GenelKişisel

İnternete Esir Düşmüş Durumdayız

İnternet dünyamıza öyle bir girdiki artık her şeyi internet ten yapar hale geldik bu bazı durumlar için iyi olsa da , bazen abarttığımız durumlar da olabiliyor ne yazık ki İnternet bizleri adeta esir almış durumda , artık bir şey yapacağımız zaman Google'a sorar hale geldik örneğin hastalanıyoruz ilk yaptığımız şey internete girip şu hastalık için hangi ilaç kullanılmalıdır , veya bir yerimde bir şey var bunun için ne yapmam gerekir gibi aramalar yapar hale geldik , bir çok sitede uzman olmayan kişilerin belki de kafalarına göre cevaplar yazdığını bile bile internette aradığımız bir şeyin cevabını bulmak bizi psikolojik olarak rahatlatıyor.
 
 Genelleme yapmıyorum ama internet bizleri bir bakıma aptallaştırmış durumda ve gün geçtikçe durum daha da kötüye gidiyor. Örneğin elimizin altında aradığımız herhangi bir konu ile ilgili ansiklopedi olsa , Ansiklopediyi açıp bakmak yerine hemen internete sarılıyoruz veya sözlükten herhangi bir kelimeye bakacak olsak hemen internetten bakmamız kolayımıza gidiyor , Halbuki internetten bakmak yerine sözlüğü açıp baksak  aklımızda daha iyi kalacaktır o sözün anlamı
 
  Evet internet aslında bizi tembelleştiriyor tabi interneti doğru bir şekilde kullanmazsak , internet bize her şeyi hazır halde önümüze koyuyor. Yani diyebiliriz ki   ''İnternet bize tutmasını öğretmek yerine , balığı pişirmiş olarak önümüze koyuyor''  fakat şunu özellikle belirtmek isterim ki ; Eğer interneti gerçekten kendimizi bilgilendirmek amaçlı kullanabilirsek eğer her  konuda bilgi sahibi olabiliriz.
 
 İnternette  bizleri tembelleştirmeye iten nedenlerden bir tanesi hiç şüphesiz Sosyal medya siteleri geliyor her geçen gün yeni , yeni sosyal medya siteleri çıkıyor , tabi bunların en başında olanı ise artık neredeyse bütün insanların kullandığı Facebook geliyor. Günümüzde facebook bir çok kullanıcıyı adeta esir almış durumda , insanların yediği yemekten tutun da , gittiği yeri , ne yaptığını ruh halini anlık olarak paylaşabileceği büyük bir sosyal medya sitesi haline gelmiş durumda bilgisayarın karşısına oturup saatlerini kimin ne yaptığını , nerelere gittiğini , kimlerin ilişkisinin olup olmadığını araştıranlar var yani vaktini bir nevi bana göre boş işler ile öldüren insanlar var fakat saatlerce sosyal medya sitelerine takılıp kalmaktansa , insanların kendilerini geliştireceği milyonlarca siteler var örneğin Photoshop konusunda kendinizi geliştirmek mi istiyorsunuz  bu konuda binlerce videolar var internette veya kendiniz için Blog mu kurmak istiyorsunuz bu konuda eğitim videoları var veya ben kod yazmak istiyorum derseniz yine eğitim videoları var yeterki başınızı biraz sosyal medya sitelerinden kaldırıp Google de bu konularda arama yapın zaten önünüze yüzlerce site çıkacaktır.
 
  Ben kesinlikle şunu demiyorum ; Sosyal medya hesaplarınız olmasın demiyorum demek istediğim şu saatlerce sadece sosyal medya sitesine bağlı kalmaktansa öğrenmek istediğiniz konularda araştırmalar yapın örneğin kendinize bir hedef belirleyin diyelim ki internet için ayıracağınız 3 saatiniz var en fazla 1 saatiniz sosyal medya olsun diğer 2 saat ise kendinizi geliştirmek istediğiniz konularda araştırmalar yapın lütfen kimse yanlış anlamasın amacım kimseye akıl vermek değil fakat bahsettiğim şekilde yaparsanız o zaman internetin güzelliklerini keşfetmiş olursunuz anlatmak istediğim sadece bu.
 
  Altını çizerek söylüyorum ki , Eğer isterseniz ve doğru bir şekilde kullanabilirseniz internet sayesinde filozof olup çıkarsınız yeter ki internet sizi değil , siz interneti yönetin

İlgili Makaleler

24 Yorum

  1. Çoğumuz bunun bilincindeyizde hangi birimiz sırf yararlı olsun diye kullanıyor ki

    1. Evet bunun bilincinde olmamıza rağmen interneti gerektiği gibi kullanamıyoruz ne yazık ki

    1. Haklısın Ufuk , fakat şu anda Britannica devam etseydi dahi fazla bir şey değişeceğini sanmıyorum çünkü biz insanlar her geçen gün biraz daha kolaylığa alıştırıyoruz kendimizi

    2. Ne kadar internetle içli dışlı, bilime ve teknolojiye aşık biri de olsam insanların yozlaşmalarını görürken çok üzülüyorum. İnternet benim en iyi dostum aynı zamanda en büyük düşmanım.

      Neden böyle bir düşünceye kapıldım peki? Çünkü biz ekranlara bakarken hayat dışarıda akıp gidiyor. Her geçen saniye ömrümüzden bir zerre daha eksildiği anlamına geliyor. Yaşlanmaktan korkuyoruz niye? Çünkü o yıl yine başkasının hayatını yaşadığımızı, aslında kendi istediklerimizi gerçekleştiremediğimizi görüyoruz. Ölmekten korkuyoruz peki niye? Çünkü hayatta ardımızda bırakabilecek değerli bir şey olmadığını düşünüyoruz.

      Oysa ki hayat dolu dolu geçirilmesi gereken kısıtlı bir süredir. Her nefes alışımızda şükretmemiz ve anın tadını çıkarmamız gereken bir lütuftur kanımca.

      Bu süre içerisinde ister yalnız olursun, ister kalabalık fakat gerçekten deneyimleyerek yaşamalı hayatı. Sanallığın içerisinde benliğini kaybetmemeli insan.

  2. Artık bunun önüne geçemeyiz..Wikipedia varken Britannica'nın hiç mi hiç şansı yok. Kitap okumak deyince mutlaka kağıda dokunmak isterim ama bilgi için Google olağan üstü.
    İnternetin en büyük zararı benliğimizle aramızda bir perde oluşturması. Zihnimiz bir dakika bile boş kalamıyor. Taze çayın, mis gibi kahvenin, nefis bir yemeğin tadını çıkartacak sakin bir an yok. En çok bundan muzdaribim.

    1. Doğru bir şekilde kullanıldığı sürece Bilgi konusunda Google tartışılmaz elbette

  3. Eveet ansiklopediciniz geldiiii :) ben ansiklopedi hastası bi insanımdır. onlara dokunarak öğrenmek ayrı bir zevk. ancak güncellik bakımından artık çağa ayak uyduramıyorlar.Britannica hala var dijital olarak ve sürekli güncelleniyor. Para ile üye oluyorsun resmi sitesine ve bilgiye ulaşıyorsun.
    Peki blog bağımlılığına ne diyorsun?

    1. Evet artık ansiklopediler çağımıza ayak uyduramıyorlar , Blog çok farklı bir dünya keşke insanlar saatlerini sosyal medya sitelerinde geçirene kadar günün belli bir süresini Bloglar içinde geçirse

  4. Ama maalesef hiç kimse bunun farkında değil, interneti biz yönetmemiz gerekirken internet bizi yönetir duruma geldi.

    1. Evet servet yazımda da bahsettim , internet bizi değil biz interneti yönettiğimiz sürece güzeldir internet , diye düşünüyorum bende

  5. günlük 2 saat internette geçiren biriyim ama bu konuda bilinç düzeyim yüksek olduğundan zamanımı dikkatli kullanıyorum .çünkü hayat çok kısa ve zamanda çok değerli.ama özellikle genç kesim bu durumu abartmış durumda.öğrencilerimde ve hatta bazen çocuklarımda gözlemliyorum bu durumu.hazım döneminde olduklarını ve zamanla rayına oturacağını düşünüp inanmak istesemde çok fazla yan etkinin çok fazla yıpratacağını hissediyorum:(
    başkanın bloğunda sizinle ilgili yazıyı okuduktan sonra geldim bloğunuza.zaman oldukça diğer yazılarınızıda okumak isterim.

    1. Öncelikle hoş geldiniz , evet zaman gerçekten çok değerli , bazen vaktin geçmediğini düşünsekte , sıkılsakta zaman öyle bir hızla geçiyor ki biz insanlar bu durumun farkında bile olamıyoruz , internet bizler için faydalı olsada gereği gibi kullanılmadığı zaman mutlaka bağımlılık yapıyor

  6. İnternetin hayatımızdaki en büyük etkisi sanalı gerçek hayatımız gibi yaşıyor real hayatımızıda yaşamıyor olmamız ve insanlarla aramızdaki bağı tamamiyle koparıyor olmamız gerçekten dehşet verici en basit örneği geçenlerde akrabalarımıza misafirliğe gittik herkesin elinde telefon internete dalmışlar belki çayım bitmeseydi bardağımda bu durumu farketmeyecektim bekledim 10 dakika sonra durumu farkettilerde çayımı tazelediler.

    1. Kesinlikle haklısın kardeşim , senin yaşadığın duruma benzer bir durumu bende yaşamıştım. Eskiden dolmuşlarda herkes birbiri ile sohbet ederdi şimdilerde ise herkes kafasını telefondan çekemiyor

  7. İnternet içinde kullanılabilecek eşyaların daha az olduğu koca bir çöplük ve biz doğru olanı bulmak için bazen çok zaman harcıyoruz.

  8. Dozunda oldugu surece sorun yok ama ınternet ıcın sofralar kurmak fotograflar cekmek sahte hayatlar yasamak nedır anlamıyorum. Blog ayrı bır dunya ama ınstagram benı her gun sok edıyor..sevgıler

  9. Merhabalar.

    İnternete esir olduğumuz konusundaki makalenizi okudum ve görüşlerinizi aynen paylaşıyorum. Doğru ve etik bir şekilde kullandığımız sürece internet çok güzel bir hadise. Ben 61 yaşındayım ve ilk bilgisayarla memuriyetim esnasında ve 1994 yılında tanışmıştım. O zamanlar ara birim olarak klavye vardı, fare yoktu sanırım ve işletim sistemi de "DOS" idi. İlerleyen zaman içerisinde İnternetin adı duyulmaya başladığında ben hiç ilgilenmemiştim, hatta yıllar sonra internetle tanışmıştım. Şimdi de sizin dediğiniz gibi onun esiri olduk. 8 ay ara verdim ve tekrar başladım. Şu anda sadece blog yazıyor, inceleme ve araştırma yapıyorum. Güzel ve yararlı bir makaleydi. Kaleminize ve gönlünüze sağlıklar dilerim.

    Selam ve dualarımla birlikte en Güzel'e emanet olun.

    1. Öncelikle Güzel dilekleriniz için çok teşekkür ederim abi , Allah Razı Olsun , Evet interneti doğru ve etik olarak kullanabiliyorsak eğer internet çok çok faydalı fakat bazen insanlar bunun tadını kaçırıyor, ölçüyü tutturamadığımız zaman da internet bizler için faydalı olmaktan çıkıyor

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu