GenelKişiselMuhasebe

Fatura Kesmek İçin Yapılması Gerekenler

Fatura kesmek için yapılması gerekenleri kısaca anlatmak istiyorum. Amacım, bir muhasebeci olarak bu konu hakkında bilgisi olmayan insanlara yardımcı olabilmek çünkü insanlar gerçekten hiç araştırmadan etraftan duyma sözler ile hareket edebiliyorlar.

Webmaster olan bir kişi yani evinde internet üzerinden veya herhangi bir tanıdığına web sitesi yapıyormuş ve internet sitesi yaptığı kişilerden bir tanesi fatura istemiş haklı olarak verdiği ücret karşılığında arkadaş bir forum sitesinde sormuş forum üyelerine fatura kesmem için neler yapmam gerekiyor diye inanın bana hiç alakası olmayan cevaplar vermişler orada arkadaşa yapacağı gerekli işlemleri yazdım fakat burada’da yazmak istedim Fatura kesmek için yapılması gerekenler. Bildiğim kadar anlatmaya çalışacağım.

Fatura Kesmek İçin Gerekenleri Sıralayalım

  • Önce ne iş yapacaksanız kendinize bir iş yeri bulacaksınız
  • Eğer iş yeriniz size ait değilse yani kira ise iş yeri sahibi ile kira sözleşmesi yapacaksınız.
  • Önce bir muhasebeciye gideceksiniz, muhasebeci sizden gerekli evrakları isteyecektir.
  • Muhasebeciniz’in doldurmuş olduğu işe başlama dilekçesi ile vergi dairesinde dilekçeyi havale ve kayıt ettirip sicil bölümüne vereceksiniz.
  • Yoklama memurları en geç 3 gün içinde, (fakat bazen bu süre uzayabilir )yoklama memurları sizin iş yerinize yoklama tutmak için gelecekler bu arada iş yerinde yapacağınız işle ilgili makineler , falan artık her ne iş yapacaksınız onlar olmuş olacak.
  • Yoklama tutulduktan 1 gün sonra muhasebeciniz vergi levhasını sorgulayıp İnternet vergi dairesi sisteminden çıkartıp size verecek.
  • Ticaret odasına kayıt olacaksınız veya küçük işletmeler( deftere tabi olanlar ve Basit Usul olanlar esnaf ve sanatkarlar odasına başvuru yapacaksınız , sanırım burada’da yaklaşık 500 – 600 TL gibi bir masraf gider. ( Bilgi : Ben burada 500 – 600 TL gibi bir masraf gider dedim ama bu her yıl değişebilir )
  • Artık vergi mükellefisiniz, Hayırlı olsun.
  • Vergi dairesine işe başlama dilekçenizi verdikten sonra , bir kaç gün içinde yoklama memurları sizin iş yerinize gelip yoklama yaptıktan sonra. 1 veya 2 gün sonra vergi levhasını muhasebeciniz den  alabilirsiniz.
  • Peki faturayı nerede bastırabilirim diye sorarsanız maliye ile anlaşmalı matbaalarda bastırabilirsiniz. Örneğin işini son derece kaliteli yapan müşterileri ile birebir ilgilenen matbuu.com gibi müşterisine özel tasarımlar yapan ve işini son derece kaliteli yapan matbaalarda faturalarınızı  güven içinde bastırabilirsiniz. Ayrıca bu tür işini son derece temiz ve müşteriye özel yapan matbaalarda sadece fatura değil diğer işlemlerinizi de yaptırabilirsiniz.
  • Yukarıdaki işlemleri yerine getirdikten sonra yani vergi mükellefi olup, kendinize ait fatura bastırdıktan sonra artık fatura basabilirsiniz.
fatura-kesmek
Fatura Kesmek Yapılması Gerekenler

Faturayı Nasıl Keseceğim?

Buraya kadar her şeyi sırasıyla yaptıktan sonra yani vergi mükellefi olup kendinize ait fatura bastırdıktan sonra artık sıra geldi yaptığınız işlemler karşılığında aldığınız ücret kadar fatura düzenlemeye geldi, artık satış yaptığınızda müşterilerinize aldığınız para karşılığında fatura düzenleyeceksiniz ama faturayı nasıl keseceğinizi bilmiyorsanız fatura nasıl kesilir ve yapılması gerekenler nelerdir? başlıklı yazımı okuyarak fatura keserken dikkat etmeniz gerekenleri yazmıştım. İlgili yazımı da okumanızı tavsiye ederim.

İlgili Makaleler

165 Yorum

  1. Serbest zamanlı çalışan biri olarak internet üzerinde ara sıra karşılaştığım bir problemdi. Detaylı ve anlaşılır bir biçimde anlattığınız için teşekkürler.

        1. Vergi mükellefi olmak için ilk etapta ( Muhasebeci ücreti, defter tasdik ücreti, esnaf odasına kayıt toplamda 1500- 2000 TL arasında bir masraf çıkar.

  2. Web sitenizi hemen her gün ziyaret ediyorum. Çok güncel ve başarılı bir siteniz var.

  3. Merhabalar bende bir şirkette ön muhasebe sorumlusu olarak çalışıyorum,fakat patronum benden her ay ne kadar kvd ödeyeceğimizi soruyor sağolsun müşavirimize bir şey sorulmuyor bende bilmiyorum ay sonu kdv nasıl hesaplanır bana yardımcı olursanız sevinirim.

    1. Merhaba Fatma hanım size şöyle söylim , bunun için bir önceki aydan devren KDV'nizi bilmeniz gerekir öncelikle , size kısaca şöyle anlatayım diyelim ki ilgili ayda kdv dahil 750.00 Liralık Emtia (Ticari mal ) alışınız var ( 750.00 Liranın % 18 kdv si 114,41 ) , 1000.00 Liralık satışınız var ( 1000.00 liranın % 18 kdv si 152,54 )
      ve önceki aydan devreden KDV niz yoksa eğer;
      152,54 – 114,41 = 38,13 Lira Kdv ödemeniz çıkar.

      Umarım faydalı olur.

  4. Peki sigortalı olarak çalışan bir insan nasıl fatura kesebilir çünkü ben internet üzerinden satış yapmak istiyorum ama kapıda ödemelerde fatura kesilmesi gerekiyor bu sorunu nasıl cozebilirim acaba???

    1. Sigortalı olmanız sizin vergi mükellefi olmanıza bir engel değildir. Sigortalı olan bir kişi aynı zamanda vergi mükellefi olabilir. Eskiden şöyleydi; Eğer vergi mükellefiyseniz , mükellef zorunlu olarak bağkur'lu oluyorda fakat son düzenlemeye göre artık vergi mükellefi olan kişi isterse Bağkur değil , Sgk lı olaran başka bir yer de çalışabilir tabi bunun için Bağkur'a , Bağkurunuzun durması için dilekçe vermeniz gerekiyor

  5. Merhaba ben internet üzerinden satış yapacağım ama kapıda ödemelerde fatura kesmem gerekiyormus , alici ödemeli olduğu için fatura kesmem gerekiyormus herhangi bi is yeri acmayacagim aylık 3-4 gönderim olacak sadece bu şekilde olduğunda fatura kesmem gerekiyorsa ne yapmam gerekiyor teşekkürler

    1. Merhaba , kaç adet fatura kesmeniz önemli değil , eğer bir ücret alıyorsanız bunun karşılığında fatura kesmeniz gerekir. Fatura kesebilmeniz içinde yapmanız gerekenleri yazıda belirttim ama yine de daha detaylı bilgi almak için bir mali müşavir veya vergi dairesi ile görüşmenizi tavsiye ederim. Ben burada sadece ön bilgilerden bahsettim. Bilmeniz gereken başka şeyler de olabilir.

  6. aylık veya yıllık ne masrafı olur onu merak ediyorum ben 3D modelleme yapıyorum home office olarak fatura kesmek istiyorum daha ciddi çalışmak için

    1. Vergi mükellefi olduğunuz zaman , diyelim ki işletme esasına göre veya bilanço esasına göre muhasebeniz tutulur fakat ilk başlayışta işletme olarak muhasebeniz tutulur. Aylık muhasebeciye vereceğiniz muhasebe ücreti olur. her ay damga verginiz olur 30 TL , 3 ayda bir geçiçi vergi olur ve yılda bir defa gelir vergisi olur . Tabi işinizin detayını ve nasıl fatura keseceğinizi ( miktar olarak çok mu , az mı)bilmediğim için Kdv vergisi çıkar diyemiyorum normal de Kdv vergisi de çıkar

  7. Fature kesmeden havale ile satış yapsak sorun olur mu çünkü bu miktarlar çok çok fazla benim için.

    1. Fatura kesmeden satış olmaz, Eğer bir satış yapıyorsanız mutlaka o miktar kadar karşı tarafa fatura kesmeniz gerekiyor.

    2. Once siz mal gondereceginizden Parani alıyorsaniz sorun olmaz dostum
      Yasa
      alıcı önce parayi gonderecek size güvenecek
      Zor iş
      Tam tabiriyle çatal kazık iş

      Ayrıca sizede selamlar gökhan bey .
      Takdire şayan bir hareketve iş bu yaptığınız işler
      Teskkurler

  8. Merhabalar, yazınız ve açıklamalarıniz için teşekkürler. Sorum şu, gelen fatura giden faturadan az olursa ne kadar vergi ödenir. Mesela 5000 tl'lik mal aldık. Fakat ayni ay 10.000 tl fatura kestik diyelim. Arada kalan 5000 tl'lik eksi fatura için yüzde 18 kdv dışında bir ödeme yapılır mı?
    Birde aynı ay içinde gelen giden faturaların tarihleri önemli mi? Mesela 1000 tl fatura geldi sonraki gün biz 2000 tl kestik bir kaç gün sonra 1000 tl daha ayni ürünlerle ilgili fatura geldi, bir durumda faturalar dengelenir mi, yoksa ayrı mı değerlendirilir. Çünkü bazen aldığımız ürünlerin faturası geç geliyor. Şimdiden teşekkür ederim.

  9. Merhaba 1.sorunuza şöyle cevap vereyim , aradaki 5000 TL'lik açık olunca sadece % 18 olarak düşünmeyin bunun gelir vergisi de var ayrıca ilgili ayda önceki dönemden devreden KDV niz varmı yok mu ona da bakmak gerekir.

    2.Sorunuz ise diyelim ki ilgili ay'ın 10.günü sizin fatura kesmeniz gerekiyor ama elinizde stok yok yani içeride ticari mal yok diyelim o yüzden elinizde stok yok iken fatura kesmeniz sakıncalı , ama bir iki günlük gecikme ile bir şey olmaz diye biliyorum yine de aklınız da soru işaretleri kalmaması için size en yakın vergi dairesine gidip daha detaylı bilgi alabilirsiniz.

  10. merhaba ufak bir işyeri açsan aylık masrafın devlete ödenen 650 tl ye yakıni peki yurt dışında düzen nasıl ?

    1. Yurtdışındaki muhasebe sistemi nasıldır bilmiyorum ama her ülkenin kendine özgü muhasebe sistemi , vergilendirme sistemi farklıdır.

  11. Üstad merhaba, son dediğinize takıldım "Son olarak şunu söylemek istiyorum kestiğiniz fatura kadar yaptığınız işle ilgili sizde fatura almak zorundasınız yani hiç mal giriş faturası yokken fatura kesemezsiniz keserseniz dahi bunun hepsi Kar olur ve kesiğinizin % 18 'ini KDV olarak vergi ödersiniz bununla'da kalmaz bu Kar Geçici vergiye'de yansır."
    şimdi bana yurt dışından arkadasım bazı aksesuar ürünleri yollıcak belirli periyotlarda 75 euroyu geçmiyecek kadar (75euro fazlasına vergi ödemek zorundayım) bende bunları netten satmayı planlıyorum ama bu ürünler faturasız gelicek ben mükellef olucam sattığım ürünlerede fatura kesmek istiyorum ama fatura girdisi olmayan bir ürüne nasıl fatura kesebilirim bunu anlıyamadımn yada bunun bir yolu var mı? bilgilendirirsenız çok sevinirim.şimdiden teşekkür ediyorum.

    1. Merhaba
      Yazıyı okumuşsunuz size tekrar olarak şunu söylemek istiyorum, sizin durumunuzun bir çaresi var mıdır? inanın bilmiyorum ama bildiğim bir şey var ki o da , elinizde sattığınız ürünün girişi yoksa yani o ürüne ait faturanız yoksa ve siz o ürünü sattığınızda o ürüne fatura kesecekseniz kestiğiniz faturanın tamamı KAR olur.

      Bunu vergi dairesiyle de görüşmenizi tavsiye ederim.

  12. Ben harçlık çıkarmak için ebay, amazon gibi sitelerden alacağım kozmetik ürünlerini sahibinden.com üzerinden satmaya başlamak istiyordum. Zaten az kazanacağım için %7 lik site komisyonu haricinde başka bir kesintiyle ya da evrak işleriyle uğraşmak istemiyorum. Başka bir sitede okuduğum kadarıyla 10.000 tl'lik satışın altında kalınca maliye ceza kesmeye kalkışmıyormuş, bu ne kadar doğru, diğer bir ifadeyle böyle bir şey yaparsam başım ne kadar belaya girer?

    1. Bahsettiğiniz şey ne kadar doğru inanın bilmiyorum iyi araştırmak gerek, inanın size çok güzel bir cevap, sizi mutlu edecek bir cevap vermek isterdim fakat şöyle bir şey var. Ceza yermisiniz karşı taraftan bir para tahsilatı yaptığınız için ve bunun karşılığında fatura kesmediğiniz için ceza yermisiniz bilemem yani normal de bir kişiden bir iş karşılığında para aldığınız zaman o miktar kadar fatura kesmeniz gerekiyor.

      Fakat çok korkmanıza da gerek yok açıkçası, başınız belaya girmez çok olsa para cezası yersiniz.

      1. Merhaba gökhan bey ben 10000 tllik kozmetik ürünleri almak istiyorum tanıdığım 8 9 tane kuaföre satış yapmayi planlıyorum ilk etapta dukkan açmak istemiyorum evimde bi yere ürünleri depo şeklinde koyup bu şekil satış yapmak istiyorum ama fatura kesmem gerekiyor dukkan olmadan urunlerimi fatura kesip satabilirmiyim

        1. Merhaba Ali bey.
          Fatura kesmeniz için illa ki bir iş yerinizin olması önemli değil, evinizi iş yeri olarak gösterebilirsiniz.
          Vergi dairesine vereceğiniz işe başlama dilekçesine , iş yeri adresi olarak evinizin adresini yazarsınız böylece vergi dairesinden gelecek olan denetleme memurları, evinize gelir ve iş yeri olarak evinizi kullanacağınızı belirtirsiniz.
          Size tavsiyem eğer küçük bir iş yapacaksanız basit usülde vergilendirilmek için basit usül vergi mükellefi olarak başlayabilirsiniz, kazancınız arttıktan sonra bir üst sınıfa geçebilirsiniz veya istediğiniz zamanda bir üst sınıfa geçebilirsiniz
          (Basit usülden sonraki vergi mükellefi türleri; İşletme defteri esasına göre vergi mükellefi ve bilanço esasına göre vergi mükellefi yani 1.sınıf mükellef olarak geçer )

          Aşağıda linkteki yazımı okursanız vergi mükellefi olmak ve fatura kesmekle ilgili daha detaylı bilgiye sahip olabilirsiniz. Aşağıdaki yazımı da okuduktan sonra eğer aklınıza takılan farklı bir şey varsa yorum bölümünde belirtirseniz yardımcı olmaya çalışırım veya size yakın herhangi bir vergi dairesinden veya vergi dairesi çağrı merkezinden de detaylı bilgi alabilirsiniz.
          https://bloggokhantekin.com/2017/04/vergi-mukellefi-olmak-ve-fatura-kesmek-icin-neler-yapilmasi-gerekiyor.html

    2. Şunu da özellikle belirtmek istiyorum daha detaylı bilgi almak istiyorsanız ve böyle bir şey yapacaksanız eğer ben derim ki bir vergi dairesine gidin daha detaylı olarak bilgi alın derim.

  13. Yazınız benim için çok açıklayıcı oldu teşekkürler. Benimde kendi websitem var reklam karşılığı bir müşterim fatura istedi ilk defa karşılaştığım bir durum oldu

  14. Merhabalar Gökhan bey
    İnternet üzerinden bir kaç parça ürün satmak istiyorum
    Fatura kesmemenin suç olduğunu araştırmalarda tespit ettim.
    Bu konuda ne yapmamız gerekir?
    Teşekkürler..

    1. Merhaba
      Fatura kesmek neden suç onu anlamayamadım, vergi mükellefi olduktan sonra fatura kesmeniz de bir sorun yok, yukarıdaki yazımı ve yazı içinde '' Fatura kesmek için şu işlemler yapılmalıdır.'' yazıya link verdim ona tıklayarak veya site içinde arama yaparak bu konuda yazmış olduğum yazılarımı okuyabilirsiniz

      Fakat kısaca söylemek istiyorum ; Öncelikle fatura kesebilmeniz için önce vergi mükellefi olmak zorundasınız , vergi mükellefi olmayan bir kişi fatura kesemez , hatta bir matbaada Fatura dahi bastıramaz.

  15. merhaba öncelikler bu konulara çok uzağım eğer saçma sorular sorarsam mazur görün
    ilk olarak evde el yapımı çanta üretip instagramda satmaya başladım şuan 3 aylık bir süreci geride bıraktım ve başarılı bir grafikle ilerlemekteyim fakat sizinde bildiğiniz gibi maliye bu durumlarda ceza kesebiliyorumuş.
    bende alternatif olarak tasarımcıların tasarımlarını satabildiği zet.com adlı sitede satış yapmaya karar verdim fakat burada da fatura kesme zorunluluğu oluştu.
    sorum şu olucak şirket sahibi olmadan fatura kesme imkanım var mı yada evde ürünlerimi yaptığım için yukarıda sıraladığınız zorunluluklardan atlayabileceklerim var mıdır ?(masarafımı azalta bilmek için) ve sattığım ürünler üzerinden ne kadar vergi vermem gerekmekte ?
    şimdiden teşekkür ederim

    1. Fatura kesmeniz için şirket olmanıza gerek yok , şahıs olarak vergi dairesine işe başlama dilekçesi verin , işe başlama dilekçesinde BASİT USULÜ tabi mükellef olarak işaretlersiniz adresi de evinizi gösterebilirsiniz sanırım,

      Fakat diyelim ki basit usülde vergilendiriliyorsunuz yani Basit Usül mükellef oldunuz bu defa da ürün sattığınız kişiler sizden KDV li fatura isteyebilir, Basit Usül olursanız KDV den muaf olursunuz, bu da fatura keseceğiniz kişinin işine gelmeyebilir, basit usül yılda bir defa Gelir vergisi öder

      Bence böyle bir niyetiniz varsa , en yakın vergi dairesine gidin daha detaylı bilgi alın derim ben.

  16. Cevabiniz icin tesekkur ederim bir sorum daha olucak peki emekli biri basit usulde fatura kesebilir mi,basit usulde fatura kesmenin bagkur primi yatirma gibi bir zorunlulugu var midir,yada emekli maasindan kesinti yapilir mi

    1. Rica ederim.
      Kişinin emekli olması basit usule tabi olmasına engel değildir , fakat daha önce herhangi bir mükellefiyeti olan bir kişi tekrar mükellefiyet başvurusu yaptığı zaman basit usül olamıyor diye biliyorum. Mükellef olan kişi emekliyse emekli aylığından kesinti olur ( sanırım % 15 ) gibi bir kesinti oluyor. vergi mükellefi ister emekli olsun ister olmasın bağkur yatırmak zorunda fakat yeni yasayla birlikte isterse bağkur değil de başka bir yerde sgk'lı olarakta görünebilir diye biliyorum. Yukardada dediğim gibi eğer böyle bir şey yapmayı düşünüyorsanız mutlaka bir vergi dairesine gidip daha detaylı bilgi alın çünkü mevzuatlar zaman zaman değişiyor. Yani ben yanlış bir şey söylemek istemiyorum o yüzden vergi dairesinden de daha detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz

  17. İyi günler internet üzerinde satış yapmayı düşünüyorum. Sattığım ürünlerin faturalarını başka bir tanıdığım bir firmaya kestirirsem sorun olur mu ?

    1. İyi günler
      Bu konuda kesin bir şey söylemem fakat sattığınız ürünün ücretini siz tahsil ettiğiniz için, sizin fatura kesmemeniz sorun olabilir.

      Fakat şöyle bir şey olabilir. Örnek veriyorum alıcı aldığı ürünün ücretini, fatura kestireceğiniz kişinin hesabına yatırabilir. Bu şekilde bir sorun olacağını düşünmüyorum çünkü ücreti alan kişi fatura kesmiş olacak.

      Daha iyi bir bilgi almak için bir vergi dairesine gidip görüşmenizi tavsiye ederim.

  18. İyi günler gökhan bey ben serbest meslek boyacı ustasıyım bir web sitem var müşterilerim fatura istiyor illa şahıs şirketi kurmam gerekiyormu nasıl yol izleyebilirim

    1. İyi günler.
      Fatura kesebilmeniz için illaki şirket kurmanıza gerek yok
      Vergi mükellefi olursunuz şahıs olarak o şekilde de müşterilerinize fatura kesebilirsiniz. Yani fatura kesmek için illaki şirket kurmaya gerek yok, Öyle olsaydı herkes şirket kurardı , ortalık şirketten geçilmezdi, :)
      Şaka bir yana bu konuda daha detaylı bilgi almak için size en yakın vergi dairesine giderek daha detaylı bir bilgi alabilirsiniz.

  19. bende muhasebeciyim anlatmama rağmen ısrarla yanlış yapanlar var onlar sopalık :) herkesin anlayabileceği bir anlatım olmuş :)

  20. Merhabalar. iş yerim var ve alacağım taşınmazın faturasını alacağım kişiden istedim. Fakat kişinin herhangi bir fatura kesmesi için üzerine kayıtlı şirketi yok ve bende arsayı şirketimin üzerine yapıp vergiden düşmek istiyorum bunun için ne yamam gerekli

    1. İnanın bu konuda bilgim yoktur yanlış bilgi vermek istemem.
      Siz, en iyisi bu konu için herhangi bir vergi dairesi ile görüşün bence veya bir yeminli mali müşavir ile görüşün.
      Yardımcı olamadığım için üzgünüm.
      İyi günler.

        1. Herkesin dürüst olup olmadığını bilemem ama içinde birazcık Allah korkusu olan herkes işini en iyi şekilde ve kul hakkı yemeden yapar. Yani hepsi düzgün diyemem tabi ki içlerinde işini iyi yapmayanlar vardır muhakkak ama genelleme yapamam. :)

  21. Gökhan bey yazınız çok bilgilendirici olmuş, teşekkür ederim.

    Bu yazıda değinilmemiş bir sorum var.Ben bir yazılımcıyım, online rezervasyon yapılan ( bu rezervasyonlardan belli miktar komisyon almayı planlıyorum )bir web sitem var.

    Yukarıda ''.. kestiğiniz fatura kadar yaptığınız işle ilgili sizde fatura almak zorundasınız ..'' diye yazmışsınız, yazılımı kendim yapıyorum ,herhangi bir ürün satın almıyorum yani maddi olarak giderim yok. Fatura alabileceğim bir durum ortada yok .Bu gibi alışverişlerde ne tür çözümler üretiliyor ?

    1. Rica ederim.

      Örnek veriyorum yazılım yaparak herhangi bir program veya bir web site tasarımı yaptınız diyelim, eğer hiç masraf faturanız olmazsa kestiğiniz fatura diyelim ki 100 liralık fatura kestiniz 100 liranın % 18'i KDV olarak ödersiniz, % 15'i Geçiçi Vergi olarak ödenir, bir de yıl sonunda ödenen GELİR VERGİSİ var yani 100 liranın 45 lirası vergi olarak ödemiş olursunuz.

      Fakat, yazılım işi yapıyorsunuz sizde buna uygun masraf bulabilirsiniz, örnek veriyorum bilgisayar parçası faturası veya iş yerinde kullanılmak üzere alınmış temizlik malzemesi, iş yerine yapılan masraflar için almış olduğunuz faturalar verginizi düşürecektir.

      Umarım anlatabilmişimdir.

  22. Merhaba Gökhan Bey.

    Soracağım sorunun cevabını deli gibi her yerde aradım bulamadım az önce sayfanıza denk geldim inşallah yardımcı olabilirsiniz.

    Ben freelancer grafik tasarımcıyım. Ama ben direk müşteriyle çalışmıyorum. 99designs.com gibi yarışma tarzı olan bir sitede çalışıyorum. Müşteri yarışmacılardan birini seçtiğinde para credit olarak sitedeki profile gönderiliyor. Sonrasında paypal'a, payoneer'a çekiyorsunuz. Yani yarışma ödülü 150 dolarsa önce sitenin içinde ödeniyor bize, sonra paypala gönder diyoruz oraya atıyorlar. Ordan da Garanti bankası İş bankası artık hangisindeyse banka hesabınıza parayı çekiyorsunuz.

    Paypala gelen paranın göndereni direk 99designs. yani yarışmayı düzenleyen değil. Ben kazandığım paranın vergisini nasıl vereceğimi bulamadım. Aylık 3000-5000 lira arası kazandığım oluyor. Fatura kesmem lazım galiba araştırmalarımdan onu anladım. Ama amerikadaki bu siteye mi kesicem faturayı? Vergi vereceğim zaman bana sormıcaklar mı nasıl kazandın 5000 lira diye. Ya da her yıl sonunda bu sene 10 000 lira kazandım kesin vergisini mi dicem? Kafam çok karışık yani :)

    Tasarım sitesinde yarışma kazanıyorum ordan çekiyorum parayı falan diye anlatsam kesinlikle anlayacaklarını zannetmiyorum ki birkaç yere sordum sıfır yardım :)

    İnşallah aydınlatıcı birşeyler önerirsiniz.

    1. Merhabalar.
      Kısaca anlatayım. Siz parayı siteden aldığınız için sizden stopaj vergisi kesiliyor olmalı, şöyle ki, örneğin siz müşteriyle 5000 TL' ye anlaştınız, müşteri parayı önce siteye ödüyor, siteden de size gönderiyorlar ya o 5000 TL'nin hepsimi geliyor yoksa 5000 TL'den komisyon ücreti gibi bir ücret kesiliyor mu? bildiğim kadarıyla bu tür siteler size para gönderirken sizin adınıza stopaj vergisi kesiyor olması gerekiyor. Yok eğer müşteriyle anlaştığınız 5000 TL size direk hiç kesinti olmadan 5000 TL olarak geliyorsa evet bu durumda aldığınız para karşılığında fatura düzenlemeniz gerekiyor. Fatura kesebilmeniz içinde vergi mükellefi olmanız gerekiyor. Fakat şunu belirtmek istiyorum öncelikle daha detaylı bilgi almak isterseniz eğer size yakın bir vergi dairesine gidin derim ben.

      Fakat şunu da belirtmek istiyorum. Türkiye' de bu tür işleri yapan çok fazla olduğu için pek bir şey olacağını sanmıyorum. Ama bu benim kendi düşüncem yani sizi etkilemek istemiyorum.

      Daha detaylı bilgi almak için lütfen herhangi bir vergi dairesine gidin derim ben veya çevrenizde Yeminli Mali Müşavir varsa onlardan da detaylı bilgi alabilirsiniz.

      Neler yapmanız gerektiğiniz onlar daha detaylı anlatır. Sorularınıza detaylı cevaplar veremediğim için üzgünüm. Ama bu işi devamlı yapıyorsanız eğer mutlaka vergi dairesinden detaylı bilgi alın.

    2. Teşekkürler. Evet bugünlerde gidicem mali müşavire. Ben bu soruyu sorduktan sonra Paypal Türkiyeden çekilme kararı aldığını duyurdu :))))) Şaka gibi bir gelişme.

      Bu arada evet mesela bire bir iş yapabiliyorsunuz müşteriyle isterse. O zaman invoice hazırlıyorsunuz site içinde ve orada 100 lira yazıyorsam belli bir yüzdeyi site direk kendine ayırıyor öyle gönderiyorum invoice'u. Benim kafam karışıyor bu kısımda çünkü bu adamlar kendi ülkelerine vergisini ödüyor zaten. Mesela vergi memuruna benim borcum yok adam zaten kendi payını kesti desem bunu nasıl ispat edicem falan soru işareti.

      Şimdi Paypal kepenk kapatınca mecburen Payoneer'a geçmek gerekti. Onu da araştırdım o sistemde de para Türkiye'ye girmiyor gibi gözüktüğü için vergilik bir durum olmuyor deniyor. İyice saçma sapan durumlar.

      Keşke ben beyan falan etmekle uğraşmasam da devlet gelip Hayırlı işler 100 lira verginiz var verin dese :)

      Teşekkürler yardımınız için iyi çalışmalar. En kısa zamanda mali müşavire gitmek lazım.

    3. Rica ederim.
      Size gelen paradan belli bir ücret( vergi ) kesildiği için herhangi bir şey olacağını sanmıyorum. Fakat siz yinede bir detaylı bilgi alın derim ben.

      Beyan sistemi olmasaydı adaletsizlik olurdu. Yani 10.000 TL kazananda aynı vergiyi öder, 1000 TL kazananda aynı vergiyi öder. O yüzden o dediğiniz çok zor :))

      Aslında vergi sistemimiz güzel fakat vergi oranları çok fazla.

      Umarım aklınızdaki soru işaretlerini giderebilirsiniz.
      iyi günler.

  23. vergi mükellefi değilim aracılıktan dolayı komisyon ücreti alacağım vergilendirmesi nasıl olacak

    1. Bu konuda buradan bir şey söyleyemem ama sizinde vergi mükellefi olmanız ve aldığınız komisyon kadar, komisyon aldığınız kişiye fatura kesmeniz gerekir. Daha detaylı bilgi almak için en yakın vergi dairesine gidebilirsiniz. Yanlış anlamayın lütfen buradan ne desem eksik anlatmış olurum.

  24. Merhaba ben instagram üzerinden 2 hafta önce satış yapmaya başladım iki ürün sattım eft ile yalnız vergi ödemiyorum ptt ile gönderiyorum sorun olmıcağı söyleniyor ama okuduklarımdan sonra tereddüt ettim acaba bir bilginiz var mı bu konuda yasal mıdır bu olay çok ürün satışı olmadığı taktirde ileride cezayla karşılaşırmıyım ?

    1. Bu konuda bir şey diyemem yani bir şey olmaz derim bir şey olur, bir şey olur derim bir şey olmaz, bence siz en iyisi vergi dairesi ile görüşün böylece aklınızdaki soru işaretleri de gitmiş olur daha detaylı bilgi almış olursunuz.

  25. merhabalar gokhan yazılarınız dıkatle takıp edıyorum .gayet olumlu ve mantıklı paylasımlarınız var sımdıden hersey ıcın tesekkur ederım sıze . sorum du
    ben sahıs fırması açmak ıstıyorum
    1) ben elektrık ıcın ısyerı açmak ıstıyorum ama sadece fatura kesmek ıstıyorum , mal almadan ısyerı fatura kesebılır mı
    yani.. ben sadece içlik bedelı dıye fatura kesebılırmıyım.
    2) sahıs fırmasına en fazla ne kadar fatura kesılebılır.

    1. Merhabalar;
      Anladığım kadarıyla komisyon fatura kesmek istiyorsunuz, komisyon faturası kesmek içinde yukarı da anlattığım işlemleri öncelikle yapmanız gerekiyor zaten şahıs firması açacağınızı söylemişsiniz.

      Eğer doğru anladıysam, yani komisyon faturası ( belli bir iş karşılığında almış olduğunuz ücret karşılığında keseceğiniz fatura ) kesecekseniz, kestiğiniz fatura miktarı kadar masraf faturası toplamanız gerekir. Diyelim ki, aylık 1000 liralık fatura keseceksiniz, en azından 800 – 900 lira masraf faturası bulmanız gerekir.

      Diyelim ki, 1000 liralık fatura kestiniz ama hiç masraf faturası bulamadınız, 1000 lira üzerinden vergilendirilirsiniz, kesmiş olduğunuz 1000 liranın tamamı kâr olur o yüzden 1000 lira üzerinden vergilendirilirsiniz, o ay ( masraf bulmadığınız ay) KDV vergisi çıkar, 3 ay sonrasında ise Geçici vergi çıkar.

      2. sorunuz;
      Şahıs firmasına ne kadar fatura kesilir, bunun bir miktarı yoktur, fakat 7000 lira ve üzeri fatura kestiğiniz zaman aldığınız ücretin banka hesabınızdan geçmesi gerekir ( eğer imkanınız varsa, küçük miktarlar hariç hatta küçük miktarlarda olsa daha iyi olur, aldığınız ücretin banka hesabınızdan geçmesi ileri ki zamanlar için daha iyi olacaktır. )

      Bilgi: Bir çok kişi, işletme ile şirketi karıştırıyor, eğer yapacağınız iş küçükse veya büyükse fark etmez, LTD ŞTİ, şirket açmak yerine normal şahıs işletmesi açabilirsiniz.

      Çünkü diyelim ki, işletmeniz çalışmadı istediğiniz sonucu alamadınız ve işi kapatmak istediniz, şirket olduğu zaman, şirketi kapatmak çok zor, 2 yıl sürüyor.

      Fakat normal vergi mükellefi olursanız, ( yani şirket açmadan )
      Diyelim ki, işiniz tutmadı ve kapatmak istediniz sadece tek bir dilekçe ile ( işi bırakma dilekçesi ) vergi kaydınızı sildirebilirsiniz.

      Biraz karışık anlatmış olabilirim, eğer aklınızda böyle bir şey varsa size tavsiyem bir muhasebeciye veya bir vergi dairesine gidip daha detaylı bilgi alabilirsiniz.

    2. gokhan beyler gayet ıyı acıklayıcı yazılarınız oldu.yardımınızıcın de cok tesekkur ederım,ınsalara buşekılde fayda oldugunuz ıcın de tekrar tesekkur ederım .kendınıze ıyı bakın

  26. gökhan bey ben basit usulde bayan kuaförü işletiyorum bagkurum tıllık vergimi ödüyorum ama internet üzüerinden satış yapmak istiyorum kapıda ödemeli istiyolar genellikle kargo şirketleri fatura istiyor ben basit usule tabşyşm aynı zamanda fatura kesebilirmiyim

    1. Evet fatura kesebilirsiniz, fakat sizde yani basit usule tabi mükelleflerde kdv oranı olmadığı için kabul ederler mi bilmiyorum bunu bir kargo şirketine sorun isterseniz, fakat kabul etmeleri gerek çünkü kdv de olmasa sonuçta fatura kesmiş oluyorsunuz.
      Zaten yılda bir defa vergi ödüyorsunuz siz, bunları biliyorsunuz sanırım.

  27. gökhan bey ben basit usulde bayan kuaförü işletiyorum bagkurum tıllık vergimi ödüyorum ama internet üzüerinden satış yapmak istiyorum kapıda ödemeli istiyolar genellikle kargo şirketleri fatura istiyor ben basit usule tabşyşm aynı zamanda fatura kesebilirmiyim

  28. Gökhan Bey merhaba,
    Bilgileriniz ışığında bir şahıs şirketi kurmuştuk, ara ara sitenize göz gezdirerek bu alanlardaki eksiklerimizi gideriyoruz, teşekkürler, başarılarınızın devamını dileriz.

  29. Merhaba Gökhan Bey,
    Öncelikle bu faydalı paylaşımınız için teşekkür ederim.

    Şahıs şirketi kurma işlemlerini öğrendim. Ancak şahıs şirketi kurduktan sonrası ile ilgili aklımdaki bazı soruları size sormak istiyorum. Aydınlatırsanız çok sevinirim. Bunlardan biri şu:

    Yurtdışındaki bazı firmalar için çalışmalar yapacağım. Hazırladığım çalışmalara için keseceğim faturaların karşılığı, Euro olarak banka hesabıma gönderilecek. Bu bedelin de vergisini ödeyeceğim. Ancak oluşabilecek kur farkı için, sanırım ayrıca vergi ödemem söz konusu olacak değil mi? Eğer öyleyse, ben bu gönderilen dövizi, gelir gelmez TL'ye mi çevirmeliyim? Nasıl bir yol izlemem daha kazançlı olur?
    Örnek vermek gerekirse, 100 Euro fatura kestim. Bunun o günkü Merkez Bankası kuruna göre karşılığı neyse vergisini ödeyeceğim. Ama diyelim ki, banka hesabıma gelen dövizi TL'ye çevirmedim. Bu sefer, Vergi Dairesi bana, dövizden kar ettiğim için tekrar bir kur farkından oluşacak kazanç vergisi çıkaracak mı?

    1. Merhaba.
      Bu konuda çok fazla bilgim yok ama şöyle söyleyeyim size, örnek veriyorum siz 1000 Euro'luk satış yaptınız ve 1000 Euro'luk fatura kestiniz. Ay sonunda KDV beyannamesinde Muhasebeciniz vergilendirme yaparken Bir ay boyunca kestiğiniz faturaları toplar vergilendirmeyi o şekilde yapar.

      Burada sizin dikkat etmeniz gereken tek şey, fatura kestiğiniz gün Euro kaç TL ise onu fatura üzerinde belirtirseniz daha iyi olur.

      İnanın bu konuda çok bilgim yok, daha önce böyle bir durumla karşılaşmamıştım. Bende daha detaylı bilgi almak için ve aklınızda şüphe kalmaması için 444 0 435 e-beyanname çağrı merkezini arayıp aklınızdaki sorulara daha iyi cevaplar alabilirsiniz veya size yakın bir vergi dairesine gidip, vergi dairesine vergilendirme bölümünde daha iyi bir cevap alabilirsiniz.

      Bu konuda fazla bilgim olmadığı için yardımcı olamadım.
      Kusura bakmayın.
      İyi günler.

    2. Cevabınız için teşekkürler. Aktardığınız numara iptal olmuş, yeni numaraları varmış: 444 0 189. P.tesi arayıp öğrenmeye çalışacağım.

      Bir diğer sorum da şöyle:
      Mesela aylık damga vergisi, geçici vergi, yıllık vergi vs. Bunları tutacağım muhasebeci hesaplayıp beyan ediyor değil mi? Sonra da bana ödemem gereken miktarları mı söylüyor yoksa ben mi takip ediyorum. Bu konuda da bilgi bulamadım. Yani mesela muhasebeci bana bilgi vermedi diyelim, o zaman ben bütün bu vergilerin detaylarını (ne kadar vs.) ne zaman ve nereye ödeneceğini nasıl öğrenebilirim?

    3. Rica ederim.

      Şöyle anlatayım, örnek veriyorum ocak ayında almış olduğunuz mal alış faturaları, iş yerinde yaptığınız masraf faturalarını ve müşterilerinize kestiğiniz faturaları muhasebecinize götürüyorsunuz onlar kayıt işlemlerini yaptıktan sonra vergilendirmenizi yapar size ne kadar vergi ödeyeceğinizi söyler, sizin yapmanız sadece faturalarınızı ( aldığınız ve sattığınız faturaları, masraf faturalarını ) muhasebeciye götürmek gerisi muhasebecinin yapacağı iş.

      Bilgi olarak şunları da eklemek istiyorum; damga vergisi yani eğer ilgili ayda KDV vergisi çıkmazsa damga vergisi 33 lira yani beyannameyi boş olarak ta verseniz dolu olarak ta verseniz damga vergisini mutlaka ödeyeceksiniz.

      Geçici vergi ise yılda 4 defa olmak üzere 3 ayda bir çıkar, gelir vergisi ise yılda bir defa verilir, eğer geçici vergilerinizi öderseniz ödediğiniz geçici vergiler gelir vergisinden düşürülür yani şöyle ki, diyelim ki geçici vergide her dönemde 100 lira olmak üzere toplam 400 lira geçici vergi ödediniz diyelim ve yıl sonunda 1000 lira gelir vergisi çıktı diyelim ödediğiniz 4000 lira gelir vergisinden düşer, 600 lira gelir vergisi çıkar.

      Sizin tek yapmanız faturalarınızı düzenli olarak muhasebecinize götürmek, zaten muhasebeciniz sizi bu konuda bilgilendirecektir.

      Ek olarak şunu da belirtmek istiyorum. Muhasebe de her şey bir ay geriye dönük olarak yapılır, yani 2016-2. ayda 2016-1. ay'ın işlemleri yapılır.

      Her şey 1 ay geriye dönük yapılır. Bu konularda muhasebeciniz daha ayrıntılı olarak bilgilendirecektir sizi.

  30. Merhaba Gokhan bey,
    Bilgisayar işiyle uğraşıyorum, vermiş olduğunuz değerli bilgiler doğrultusunda şahıs şirketi kurmaya karar verdim. Benim Merak ettiğim;
    2. El xyz isimli br elektronik cihazı satın aldıktan sonra, Xyz ismiyle satıp fatura kesmek istiyorum. Bunun için gider pusulası mı düzenlemek gerekiyor?
    Mesela bir arkadaşım yurtdışından getirdiği ve kullandıktan sonra ikinci el olarak sattığı bir "Hp Switch 100/1000 gbps" ürünü ben satın alsam, farklı bir kişi veya firmaya aynı isimle satıp fatura nasıl kesebilirim? kesebilirsem vergilendirmesi nasıl olacaktır? bu konulardaki cevabınız için şimdiden teşekkür eder, çalışmalarınızda başarılar dilerim.

    1. Merhabalar.
      Defter tutan işletmecilerin, defter tutmayan kişilerden (çiftçiler hariç) satın aldıkları mal veya hizmetler karşılığında düzenledikleri ticari belgeye gider pusulası denir.

      Satmış olduğunuz ürün için, ürünü sattığınız kişiye o ürünü kaç liraya sattıysanız o kadar miktarda fatura keseceksiniz, kesmiş olduğunuz faturaları ay sonunda muhasebecinize götüreceksiniz, muhasebeciniz vergilendirme işlemlerini yapacaktır.

      Fatura kesebilmeniz için vergi mükellefi olmanız gerekiyor, zaten onu yazmışsınız şahıs şirketi kuracağım demişsiniz, yani işletmenizi kurduktan sonra ( vergi mükellefi olduktan sonra ) fatura kesmeniz de bir sıkıntı yok.

      ÖNEMLİ BİLGİ : Şunu belirtmek istiyorum, diyelim ki bir ürün aldığınız 1000 TL karşılığında aynı zamanda 1000 TL'lik faturasını da aldınız, yani elinizde 1000 TL'lik bir ürün var, eğer siz o ürünü 1500 TL'ye satarsanız 500 TL kar etmiş olursunuz, fakat elinizde fatura olmadan siz fatura çıkışı yaparsanız ne kadar çıkış yaparsanız o kadar kar etmiş olursunuz, yani elinizde hiç fatura yok diyelim bu durumda ürün sattınız 1000 TL karşılığında ve o 1000 TL'lik fatura kestiniz 1000 TL'nin tamamı kar olmuş olur. Demek istediğim bu duruma dikkat etmenizi tavsiye ederim. Elinizde ürün faturası olmadan fatura keserseniz vergilendirmeniz yüksek olur.

      Bu konularda aklınız da bir soru işareti kalmaması açısından size yakın bir vergi dairesine veya bir muhasebe bürosuna gidip detaylı olarak bilgi alabilirsiniz. Veya vergi dairesi çağrı merkezini arayıp bilgi alabilirsiniz.

      Vergi dairesi çağrı merkezi 444 0 189 buradan ulaşabilirsiniz.

  31. merhaba gökhan bey
    ben simdi bi bujiteri ve saat dukkani acsam urunleri yurtdisindan getirsem faturasiz geliyorlar zaten burda fatura kesersem satarken ornek bir saati 250 ye satarsam ve fatura kesersem bunun toplam vergisi ne kadar olur birde yillik gelir vergisi ne kadardir

    1. Böyle bir şey yaparsanız tamamen zarar etmiş olursunuz, çünkü elinizde o ürünün faturası olmadığı için, elinizde olmayan bir ürünü satmış olursunuz.

    2. gökhan bey
      rica etsem biraz aciklayabilirmisiniz tam olarak anlamadim :) urunleri instagram tarzi sitelerdede satacagim

    1. Şöyle anlatayım size, siz satacağınız ürünleri faturasız olarak aldığınız için yani o ürünlerin faturası olmadığı için, siz de müşterilerinize sattığınız ürün kadar fatura keseceğiniz için elinizde o ürünün faturası olmadığı için diyelim ki 100 TL fatura kestiniz 100 TL'nin tamamı kar olur.

      Vergilendirmesi ise

      100 TL'nin % 18 Kdv vergisi
      100 TL'nin % 15' i geçici vergi ödemeniz gereken vergi

      Yıl sonundaki gelir vergisinde ise, yılda 4 defa çıkacak olan geçici vergileri öderseniz Gelir vergisi çok çıkmaz sadece damga vergisi çıkar.

      Şunu da belirtmek istiyorum.

      Siz basit usulde mükellefimisiniz yoksa gelir vergisi mükellefimisiniz.

      Yani küçük işlemler yapacaksanız önce basit usül ile başlamanız daha mantıklı olacaktır.

      Aklınızın karışmaması için bir muhasebe bürosuna ve size en yakın vergi dairesine gidip detaylı bilgi alın bence.

    2. cevaplariniz icin cok tesekkur ederim basit usul acmayi dusunuyorum basit usul olursa internet uzerinden satis yaptigimda ek vergi odemeyecegim galiba dogrumu faturasiz yurtdisindan getirdigim urunlerin sadece gelir vergisinimi odeyecegim dogru anlamismiyim tesekkur ederim :)

    3. Rica ederim.
      Evet basit usül olursanız, kdv beyannamesinden ve geçici vergi beyannamesinden muaf oluyorsunuz, sadece yıl sonunda gelir vergisi beyannamesi vereceksiniz, yani yılda sadece bir defa beyanname veriyorsunuz.

  32. hocam size son bisey sormak istiyorum gercekten cok yardimci oldunuz size cok tesekkur ederim soru:gelir vergisi yil sonunda toplam satis toplanarakmi hesaplanir yoksa aylikmi veya gun sonu faturasina gire gunlukmu tesekkur ederum

    1. Rica ederim.
      Gelir vergisi şöyle hesaplanır;

      12 aylık kazançlarının matrah toplamları alınır ( Kdv siz toplamlar) ve gelir vergisi bu kazanç üzerinden hesaplanır. Yani 1 yıllık kazanç tutarınız üzerinden hesaplanır.

      Matrah toplamına göre kdv dilimleri şöyledir;

      016 yılı için ücret harici gelirlere uygulanacak gelir vergisi dilimleri şöyledir:

      Matrah toplamı 0 – 12.600,00 TL arasında olanlar %15,
      Matrah toplamı 12.600,01 TL ile 30.000,00 TL arasında olanlar %20,
      Matrah toplamı 30.000,01 TL ile 69.000,00 TL arasında olanlar %27,
      Matrah toplamı 69.000,01 TL ve daha fazla olanlar için %35'dir.

      Yani yıllık matrah ( kdv siz toplam ) tutarınız ne kadarsa kazancınızın o kadarını vergi olarak ödersiniz, tabi burada bazı indirimlerde olur, örneğin demirbaş indirimleri, sigorta indirimleri, çocuğunuzun eğitim masraflarının belli bir kısmı bunlar vergiden düşer ( Muhasebeciniz bunları hesaplayacaktır.)

      Örnek veriyorum ; 12. ay sonunda matrah toplamınız 12.000 TL
      % 15 vergi ödersiniz, fakat yukarıda da dediğim gibi eğer demirbaş indirimiz varsa, bunlar ödeyeceğiniz gelir vergisinden düşürülür veya bağkur gideriniz, çocuğunuzun eğitim giderinin belli bir kısmı. ( muhasebeciniz bunları dikkate alır zaten )

      Kısaca tekrar belirteyim, gelir vergisi yıl sonundaki toplam satış tutarına göre hesaplanır.
      Biraz uzun oldu ama ayrıntılı olarak anlatmak istedim.

  33. Sorum çok aptalca olacaksa özür dilerim ancak merak ettiğim şey.. vergi mükellefi olan kişi mutlaka bağkur primlerini ödemek zorunda mı? Yaptığım dj lik işinde müşterilerime fatura kesebilmek istiyorum ve bireysel emeklilik yaptırmak istiyorum. Bağkur ödemeleri benim için çok fazla. Yardımcı olursanız sevinirim.

    1. Estağgirullah.

      Eskiden bağkurlu olma zorunluluğu vardı. Fakat son düzenlemelerde isteyen kişi kendini başka bir yerde de Sigortalı gösterebilir.

      Bireysel emeklilik, sayılmıyor.

      Şu anda bağ-kur ve sgk prim tutarları neredeyse aynı, ben yerinizde olsaydım bağ-kur yatırırdım. Diyelim ki bağkur yatırdınız ve emekli olmanıza son 3,5 yıl kaldı o zaman SGK'ya geçin yine SGK'dan emekli olmuş olursunuz.

      Bilgi: Vergi mükellefi olduğunuz zaman bağ-kur otomatik olarak başlar.

  34. Satılan malın kukllanılmış olma durumunun faturada özellikle mesela parantez içi gibi bir yöntemle belirtilmesi gerekli midir? Yol gösterirseniz müteşekkir olurum.

    1. Eğer kullandığınız bir ürünü satıyorsanız bunu fatura'da ( Bu ürün sıfır değildir gibi ) belirtme zorunluluğu yoktur. Fakat etik açıdan sizinde dediğiniz faturanın açıklama kısmında yani ürün bilgilerini yazdığınız yerin alt tarafında parantez içinde ürünün 2. El olduğunu belirtmeniz daha iyi olacaktır.

      Kısacası bu durumda ben olsam, yani kullandığım bir ürünü satmış olsam, ürünü alan kişi ürünün sıfır olmadığını biliyor olsa dahi mutlaka buna benzer bilgilendirme yazısı yazardım.

  35. Ben satacağımdan değil de kesilmiş bir faturada bu beyanın yapılmamasına rağmen makinelerin kullanılmış olduğu şüphesi üzerine "acaba fatura kesiminde bir usulsüzlük var mı?" diye üzerine gitmek için sormuştum. Örneğin KOSGEB teşvikleri için yatırım makinelerinin kullanılmamış olması şart ama fatura bunu anlamak için delil oluşturamayacak demek ki. VUK 229'da geçen 'malın nevi' ifadesinden 'özellikle nitelikli yatırım mallarının model yılının faturada açık yazılması gerekir.' denebilir mi? diye araştırıyorum ama sanırım, işaret ettiğiniz üzere buna dair bir mevzuat hükmü bulamayacağım, çünkü yok.

    1. Bu konu hakkında herhangi bir vergi dairesi ile görüşmenizi tavsiye ederim. Vergi dairesine gidecek vaktiniz yoksa bile 444 0 435 numaralı e-beyanname çağrı merkezi ile görüşmenizi tavsiye ederim. Belki daha farklı bir işlemi vardır.

      Ayrıca şöyle bir şeyde var, diyelim ki bir ürün aldınız faturasını kestirdiniz ve ürünün sıfır olmadığını anladığınızda mahkemeye başvurarak hakkınızı da arayabilirsiniz. Çünkü siz o ürünü alırken sıfır olarak alıyorsunuz. Satıcı size bu durumu belirtmediyse, ikinci el bir ürünü sıfır gibi satarak suç işlemiş olur.

    2. Ek olarak
      444 0 189 numarayı da arayabilirsiniz, bu numaradan daha detaylı bilgi alabilirsiniz. Eğer aklınıza takılan bir şey varsa mutlaka arayın derim ben.

  36. Gökhan bey merhaba.Değerli bilgiler için teşekkürler.Bir şahıs firması(müşavirlik) 1 yıl boyunca hiç fatura kesmez ise bu ne gibi bir sıkıntı doğurur?Devlet sen nasıl ayakta duruyorsun der elbette ama bunun belli bir süresi var mıdır?:Yani şu kadar yıl sonra kesmek zorundasın gibi…

    1. Merhaba.
      Rica ederim, gelir olmadığı için sıkıntısı olacağını düşünmüyorum şahsen. Daha önce böyle bir olayla karşılaşmadım. Herhangi bir şey olursa bağlı olduğunuz vergi dairesi tarafından bilgilendirilirsiniz.

  37. Merhaba, benim de bir sorum var yanıtlarsanız memnun olurum. şahıs şirketi kurdum vergi levhasını da çıkardım fatura basım işlerini de hallettim ancak yoklama memuru bir kez ben yokken gelip bulunamadı yazmış bir daha dilekçe verdim bu seferde bekledim bekledim gelmedi. yoklama fişim olmadan fatura kesebilir miyim? ya da vergi dairesine gidip bu işlem yapılabilir mi? çünkü günlerde dükkan da beklemem mümkün değil.

    1. Merhaba, fatura kesilebilir ama siz işinizi yinede sağlama alın bağlı olduğunuz vergi dairesine giderek, vergi dairesinde sicil bölümüne gidin ve durumunuzu anlatın, yoklamanızı vergi dairesinde de tutabilirler belki.

      Fatura kesebilirsiniz, sonuçta dilekçeleriniz verilmiş ve vergi mükellefi olmuşsunuz, yoklama memurları gelmiş ama sizi bulamamış burada sizin bir hatanız yok. Ama yukarıda da dediğim gibi vergi dairesine giderek işinizi takip etmenizde fayda var.

  38. merhaba, yabanci uyruklu ogrenci bir kisinin yurtdisindan biseyler getirip internet siteleri araciligiyla satdigi zaman tc vatandasi gibi bu prosedurlari uygulmasina gerek var mi? bireysel fatura yapmadan satis limitleri ne kadardir bu kisinin?

    1. Merhaba.
      Eğer bir ürün satacaksanız sattığınız ürünün tutarı kadar o ürünü alan kişiye fatura kesmek zorundasınız, dediğiniz gibi bir şey daha önce duymadım. İsterseniz maliye bakanlığı destek hattından 444 0 435 numaralı telefondan daha detaylı bilgi alabilirsiniz.

  39. merhaba ben internet üzerinden toplu alım yaptığım bir ürünü gram gram satmak istiyorun, ev dubleks ve dükkan açmadan bunu yapmak istiyorum, üst katı işletme olarak göstersem bir sakıncası olurmu?

    1. Bahsettiğiniz konu vergi dairesinin bileceği bir şey, bu konuda bilgim yoktur maalesef, 444 0 189 numarayı da arayarak konuyla ilgili detaylı bilgi alabilirsiniz.

  40. İyi günler benim teyzem pasta börek yapıp satmak istiyor bunun için ne yapmam gerekir kapıda ödeme felan için fatura lazım ne yapabiliriz

  41. Gökhan Bey merhaba,

    Şahış firmam var. Yurtdışından yada yurtiçinden aldığım faturasız bir ürünü fatura keserek satabilir miyim? Yazınızda okudum ama tam anlamadım açar mısınız? ( bunun hepsi Kar olur ve kestiğinizin % 18 ‘ini KDV olarak vergi ödersiniz bununla’da kalmaz bu Kar Geçici vergiye’de yansır) demişsiniz. Peki bu belirttiğiniz KDV vegeçici gelir vergisini ödeme ile devam etsem sorun teşkil eder mi?

    1. Merhaba Can bey.
      Faturasız alınan bir ürüne fatura kesebilir misiniz bu konuda hakkında çok fazla bilgim yok yani vergi kanununda nasıl tam olarak bilmiyorum. Fakat şunu çok iyi biliyorum ki eğer faturasız giren bir ürünü fatura keserek sattığınız da tamamı kar olarak geçer.

      Sizi yanıltmak istemiyorum fakat vergisini ödedikten sonra sorun teşkil edeceğini düşünmüyorum. Fakat bana sorarsanız daha detaylı bilgi almak için size tavsiyem 444 0 189 numaralı hattan vergi konularıyla ilgili detaylı bilgi alabilirsiniz. Bu numara Gelir vergisi başkanlığının vergilerle ilgili destek ve soru numarasıdır.

  42. Merhaba gokhan bey şoyle bir sorum olucak .Ben iş makinasi kullaniyorum makina almayi dusunuyorum yaptigimiz is saatlik piyasa isleri mesela bir firmaya gunluk calistim ucret karsiligi fatura kesmemi istendi boyle bir durumda fatura kesme olayini nasil yapabilirim…. saygilar

    1. Merhaba Yalçın bey.
      Yazımda da bahsettiğim gibi öncelikle fatura kesebilmeniz için önce vergi mükellefi olacaksınız, daha sonrasında kendinize fatura bastıracaksınız, sonrada yaptığınız iş karşılığında, yani aldığınız ücret karşılığında fatura keseceksiniz. Fakat size tavsiyem eğer aklınızda böyle bir düşünceniz varsa önce bir muhasebe ofisine gidip konuyla ilgili daha detaylı bilgi almanızı tavsiye ederim.

  43. Merhaba network kozmetik işi yapıyorum aldığım pirimden çok kesintim oluyor ve evimde bayağı bir ürün var evdn hom ofis göstermek vergiye tabi olmam işimi ve pirimimi kolaylaştırırmı acaba

    1. Anladığım kadarıyla vergiye tabi değilsiniz, yani vergi mükellefi olmadığınız için size prim veren firma siz fatura kesmediğiniz için muhtasar vergisini, kdv vergisini kendileri ödüyor, o yüzden kesinti oluyordur.

      Örnek veriyorum 1000 TL prim alacağınız yerde vergi mükellefi olmadığınız için fatura kesmediğiniz için, size prim veren firma 1000 TL’nin içinden vergiyi düştükten sonra kalan ücreti size ödeme yapıyor.

      Home ofis olduğunuz zaman yine vergi mükellefi olacaksınız, bu defa aldığınız prim kadar fatura keseceksiniz, prim aldığınız firmaya o zamanda bir kesintinizin olacağını sanmıyorum. Fakat vergi mükellefi olduktan sonra da zaman zaman KDV vergisi ödeyebilirsiniz ( gelir ve gideriniz dengesizlik olduğunda ) yılda 4 defa olmak üzere 3 ayda bir geçici vergi ödersiniz tabi birde yıl sonunda ödeyeceğiniz gelir vergisi var. ( örnek, 2017 yılının gelir vergisini 2018 yılının şubat ayında ödersiniz )

      Vergi mükellefi olduğunuz zaman bağ-kur primi ödemek zorundasınız, home ofis olduğunuzda bir iyi yanı var kira derdiniz olmaz.

      NOT: Bir de basit usülde vergilendirilme var. Fakat basit usül olduğunuzda da yine bağ-kur primi ödeyeceksiniz ( basit usül mükellefi olursanız sadece yılda bir defa gelir verginiz olur, başka verginiz olmaz )

      Fakat şöyle bir şey var; basit usülde vergi mükellefi olduğunuzda çalıştığınız firma sizin keseceğiniz faturayı kabul edecek mi? Çünkü basit usül olduğunuz zaman KDV’ den muaf olacaksınız yani keseceğiniz fatura da KDV olmayacak, KDV olmayacağı içinde çalıştığınız firma kabul eder mi bilmiyorum.

      Çalıştığınız firma ile bu detayları görüşüp karar vermenizi tavsiye ederim.

  44. Mrh oncelikle verdiğiniz guzel bilgiler icin tesekkur ederim. Eşim emekli bende calismiyorum.Kendimize ait evimiz var.(ev benim ustume)Bos olan odada giyim,ayakkabi,taki vb seyler satmak istiyorum. Face,inst ve site acarak burada satis yapmak istiyorum.Basit usulde vergi mulellefi olabilirmi esim. Fatura kesmek kapida odeme almak ve kk ile satis yapilabilirmi basit usulde.Mal alicagim toptancidan basit usulde oldugum icin fatura alabilirmiyim.Yada sahis firmasimi acmak gerekli.Yardiminiza cok ihtiyacim var.Simdiden cok tesekkur ederim.

    1. Merhaba, Rica ederim.
      Öncelikle eşiniz mükellef olursa emekli olup, iş yaptığı için aylığının bir kısmı kesilir, o yüzden sizin mükellef olmanız daha mantıklı.
      Mükellef olduğunuz zaman bağ-kur yatırmanız gerekir.
      Basit Usülde vergi mükellefi olabilirsiniz, aldığınız ürünler karşısında da fatura alacaksınız ve sattığınız ürünler karşılığında fatura keseceksiniz. ( Yani basit usul olunca da yine aldığınız ürünler karşılığında fatura alacaksınız ve sattığınız ürünler için fatura keseceksiniz)

      Fakat size tavsiyem, eğer aklınızda böyle bir şey varsa, bu işi yapmak istiyorsanız konuyla ilgili daha detaylı bilgi almak için bulunduğunuz yere en yakın bir vergi dairesine gidip konuyla ilgili daha detaylı bilgi almanız. Sizin açınızdan daha iyi olacaktır diye düşünüyorum.

      Umarım her şey gönlünüzce olur, işlerinizde hayırlı işler dilerim.

        1. Rica ederim. Allah cümlemizden razı olsun inşallah.
          İşlerinizde şimdiden başarılar dilerim.
          Hayırlı işler, bol kazançlar.

  45. Ufak tefek reklam anlaşmalarından vb fatura kesmesek ne olur? (Ki fatura kesebilecek bir şirketimiz de yok ortada çoğumuzun)

    1. Normalde alınan bir ücret karşılığında fatura kesilmesi gerekir, fakat şöyle bir şey var, sonuçta reklamlardan alınan ücret çok fazla bir miktar değil. Zaten kişisel blog sitesinde yayınladığı reklam ücretlerine kimsenin fatura kestiğini düşünmüyorum.

      Ama şunu iyi bilmek gerek, fatura alınan bir ücret karşılığında ücretin ödendiğini gösteren belgedir.

  46. Merhaba,
    Vefat eden annemin emekliliği üzerinden bana ölüm aylığı bağlandı. Bekar ve çalışmayan kız çocuğu olduğum için.
    Fakat tek seferlik fatura kesmemi gerektiren bir iş alma durumum var. Basit usülde vergi mükellefi olursam şirket açmasam da fatura kesebilirim anladığım kadarıyla, fakat -bu durumda sanırım annemden aldığım emekli maaşı kesiliyor. bu iş için basit usülde vergi mükellefi olup o ayın emekli maaşının kesilmesini göze alıp istenen faturayı kestim diyelim, sonra bu iş bittikten sonra tekrar emekli maaşını alabilir miyim?

    1. Merhaba, öncelikle başınız sağ olsun. Annenizin mekanı cennet olsun inşallah.
      Evet fatura kesmeniz için illa ki şirket ( Ltd Şti ) kurmanıza gerek yoktur. Basit usülde vergilendirilmeye tabi olduğunuzda’da fatura kesebilirsiniz.

      Fakat sizin durumunuz biraz karışık, karışık derken lütfen yanlış anlamayın daha önce hiç karşılaşmadığım bir durum. Bu konuyu Sosyal Sigortalar Kurumu ( SGK ) ‘ya sormanızı tavsiye ederim. Daha detaylı ve daha iyi bir bilgi alabilirsiniz.

      Fakat şöyle de yapabilirsiniz, eğer sadece bir defa fatura kesecekseniz ve ondan sonra iş yapmayacaksanız, ne faturası keseceğinizi bilmiyorum ama yapmayı düşündüğünüz iş ile aynı işi yapan bir iş yeri bulup, faturayı onlara kestirin. Sizde o iş yerine o faturanın KDV’sini ödeyin.

      Çünkü şöyle bir şeyde var, bunu da dikkate almanızı tavsiye ederim. Vergi kaydı yaptırıp, vergi mükellefi olduğunuz zaman Bağ-kur primi ödemenizde gerekir.

      Daha detaylı olarak bilgilendirmek isterdim. Fakat dediğim gibi daha önce böyle bir olay ile karşılaşmadım. Size tavsiyem aklınızda şüphe kalmaması için hem SGK ile hemde vergi dairesi ile görüşün. Yani yapacaksanız bile daha detaylı ve sağlam bir bilgi alıp yapmak daha iyi olacaktır.

    2. Sedef Hanım.
      Az önceki yorumda yazmayı unuttum.

      Şöyle de yapabilirsiniz; Bir akrabanızı veya yakınınızı vergi kaydı yaptırıp faturayı onun kesmesini sağlayabilirsiniz. Sonra geri işiniz bittiğinde yani artık fatura kesmek ile işiniz kalmadığında bağlı olduğunuz vergi dairesine İŞİ BIRAKMA DİLEKÇESİ ile vergi kaydınızı sildirebilirsiniz.

      Bilgi : Diyelim ki, basit usül vergi mükellefi oldunuz, her ay fatura kestiniz veya toplam sadece 1 adette fatura kesseniz o faturanın beyannamesi bir sonraki ayın Şubat ayında verilir. Yani 2018 yılında vergi mükellefi oldunuz diyelim, 2019 yılının şubat ayının 24. gününe kadar muhasebecinize gidip beyannamenizi verdirmeniz gerekir.

      Başarılar dilerim.

      1. Cevap ve yönlendirme için çok teşekkür ederim.
        Yurtdışında yerleşik bir firmaya yurtdışına gidip sanatsal bir etkinlik kapsamında hizmet vereceğim. Sanırım bu durumda güvendiğim bir yakınıma fatura kestirmeliyim.
        Şahıs şirketi bir tanıdığım var mesela, fakat branşlarımız tam tutmayabilir onunla – o fotoğraf reklam şahıs şirketi sahibi, ama ben sanatçı olarak hizmet vereceğim, vergi numaram bile ‘potansiyel’ gözüküyor, aktive etmedim henüz. branş farkı çok sorun olmazsa yabancı şirket için, o faturayı yanımda götürebilir, para yatınca arkadaşıma kdv ve gelir vergisi ödeyebilirim (gerçi hizmet yurtdışında verildiyse hizmet ihracatı diye bi durum oluyormuş, kdv den muaf oluyormuş o gelir, doğru mudur?)
        Bu arkadaş şahıs şirketi olduğu için tabi kendisinde o fatura defteri var. Peki B planı olarak, ölüm aylığım kesilmesin diye, başka birini basit usülde vergi mükellefi yaparsam, o kişi o defteri nasıl edinecek? fatura kesebilmek için?

        1. Ya da yine sanatçı birini bulursam fatura kesebilecek, hizmeti veren ben, sözleşmede ismi geçen yine ben, fakat faturayı beni temsilen başka biri kesiyor, onun vergi adresi, numarası olacak ve onun iban ına yatacak para (güvendiğim biri). bu durumda o şahıs yurtdışına çıkış yapıp hizmeti kendisi vermediği için hizmet ihracatından faydalanabilir mi, yani kdv ödemeyebilir mi? yoksa faturayı yurtdışına kurulu bir şirkete kesmiş olması ve paranın döviz olarak o şahsın hesabına giriş yapması mı önemli?

          1. Burada yapmanız gereken şunlar;
            Faturayı kim kesecekse o faturanın parası o kişinin hesabına gelsin ki sizde bunu belirtmişsiniz.
            Yurt dışına temsilci olarak sizi göndermiş olabilir. Yani bundan bir sakınca olmaz sanırım. Fakat, faturayı alacak olan kişi bunu kabul eder mi? yani bu defa da fatura da sizin adınız olmayacak

            Peki siz bu fatura keseceğiniz yer ile görüştünüz mü? Görüşmediyseniz, önce bir o iş yeriyle yani sizin fatura keseceğiniz yer ile bir görüşün durumunuzu anlatın, vergi mükellefi olmadığınızı belirtin, örnek veriyorum siz 1000 TL ödeme alacaksınız, 1000 TL’nin için içinden vergileri düşsünler bir de size ondan sonra ödeme yapsınlar. Eğer bu şekilde olursa diğer işlemler ile hiç uğraşmamış olursunuz bence bu şekilde olması da çok daha iyi olur.

            Bence kabul ederler. Bu işlemlere yani vergi mükellefiyeti işlemlerine başlamadan önce mutlaka yurt dışındaki fatura keseceğiniz yer ile görüşün derim ben.

            Umarım her şey istediğiniz gibi gelişir.
            Başarılar dilerim.

        2. Rica ederim.
          Branş farkı yani sizin yaptığınız iş ile tanıdığınız kişinin yaptığı iş farklı ise, o kişi vergi dairesine ek faaliyet olarak dilekçe versin ve sizin yapacağınız dilekçe de ise sizin yapacağınız işi yapacağını belirtsin bu sorunu aşmış olursunuz.

          Bazı durumlarda evet yurt dışına kesilen faturalar KDV ve Gelir vergisinden muaf oluyor.
          ( Fakat yine de yeminli mali müşavire sormanızı tavsiye ederim. )

          Başka birini vergi mükellefi yaptığınızda o kişinin vergi levhası çıktıktan sonra, vergi dairesi ile anlaşmalı matbaalarda fatura defteri ( fatura cildi ) bastırabilirsiniz veya basit usül mükellefi olursanız esnaf ve sanatkarlar odasından da alabilirsiniz. Vergi mükellefi olmak ve fatura kesmek ile ilgili daha detaylı yazımı aşağıdaki linkten okuyabilirsiniz.
          https://bloggokhantekin.com/2017/04/vergi-mukellefi-olmak-ve-fatura-kesmek-icin-neler-yapilmasi-gerekiyor.html

          1. Gerçekten çok teşekkkür ederim vakit ayırdığınız ve detaylı cevapladığınız için.

          2. Rica ederim Sedef hanım.
            Umarım her şey istediğiniz gibi gelişir.

  47. ben ınstagram üzerinden haftada 4-5 t-shırt satısı yapıcam yaşım 18 den kücük kapıda ödeme için fatura kesilmesi gerekiyor ben şirkette kuramam evimizi şirket olarak gösterebilirmiyiz babam benim yerime bu iş yapabılırmı

    1. Merhaba Yalçın, öncelikle şunu belirtmek istiyorum. Satış yapmak ve fatura kesmek için illaki şirket ( LTD veya A.Ş ) kurmak gerek değil, şahıs işletmesi kurarak işe başlayabilirsiniz.

      Evinizin bir odasını iş yeri adresi olarak gösterebilirsiniz, vergi mükellefi olacak olan kişi baban da olabilir. Fakat baban emekli ise vergi mükellefi olduğunda aylığının bir kısmı kesilir. Aşağıdaki linkteki yazımı da detaylı olarak okumanızı tavsiye ederim. Eğer aklınızda böyle bir şey varsa ve aklınıza takılan sorular varsa en yakın vergi dairesine gitmenizi ve konuyla ilgili detaylı bilgi almanızı tavsiye ederim.
      https://bloggokhantekin.com/2017/04/vergi-mukellefi-olmak-ve-fatura-kesmek-icin-neler-yapilmasi-gerekiyor.html

      Başarılar dilerim.

  48. gökhan bey merhabalar. Bait üsül mükellefim(şehir içi nakliye). Vergi levham da işe başlama 01.01. esnaf odasına kaydım 27.03, faturayı hangi tarihten kesmeye başlamalıyım? ayrıca bu zaman farkı sorun olurmu? faturanın nasıl kesileceği konusunda da bilgi verebilirseniz sevinirim. saygılar.

    1. Merhaba.
      Vergi mükellefi olmanız ile esnaf odasına kayıt olmanızın arasındaki süre için herhangi bir şey olacağını sanmıyorum.
      Faturayı işe başladığınız tarihten ( 01.01 ) itibaren kesebilirsiniz. Basit usulde vergilendirilen mükellefler KDV’den muaftır.

      Faturayı nasıl keseceğinizi aşağıdaki linkteki yazımda bulabilirsiniz.
      https://bloggokhantekin.com/2015/10/fatura-nasil-kesilir-ve-yapilmasi-gerekenler-nelerdir.html

      İyi günler.

  49. Gökhan Bey merhaba,

    Şirket olmadan bireysel olarak ayda bir veya 3 ayda bir, bir günlük özel eğitim vermek için bile şahıs firması olmak gerekiyor mu? Yoksa sadece bu tek günler için bir bildirimde bulunup yasal yükümlülükler yerine getirilebiliyor mu?

    İyi günler.

    1. Merhaba Ercan bey.
      Fatura kesebilmeniz için öncelikle vergi mükellefi olmanız gerekiyor. Bunun içinde vergi dairesine kayıt yaptırıp gerekli işlemleri yaptırmanız gerekiyor.

      Size şöyle söyleyeyim.
      Diyelim ki ayda bir kaç defa hizmet verip ücret alıyorsunuz. Aldığınız her ücretin vergisini vermek zorundasınız kanunda böyle fakat şöyle bir şeyde var. Diyelim ki vergi mükellefi oldunuz Basit Usülde vergilendirilseniz dahi BAĞ-KUR Primi yatırmanız gerekiyor Buna ek olarak yılda bir defa vergi ödüyorsunuz. Yıllık gideriniz 1000 TL diyelim kazandığınız ücret 1000 TL diyelim böyle bir durumda vergi ödemezsiniz çünkü gelir ve gideriniz aynı olmuş oluyor.

      Nasıl vergi ödersiniz? Diyelim ki yıllık kazancınız ( geliriniz ) 1000 TL yıllık masrafınız da ( yaptığınız iş ile ilgili masraflar ) 800 TL aradaki farkı vergi olarak ödersiniz. Ben kazandığım paranın vergisini ödemek istiyorum diyorsanız Vergi İletişim Merkezini arayarak durumunuzu anlatın muhakkak durumunuza uygun bir işlem vardır. Vergi İletişim Merkezi’ne 444 0 189 numaradan ulaşabilirsiniz.

      İyi Günler.

  50. Merhaba ben calistigim yerde on muhasebe yapıyorum. Yil sonuna kadar keseceğim faturanın toplamını nasıl bulabilirim. Mesela ekim kasım aralık 3 ayda ne kadar kalmıştır keseceğim fatura.

    1. Merhaba, ne dediğinizi tam olarak anlayamadım. Ekim, kasım, aralık derken neyi kastediyorsunuz anlayamadım.

      2018 yılında bugüne kadar kestiğiniz faturaların toplamını soruyorsanız, kestiğiniz faturaların fatura ciltlerinden ne kadar kestiğinizi toplayabilirsiniz, veya kestiğiniz faturaları herhangi bir muhasebe programına kayıt ediyorsanız programda toplama bakabilirsiniz.

  51. Gökhan beyy merhaba
    Ben şimdi toptancıyım kredi kart satışına fatura kesmemiz lazım mesela bu gün 3000 tllik kredi kartı satışı oldu benim gününde fatura kesmem lazımmı yoksa aylık bütün kredi kartınının satışlarını toplayıp öylemi kessem aceba yardımcı olursanız size minnettar kalırım

    1. Merhaba Ömer bey.
      Fatura, mal satışında doğar yani satış yaptınız zaman fatura kesmeniz gerekir.
      Faturalarınızı aylık değil, satış yaptığınızda kesmelisiniz.

      Bilgi : Diyelim ki; kredi kartı bir defada 1000.00 TL’lik satış yaptığınız zaman fiş kesebilirsiniz. Fakat bir defada yapılan satış tutarı 1000 TL’yi geçerse fatura kesmeniz gerekir.

  52. merhabalar ;
    Başka firmaya satmış olduğumuz makinaları şirkette kullanmaya devam ediyoruz .Bunun için makine kullanım kira bedeli faturası kesmek istiyorum.
    %18 KDV makine kira bedeli şeklinde kesmek uygun mudur stopaj vs olması gerekiyor mu konu ile ilgili bilgi verir misiniz ?

    1. Merhaba
      Faturayı sizin değil, karşı tarafın kesmesi gerekir. Çünkü siz sattığınız ürünü kullanıyorsunuz ve ürünü kullandığınız için de karşı tarafa ücret ödüyorsunuz. Yani ürünü kiralamış oluyorsunuz.

      Bu durumda sizin değil. Ürünü sattığınız kişinin size fatura kesmesi gerekir.

  53. Merhaba Gökhan Bey. Size birşey danışmak istiyorum.
    Bir süredir çalışmıyorum ve babamın ölüm maaşını alıyorum. Bu dönemde bir internet sitesi üzerinden freelancer tasarımcı olarak yaptığım işleri satmak istiyorum. Site benim elde ettiğim gelir belli bir miktarın üzerinde ise alıcıya fatura kesmemi istiyor. ve tabiki bu da ofis üstünden iş yürütüp vergi mükellefi olmamı gerektiriyor. Sonuç olarak ölüm maaşı kesilecek. Fakat benim bu siteden elde ediceğim gelir büyük ihtimalle aldığım ölüm maaşından az olucak. Böyle bir durumda sitenin belirttiği gelir miktarı nedir? Kazancım bir miktarın altında kaldığı sürece SGKya bildiri yapmama hakkına sahip miyim?
    Teşekkürler.

    1. Merhaba Eren bey.
      İnanın durumunuz konusunda bilgi sahibi değilim, daha önce böyle bir durumla karşılaşmadım. Size tavsiyem yaşadığınız bölgedeki SGK kurumuna gidip detaylı bilgi almanızı tavsiye ederim veya SGK bildirge servisini arayarak bilgi almanızda mümkündür.
      Lütfen kusura bakmayın. Bu konuda gerçekten bilgim yok, en iyisi dediğim gibi SGK’dan bilgi almak olacaktır.

  54. Fatura kesmek konusunu başarılı bir şekilde anlatmışsınız Gökhan bey.
    Kaleminize sağlık teşekkür ederim.

  55. Merhaba. TC no ile Şahsıma kesilen faturalı ürünlerim var. Bu ürünleri satmak istiyorum. Bunun için bir basit şahıs şirketi kurup, fatura kesebilirmiyim? Yoksa şirket öncesi adıma kesilen faturaları kullanamazmıyım?

    1. Mükellef olmadan önce adınıza kesilen faturaları bildiğim kadarıyla kullanamıyorsunuz. Fakat aynı ay içinde olursa bir sorun olacağını sanmıyorum ( Yani örnek veriyorum adınıza mayıs ayının ilk günlerinde fatura kesildi, fakat siz mayıs ayının 20. günü vergi mükellefi oldunuz varsayalım. Bu faturaları kullanmanızda bir sakınca olmaz diye biliyorum. ) Yinede daha detaylı bilgi almak için bağlı olduğunuz vergi dairesi ile görüşebilirsiniz.

  56. İyi günler gökhan bey. Ben sinema tv sektöründe free olarak çalışıyorum. Fatura kesmediğim için az ücret veriyorlar bazı firmalar da fatura şartı istiyorlar. Sürekli sıkıntı oluyor benim için. Neler yapmamı önerirsiniz.?

  57. hocam selam. biz firma olarak . baska bir firmaya ayni ay icerisinde. sattigimiz urun sonrasi . 5000 tl lik yaklasik 25 yaprak fatura kestik.tahsilat makbuzlarinida odeme alacagiz diye kestik verdik. daha oncede bu sekilde yapmistik odemelerini yaptilar. ama son verdigimiz fatura uzerinden 5 ay gecti odeme alamadik . istelik makbuzlarinida kestik. bu konuda ne yapmamiz gerekiyor. bu insanlarin odeme yapmadigini kanitlayabilirmiyim. ? yada ayni ay icersinde bir firmaya gunluk 5000 tl lik fatura kesmis olsak bile devlet bunun aylik toplamina bakiyormu. yoksa hergun kestigimiz icin bir sikinti olmuyormu..

    1. Bir firmaya günlük 5000 TL’ lik fatura kesebilmeniz için e-fatura olarak kesmeniz gerekir. Çünkü anladığım kadarıyla karşı tarafta vergi mükellefi. ( Vergi mükellefine fatura kesiyorsanız, 5000 TL ve üzeri olan faturaları e-fatura olarak kesmeniz gerekir. )

      Diğer konu ise; Eğer iş yaptığınız firmaya fatura kestiyseniz ve o faturaların ücretleri bankadan geçmediyse, yani karşı firma size o miktarları banka yolu ile ödemediyse mahkemeye verip hakkınızı alabilirsiniz. Tabi mahkemede nasıl bir sonuç onu tam olarak bilemiyorum.

  58. Merhaba Gökhan Bey.ben basit usule tabi mükellef olmayı düşünüyorum.şartları sağlamaktayım.sizden öğrenmek istediği.yardımcı olursanız sevinirim.ben gerçek usule tabi şirketlere kdv li fatura kesebilir miyim.veya benim basit usule tabi olarak keseceğim faturayı karşı taraf kabuletmeyebilir mi illaha kdv li fatura isteyebilir mi.kdv fatura kesmemin yolu var mı. Okuduğunuz için teşekkürler🙏

  59. merhaba ben fabrikadan balon alıp evimde yapmak istiyorum ama fatura kesmem gerektiğini söylüyorlar. yapacağımız işin öyle malzemeleri falanda yok zımba vs. Bunun için ne yapabilirim yardımcı olabilirseniz çok sevinirim. Teşekkürler…

    1. Merhaba.
      Fatura kesmeniz için belli sınırlar var. Örneğin yıllık kazancınız 100.000 üzerinde olduğu zaman. Fatura kesmek zorundasınız ( Bu sınırın ne kadar olduğunu tam olarak bilmiyorum. ) Yani yapacağınız işin yıllık kazancı bu sınırları aşmıyorsa vergi mükellefi olmanıza gerek yoktur.

      Daha sağlıklı bilgi için size tavsiyem. Bir Serbest Muhasebeci Mali müşavir ile görüşün veya Maliye Bakanlığının çağrı merkezini arayarak daha sağlıklı ve kesin bilgi alabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu