görülüyorki PKK böyle davranmıyor. Kendi bencillikleri için bizim milletimizden bir kişiye dahi zarar verme hakları yok. İnsan öldürerek bir yere varılmaz. Asıl sorun insanlarımızın düşünce yapılarıdır. Öncelikle düşünceler değiştirilmelidir. Ve Türk halkı da damarına basılmadığı müddetçe yeterince sakin ve hoş görülü bir millettir. Merhamet edene merhamet gösterilir. Sizinde bildiğiniz üzere Kürtlerin azımsanmayacak çoğunluğu PKK destekçisidir ve bir amaçları yok sizin dediğiniz ilim, bilim öğrenmek için anadilde eğitim almak gibi. Bazı insanların kalbini karanlık kaplar, iyiye, iyiliğe karşı sağır ve kör olurlar. Bu kişiler üzerinde yapılabilecek hiç birşey yok. Ve ben aslım Türk olarak, düzeni kurulmuş, bayrağı, milleti, belli bir ülkede doğup büyüse idim, ülke beni barındırdığı için, bedava eğitim verdiği için, suyu ve elektriği ücretsiz kullandığım için o ülkeye nankörlük etmezdim. Ve gerekirse, o millet düzgün bir millet ise onların milletine uymaktan rahatsızlık duymazdım. Milliyetçilik kendi ülkende yapılır. Kürdistan diye bir devleti işgal edipte mi Kürtleri aldık biz ülkemize. Öyle ise tamamdır sorun yok. Sanırım müslümansın. Müslüman arasında ırk ayrımı olmaz. Dininize saygısızlık yoksa problem nedir? Dünya genelinde bu birlik sağlanamaz ama biz müslüman olarak bari yapalım bunu. Yüzlerce sene atalarımız sorunsuz yaşamışta bize noldu şimdi. son olarak yanlış bilgilerim olabilir ve kalp kırmış olabilirim affola.

    10. Yazınız harika olmuş.Aslında Gökhan kardeşimin düşüncesi de size paralel .O da kardeş kardeş yaşayalım,ama çözümleri de devlet üretmeli.Saygılar Gökhan kardeşime ve size.Ece Ablanız.

    11. İyi günler Mustafa söylediklerinize cümle cümle cevap vereceğim;
      1 -"okumak isteyen her türlü okuyor" demişsiniz; kürtçeyi grameriyle, dil yapısıyla, detaylarıyla öğrenemiyoruz. Kur'an'ı anadilimizde okuyamıyoruz. Allah peygamberleri ve kitapları kavmin diliyle "daha iyi" anlasınlar diye "kendi lisanlarında" yollamıştır. Oysa bize "seçmeli" kürtçe dersi verilmesine karar verdiler ki, kürtlere seçmeli olarak verilmesi gereken ders "türkçe"dir. Biz "her türlü" değil doğal bir şekilde kendi lisanımızda yaşamak istiyoruz.
      2- Amerika'nın güneyinin çok büyük bir bölümü göçmenlerden oluşur. Oysa Türkiye'deki kürtlerin anadoludaki varlığı türklerden çok daha öncesine dayanır. Amerika birçok milletten insanın 1700-1800'lü yıllarda göç ettiği bir "bölge"dir ve belli başlı anlaşmalarla mevcut durum kabul edilmiş salt kapitalizmin işlediği bir yer. Yani İspanya ya da İngiltere gibi köklü bir "ulus" tarihi yoktur. Örneğin Osmanlılar zamanında Kürdistan'ın özerk bir yapısı vardı. İnsanlar medreselerde kürtçe eğitim görüyor ve kimlik hakları inkar edilmiyordu. Kurtuluş Savaşı zamanında Mustafa Kemal kürt aşiretlerini de yanına alabilmek için mevcut hakların devam edeceğini, hatta "ırk ve sosyal hakların" daha da iyileştirileceği sözünü vermiştir. Tabi sonradan bunun bir kandırmaca olduğu; kürtçe eğitimin tamamen yasaklanmasıyla ortaya çıkmıştır.
      3- Kürdistan'daki türkler ya da diğer halkların durumu ne olacak demişsiniz. Onlar da isterse, sizin deyiminizle, "okuyan her türlü okuyor" mantığıyla yaşayabilir?? Oysa ben bunu zaten doğru bulmuyorum. Türkler ya da azınlıklar yaşadıkları yerlerdeki yerel özerkliklerle tüm kimlik haklarını özgürce yaşayabilir. 1921 anayasasında "illere" özerklik verilmiş, insanlar kandırılmış 1924 anayasasıyla tüm haklar ortadan kaldırılmıştır mesela.
      4- Özerklik istemek o kadar basit olmamalı, demişsiniz. İnsanları asimile etmek, varlıklarını inkar etmek, çocukları hergün sıraya geçirip "ne mutlu türküm diyene" dedirtmekten daha zor değildir bu.
      5- Kürdistan çok kısa zamanda çözek, demişsiniz. Dünya üzerinde, yanılmıyorsam, 200'den fazla devlet var. Düşün, Afrika'daki muz cumhuriyetleri bile batmıyor. Oysa sen hiç bir dayanağın olmaksızın Kürdistan'ın batışından bahsediyorsun.
      6- Kürtlerin bedava elektriğe, eğitime nankörlük ettiklerini söylemişsiniz. Ben buna defalarca aynı yanıtı verdim, size de vereyim. Kürt isyanı bir para ya da maddi imkanlar dairesinde ortaya çıkmış bir isyan değildir. İnsanların parayla satın alınamayacak ve hukuksal anlamda "devredilemeyecek" hakları vardır. Kürt halkının bir dili, kültürü, kimliği var. Adaletin varlığından haberdar olan müslümanlar şunu çok iyi bilir ki; türklerin sahip olduğu tüm kimlik haklarına kürtler de sahip olmalıdır. Eğer türkler Kürdistan'da yaşasaydı ve size "anadilde eğitim yok, gidin kendi kendinize napıyorsanız yapın" denseydi, "alın size elektrik ve kürtçe eğitim. nankörlük etmeyin" denseydi. Bunun istisnası olamaz, türkler isyan ederdi Kürdistan'a. Ve haklı olurlardı.

      7- Müslümanlar arasında ırk ayrımı olmaz ise "türk milleti" demeyi bırakıp, kürtlere gaspedilen tüm haklar iade edilmeli.

    12. Zulme isyan "nankörlük" değil "hak"tır. Size şimdi de kürt halkının defalarca nasıl kandırıldığını örnekleriyle anlatacağım;

      # Mustafa Kemal Kurtuluş Savaşı'nı örgütlerken kürtlere, ırkı ve sosyal haklarının tamamının tanınacağını ve iyileştirileceği vaadinde bulunmasına rağmen, Cumhuriyet kurulduktan sonra tüm bunlardan vazgeçmiş ve karşı çıkan kürtler öldürülmüş ya da sürülmüştür. Önceden anadilde eğitim alabilen bu insanların dili yasaklanmıştır.
      # 1999 yılında devlet Abdullah Öcalan ve Pkk ile anlaşmış ve gerillanın sınırdışına çıkması kararlaştırılmıştır. Fakat gerilla sınırdışına çıkarken devlet saldırmış ve 500 küsür gerilla öldürülmüştür.
      # Kurtuluş Savaşı yıllarında kürtleri yanına çekebilmek için her türlü vaadi veren devlet verdiği sözlerden caydıktan sonra Koçgiri ve Dersim isyanında 1-2 yaşına basmamış çocuklar, yaşlılar ve kadınlar dahil herkesi yok etmeye çalışmış. Hatta "mermi" israfı olmasın diye çocuklar taşlara ve ağaçlara vurularak öldürülmüştür.

      Bakınız, Kürt sorununu sadece Pkk olarak algılıyorsunuz ve bu hatadır. Kürt sorunu 100 yıldır var ve bunun tek sorumlusu kürtleri sürekli kandırıp arkasından hançerleyen Türkiye Devleti "yöneticileri"dir. Yoksa türk halkıyla, türklerle hiçbir sorunumuz yok ki zaten olamaz. Örneğin Doğu Türkistan'ın da özgürlüğünden yanayım. İran türklerine ve kürtlerine yapılan baskı-asimilasyona da karşıyım.

      Ayrıca "asimilasyon yok" demişsiniz. Anadilde eğitim yok, doğru düzgün, grameriyle ilmiyle kürtçe bilen insan sayısı bir elin parmaklarını geçmez. 1 asırdır kürtçe baskı altında, 50 yıla kalmaz bu dil belki de hafızalardan silinecek. Hangi kafayla "asimilasyon yok" diyebiliyorsun anlamıyorum. İyi o zaman siz de okullarda türkçe eğitim vermeyin de ingilizce eğitim verin. Görün bakalım türkçeniz ne hale geliyor???

    13. Unutmadan, sevgili Mustafa;
      Türkiye'nin kürtlere yapmış olduğu katliamların sadece yüzde 1'inden bahsettim. Eğer müslüman isen şu sözü bilirsin; Allah zalimin değil mazlumun yanındadır.
      Özerk Kürdistan birgün kurulacak. Bunu yaz bir yere.

    14. Yeni girdim nete.Ben de memnun oldum kardeşim.Böyle güzel düşünen evlatlar olması beni gururlandırdı.Sağlıcakla.

    15. # Sabahattin ve Mustafa TÜRKÖZ lütfen beni yanlış anlamayın , yorumlarınızı yayınladım fakat sizden rica ediyorum lütfen birbirimizi kırmayalım gerçi yorumlarda kırılacak bir şey yok fakat insanlar yanlış anlamasın. İnsanlar düşüncelerini yazabilir elbette fakat birbirimizi kırmayalım yanlış bir şey söylediysem affola

    16. Kusura bakma Gökhan son bir hususa dikkat çekeceğim; Kürt halkının defalarca nasıl kandırıldığını birkaç belgeyle açıkladığım şu blogu sevgili Mustafa Türköz arkadaşın okumasını tavsiye ederim:

    17. Sabahattin abi anlattıklarının çoğunu arkadaşlarımın dedelerinin ve babalarının yaşadıklarından duydum ve hak veriyorum tabi. Konu ne olursa olsun hiç kimseye zulüm yapılmamalıdır. Her dönemde ülkelerin başına iyi veya kötüler gelmiştir. Örneğin, Adolf Hitler. Yaptıkları zulümler yüzünden tüm Almanya halkına zalim diyebilir miyiz, tabiki hayır. Zamanında bazı şeyler elbet olmuş. Sen nasıl birisin bilmiyorum, ama onların öcünü alacaz diye bazı kürtlerin yapmadıkları yok. Ve bizim bazı Türk halkıda haksız tabi. Ülkücüler örneği. Her ülkü ocağı mensubu karşısındakinin Kürt olduğunu duyunca hemen saldırıya geçiyor. Bu kişi masum mu müslüman mı bakılmıyor. Müslüman müslümanı öldürüyor. Tarihçilerin, devlet büyüklerinin bu son dönemlerde daha çok düşünmesi lazım. Strateji nasıl olur bu benim hattime değil. Sadece burda bilgi paylaşımı yapıyoruz. Kürt isyanı maddi çıkar olmayabilir, fakat bu isyan ne amaçlı olursa olsun insanlarımızın öldürülmesini gerektirmez. Özerkliğiniz insanların öldürülmesinden daha önemli değil diye düşünüyorum. Zamanında bizde zulüm yapmış isek o da bizim suçumuzdur. Her iki taraf için diyorum, yumruk atana yumruk atarak sorunlar çözülmez. Evet okullarda andımızı kürt çocuklar söylemeyebilir. Buna farklı bir çözümde getirilebilir ve bunun gibi sorunlara. Mesela sadece kürtlerin gittiği okullar açılabilir, kürtçe eğitim verilerek. Ama bunlar bence yine devletimizin yönetiminde olmalıdır, özerklik ile değil. Ve Sabahattin abi Allah sabredenlerle de beraberdir. Kimseyi üzmeden yaşayalım. İnşallah en hayırlı çözüm bulunur.

    18. Gökhan abi benlik bir sorun yok. Sabahattin abinin kırıldığı bir konu varsa özür dilerim kendisinden. Fikir alış verişi yapıyoruz sadece.

    19. Benim cevabım Mustafa Türköz beyeydi.Sıralamada bir hata olmuş Gökhan kardeşim.Sabahattin beye yazdığım yorum da çıkmamış.

    20. Kürtlerin özerklik ya da belli başlı şeyleri talep etmesine karşılık verilen cevaplara fazlaca hassasiyet gösterip, verdiğim cevaplarla Mustafa Beyi haksız yere incitmiş isem ben de kendisinden özür dilerim. Tartışırken oluyor böyle şeyler.

      Ben bir asırlık kürt sorununun özerklikten başka çözümü olamayacağını söylerken, siz başka çözümler de olabilir diyorsunuz. Mümkündür belki fakat belki de dünyanın her yerinde bu tür sorunların özerklik benzeri yöntemlerle çözüldüğünü de hatırlatarak, herkese iyi akşamlar dilerim.

  5. Gökhan kardeşim, o kadar güzel ve anlamlı yazmışsın ki, seni yürekten takdir ettim.

  6. Çok haklısınız mesele Kürt meselesi değil pkk meselesi! Pkk'ya , teröre destek veren herkesin Allah belasını versin. Birileri bizi ayırmaya çalışıyor başka birileri de onlara çok güzel hizmet ediyor! Pkk bir terör örgütüdür, bebek katilleridir buradakiler. Onlara hiç acımıyorum bu milletin devletin insanların huzurunu bozmaya hiç kimsenin hakkı yok.

  7. Bir çok oyunu bazen zorlanmış olsak da sağ duyulu davranarak atlattık gün geçtikçe de birbirimize karıştık öyle bir karıştık ki hemde zor ayrışırız ve eminim ki bunu da aynı şekilde atlatırız. Sadece biraz daha eğitim ile bilinçleri açmak at gözlüklerinden kurtulmak gerekiyor. Böyle olaylarda bu konuda biraz daha eksik olduğumuzu görüyorum. Teşekkürler böyle bir yazı için :)

  8. hedef kürt-türk savaşı çıkarmak. çok uanık olmamız lazım. dikkat edilirse hdp üzerinden bir operasyon yapılıyor. ülkücü taklidi yapan akp'nin elemanları halkı kışkırtıyor. amaç hdp'nin meclis dışı kalmasını sağlamak ve hdp yi öne sürerek pkk temmeli bir düşmanlığı kürtlere yansıtmak. çok kirli oyunlar oynanıyor. umarım kazasız belası çıkarız bu süreçten.

  9. Çok doğru yazmışsın Gökhan abi. Terör diye kürtlerin hepsine laf ederek aralarından iyileride terör oluyor. Bunların hepsi bilinçsiz olmaktan kaynaklanılıyor bence…

  10. Merhabalar Gökhan Kardeşim.

    Yazınızdan anladığıma göre; yetmiş yedi milyonun millet olma bilincini ve ruhunu yenileyerek, insan hakları, hukukun üstünlüğü, demokrasi ve adalet paydasında kucaklaşmakla birlikte, bu kucaklaşmanın sağlanması için de herkesin üzerine düşeni yapması gerektiğini vurguluyorsunuz. İşimiz zor, ama imkansız değil! Kaleminize ve yüreğinize sağlıklar dilerim. Cenab-ı Hakk, yar ve yardımcımız olsun.

    Selam ve dualarımla.

    1. Evet Recep abi işimiz zor ama imkansız değil yeter ki bizler isteyelim başkalarının bizleri bu kötü oyunlarla bizleri kandırmasına izin vermeyelim. Teşekkür ederim

  11. şuan herkes klavye kahramanlıgı yapıyor sosyal ağlarda ki öke nefret resmen beni umutsuzluğa itiyor. oyuna gelmememiz gereken gunler bu gunlerdir.

  12. Ben de kendi blogumda ilk defa bu tür bir konuya değindim. 30 yıllık bu çatışmayı Kürt ve Türk halkı birlik olarak çözebilir. Tek çözüm bu. Ayrıca suçsuz halka karşı da herkes saygılı ve kibar davranmalı.

  13. Âdeme âdem gerektir âdem etsin âdemi,
    Âdem âdem olmayınca netsin âdem âdemi.

    Velhasıl, bize 'insan' lazım. Önce insan olabilmeliyiz. Sonrasında sevgi, saygı, güven, barış… Hepsi gelir.

  14. Kürdistan özerk olmalı diyenlerde benim gözümde pkk dır arkadaş.Neyin özerkliğini istiyorsunuz siz? Zaten özgür bir ülkede yaşıyoruz.bu tavrınız ülkeyi bölmek değilde nedir? Bu vatan bir bütündür bölünemez.Bunca şehit neden verildi? Yazdıklarına katılıyorum Gökhan kardeşim.Mesele kürt türk meselesi değil.Mesele dış mihrakların bizi bölmek istemesi ve bu tür ikililik çıkararak ülkeyi bölmek istemesi.Kürdistan kurulacaksa bu topraklarda ilk önce bizim cesedimizin çiğnenmesi lazım.Türk Polisi olarak hergün sol göğsümde bu şanlı bayrağı dalgalandırmaktan grur duyuyorum.gerekirse seve seve şehit olurum ki geçenlerde beraber çalıştığım arkadaşım şehit oldu.Allah rahmet eylesin.Hain bir saldırıda.Bu ülkeyi seven Kürt kardeşlerim elbette var.Beraber bu vatan için sırt sırta nöbet tuttuğum kürt gardaşlarım var benim.Bu ülke hepimizin.Pkk ermeni işidir.Dış güçlerin oyunudur.Beğenmeyen ya gider ya da ölür.

    1. Kesinlikle abi , mesele türk – kürt meselesi değil yabancıların çanakkale savaşında bile bölemedikleri ülkemizi bu tür çirkin oyunlarla bölmeye çalışmaktan başka bir şey değil umarım bunu bütün insanlarımız anlar geç olmadan. Bu arada Polis olduğunu ilk burada öğrenmiş oldum abi :) , benim abim de orduda yüksek rütbeli bir görevde. Rabbim bütün askerlerimizi ve polislerimizi ve milletimizi her türlü kötülükten korusun.

    2. Kitap Cumhuriyetim'e cevaptır.Rahmetli bir polis eşi olarak Adıyamandaydık.Beni ailemin yanında bırakmak istese de daha yirmi yaşımda onun peşine takıldım.İlk çocuğum ölürken yan komşum kürt Fatma abla teselli etti beni.Ama o zamanlar olaylar başka mecralara kaymamıştı daha.Polis eşimle 12 eylül olayları zamanı yaşadığım endişeyi anlatamam.Ama bu mesele sizlerin,askerlerimizin eş ve çocuklarının korkulu rüyası haline geldi.Türkiye Türklerindir ve insanca kardeşce yaşamaya talibiz.Hepsi o kadar.Devletimiz inşallah bir çözüm yolu bulur ve halkına ve sizin gibi namlunun ucundaki görevlilerimize,kardeşlerimize derin bir nefes aldırır ve ürkerek yaşamayız.Allah sizleri sonsuza kadar korusun inşallah.Saygılarımla.Ece ablanız.

    3. Adam polis çıktı. Polis kardeşim "ya gider ya ölür" demişsiniz. Yani 2 seçenek var. Hiçbir yere gitmeyeceğimize göre geriye tek seçenek kalıyor. Öleceğiz :D

  15. Herkese Günaydın. Yazıyı yeni okudum. Şurada bir avuç blogger'ız. Sabahattin bey ve Mustafa beyi son derece saygılı ve insanca bir üslupla hakaret etmeden tartışabildikleri için tebrik ederim.
    Bu ülkenin üniversiteleri, hocaları var, saçı-sakalı kitaplarla ağartmış sosyologları var. Neden çıkıp da birkaç kelam etmezler anlamıyorum? Ortada klavye kahramanları (ben de dahil) var yalnızca. Ezbere konuşuyoruz işte.

    Nacizane fikrim: Düşünmeyi öğrenememiş toplumlarda bir etnik kimliğe /dine /cemaate ait olmak çok önemli. Yorumlarında ''Türkiye türklerindir, cesedimi çiğnemeden geçemzsiniz'' demek de ''özerk olalım'' demek de bu aidiyet ihtıyacından kaynaklanıyor bana göre.
    Hepimiz insanız. Bu ülke hepimizin ve gidecek başka yerimiz yok. Mültecilerin hali ortada. Türküm-Kürdüm oyununa gelmeyelim. Kardeş olmak zorunda değiliz ama eşit haklar ve eşit yükümlülüklere sahip olarak huzur içinde yaşayabiliriz.
    Özerk Kürdistan'ın kurulması en başta Kürtlere zarar verecektir çünkü hiç bir hükümet kendi askerine, polisine silah çeken bomba atan adama ''al sana özerklik'' demez. Cizre örneği ortada. 20 yaşında binlerce genç (türk ya da kürt) öldükten sonra , ülkenin doğusunda taş üstünde taş kalmadıktan sonra özerklik ne işinize yarayacak?
    Her ülkede azınlıklar var. Almanya'nın, Fransa'nın, Amerika'nın ciddi oranda nüfusu Türk-Kürt- Arap-Meksikalı- Afrikalı vs. . Kimse özerklik peşinde değil. Eşit haklar ve eşit sorumluklar var. Herkes ''vatandaş'' çünkü. Devlet halk için var. Bu kadar basit.

    1. Birbirine benzettiğiniz/aynılaştırmaya çalıştığınız hususlarda birkaç gariplik dikkatimi çekti. "Özerk olalım" ile "Türkiye türklerindir" yargılarını herhangi bir cemaate/dine/kimliğe aidiyet hissetmek olarak açıklamışsınız ki bu bir ölçüde haklı bir önermedir. Fakat "mahrumiyet"ten bahsetmemiş olmanız bir eksikliktir. En temel hak ve özgürlüklerini yaşayamayan ve bunları talep eden bir halkın savaşı ile "ya sev ya terk et" gibi bir haksızlık arasında herhangi bir benzerlik yok.

      Bu yaptığınız zalim ile zulme uğrayanın "aynılaştırılması"dır. Ayrıca demişsiniz ki "taş üstünde taş kalmadıktan sonra"… Biz şimdiye kadar özerkliğin "barış" yoluyla, demokratik bir şekilde kurulması taraftarı olduk. Kürdistan'da referanduma gidilebilir ya da Mustafa Kemal'in bundan 100 yıl önce sözünü vermiş olduğu sonra ise caydığı sözler tutulabilir.

      Almanya örneği ise başlı başına bir faciadır. Amerika örneği gibi. Biz Türkiye'de göçmen değiliz. Aslında yaşadığımız bölgede "azınlık" da değiliz. Kurtuluş Savaşı'nı beraber vermiş olduğumuz devletten, vermiş oldukları sözlerin tamamını tutmasını bekliyoruz. Zulme ve haksızlığa isyan ihanet değil, hak'tır. Devlete silah çekilmesinden bahsediyorsunuz, silah çekmeden önce hak talep edenler hakaret, işkence, hapis ve infaz gibi yöntemlerle "bastırılıyordu".

      Hiçbir adaletin olmadığı yerde "düşüncesizlik" ithamını, zulme isyan eden bir halka değil, ırkçılara yapmanız gerekir.

      İyi günler Elif Hanım.

    2. Sabahattin bey merhaba. Yorumunuzu ancak gördüm. Yanıt için teşekkürler. Belki bir gün karşılıklı oturup konuşma şansımız olur. Yazarak her şeyi istediği gibi anlatamıyor insan ki siz bu konuda belli ki çok başarılısınız.

      Hoşçakalın

  16. Ben kürdüm. Böyle bir yazı yazdığınız için çok teşekkür ederim size. Ben yazacaktım ama sonradan vazgeçtim. Çok güzel bir şekilde yazmışsınız, Teşekkür ederim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu